Βρετανική πλεκτάνη Ντάουνερ κατά Τραμπ
Κυριακή 01 Απρ 2018
ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΜΕ ΤΗ ΣΚΙΩΔΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ HALKYURT, ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙ6
Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ WIKILEAKS ΕΜΠΛΕΚΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩHΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ
Ύποπτες συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων με το ίδρυμα Clinton διερευνά το FBI
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις μέρες και τα έργα του πρώην Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ; Ο Αυστραλός διπλωμάτης, που υπήρξε κατά πολλούς αγωγός της αγγλικής διπλωματίας στο νησί, ήταν αυτός μας κληροδότησε τις παραχωρήσεις των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ, υπό τη μορφή εγγράφου «συγκλίσεων», μεταξύ των δύο πλευρών.
Διαχρονικά η ε/κ πλευρά διατηρούσε υποψίες για τον ρόλο του, καθώς και για το ήθος των μεθοδεύσεών του, εντούτοις κάποιες νέες πρόσφατες αποκαλύψεις τείνουν να επιβεβαιώσουν τους φόβους. Όπως αποκάλυψε ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ο Ντάουνερ κρύβεται πίσω από μεθοδεύσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙ16) και μεταβίβασε πληροφορίες στο FBI, προκειμένου να πληγεί η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλτ Τραμπ το 2016.
Η απαρχή των γεγονότων
Σε μια σειρά από tweets, ο ιδρυτής του WikiLeaks (ιστότοπος που δημοσιεύει χιλιάδες απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα), ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η βρετανική κυβέρνηση και οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται σε υπόθεση για να κατηγορηθεί ο Τραμπ ότι διασυνδέεται με τις ρωσικές διαρροές e-mail εναντίον της Χίλαρι Κλίντον.
Αρχικά ο Ασάνζ αναφέρει σε δημοσίευμα ότι, τον Νοέμβριο του 2017, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Τζόζεφ Μίφσουντ, έναν καθηγητή με ισχυρούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, ο οποίος εργάστηκε επίσης για μια ομάδα που διευθύνεται από τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μίφσουντ αναδείχθηκε ο υποτιθέμενος σύνδεσμος μεταξύ του Γιώργου Παπαδόπουλου, συμβούλου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.
Ένα βράδυ, σε συνάντηση στο Kensington Palace, είπε στον Παπαδόπουλο ότι κατέχει «βρομιά» εναντίον της Χίλαρι Κλίντον σε χιλιάδες ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails). Εκεί φαίνεται να ήταν όμως και ο Ντάουνερ, που εκτελεί καθήκοντα Υπάτου Αρμοστή της χώρας του στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2014. «Ήταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στο Λονδίνο, που είχε στενό δεσμό με τη Hakluyt (τώρα Holdingham Group Ltd), ένα παράρτημα της MI6, που συναντήθηκε με τον Παπαδόπουλο (στο Kensignton Palace). Το FBI χρησιμοποίησε τη δήλωση του Ντάουνερ για τον Μίφσουντ, προκειμένου το Δικαστήριο Εποπτείας Εξωτερικών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών να ξεκινήσει έρευνες κατά του στρατοπέδου Τραμπ», αναφέρει ο Ασάνζ, επισυνάπτοντας δημοσιεύματα Αυστραλών.
Εκδοχή των NYT
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times στις 30 Δεκεμβρίου 2017, το βράδυ εκείνο ο Παπαδόπουλος, υπό την επήρεια και αλκοόλ, ανοίχτηκε στον κ. Ντάουνερ, για τις επαφές του με τους Ρώσους και τα στοιχεία εναντίον της Χίλαρι. «Δεν είναι σαφές εάν ο κ. Ντάουνερ αλίευσε τις πληροφορίες εκείνη τη νύχτα τον Μάιο του 2016. Η συνάντηση στο μπαρ προήλθε εξαιτίας μιας σειράς συνδέσεων, ξεκινώντας με έναν αξιωματούχο της Πρεσβείας του Ισραήλ που γνώρισε τον κ. Παπαδόπουλο σε έναν άλλο Αυστραλό διπλωμάτη στο Λονδίνο», αναφέρουν οι NYT.
Η σκιώδης εταιρεία Hakluyt
Ωστόσο, δημοσιεύματα της αυστραλιανής news.com.au αναφέρουν πως οι Βρετανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη σύνδεση του Ντάουνερ με τη σκιώδη εταιρεία ασφάλειας Hakluyt , που πωλεί πληροφορίες σε εταιρικούς πελάτες. «Η Hakluyt δημιουργήθηκε από πρώην πράκτορες της Βρετανικής Υπηρεσίας Μυστικών Υπηρεσιών ΜΙ6, και πρόκειται για μια εξαιρετικά μυστική επιχείρηση, στης οποίας τη λίστα με τους πελάτες μπορεί κανείς να δει όλες τις διασυνδέσεις του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και από ποιες μυστικές υπηρεσίες αντλούν τις πληροφορίες τους, προκειμένου να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους».
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ βρισκόταν στο συμβουλευτικό τμήμα της εταιρείας με έδρα το Λονδίνο από το 2008, όταν ήταν ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, αλλά αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του όταν διορίστηκε επικεφαλής της διπλωματικής θέσης της Αυστραλίας στο Λονδίνο. Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, μπορεί να αποκαλυφθεί ότι ο κ. Ντάουνερ εξακολουθεί να παρακολουθεί συνέδρια πελατών και συναντήσεις του ομίλου, συμπεριλαμβανομένου και κοκτέιλ πάρτι στο Orangery στο Kensington Palace πριν από μερικούς μήνες.
Ο όμιλος Hakluyt, όπως σημειώνεται, πιάστηκε το 2001 για χρηματοδότηση ενός Γερμανού πρώην κατασκόπου, προκειμένου να διεισδύσει σε περιβαλλοντικές ομάδες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των πελατών πετρελαϊκών εταιρειών, και να προετοιμάσει αναλύσεις για μια ομάδα ορυχείων της Αυστραλίας.
Αρνούνται ανάμειξη
Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να απαντήσει σε επτά γραπτές ερωτήσεις του news.com.au σχετικά με την έκταση των επαφών του κ. Ντάουνερ με τον όμιλο, αλλά έσπευσε να τον καλύψει. «Ο κ. Ντάουνερ δεν είχε καμία εμπορική σχέση με την Hakluyt από τότε που παραιτήθηκε από το συμβουλευτικό του συμβούλιο τον Μάιο του 2014, πριν αρχίσει να υπηρετεί ως Ύπατος Αρμοστής στο Λονδίνο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας: «Ο κ. Ντάουνερ διατηρεί επαφή με μεγάλο αριθμό ατόμων και επιχειρήσεων στη βρετανική επιχειρηματική κοινότητα. Αυτή είναι μια κοινή πρακτική για έναν Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Οι δεσμοί του Ντάουνερ με την εταιρεία προκάλεσαν ανησυχίες στην Αυστραλία το 2008, λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο, έχοντας υπηρετήσει ως μακροβιότερος σε διάρκεια Υπουργός Εξωτερικών της χώρας με πρόσβαση σε απόρρητα εθνικά μυστικά έγγραφα. Οι ύπουλες διασυνδέσεις του, αναφέρουν οι Αυστραλοί, έγιναν αντιληπτές επίσης σε Ελλάδα-Κύπρο και την Τουρκία, όπου τα τοπικά ΜΜΕ τον κατηγόρησαν για σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι υπηρετούσε επίσης ως ειδικός απεσταλμένος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο.
Λεφτά στο Hilary Foundation
Παράλληλα υπάρχουν και άλλα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ύποπτες συναλλαγές δισεκατομμυρίων μεταξύ του Ντάουνερ και του ιδρύματος της Χίλαρι Κλίντον (Clinton Foundation). Συγκεκριμένα, ένας Αυστραλός πρώην αστυνομικός, που ασκεί πλέον διερευνητική δημοσιογραφία, ο Michael Smith, μίλησε για «μνημόνιο συναντίληψης» που υπογράφτηκε το 2006 μεταξύ της αυστραλιανής κυβέρνησης και της πρωτοβουλίας Clinton του HIV / AIDS του Clinton Foundation (CHAI).
Ο Smith ισχυρίζεται ότι το Ίδρυμα έλαβε ένα οικονομικό πλεονέκτημα ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων, «το οποίο απέκτησε απρόσεκτα με εξαπάτηση», ως αποτέλεσμα πράξεων του Μπιλ Κλίντον και του Ντάουνερ, ο οποίος στη συνέχεια έγινε Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ο Σμιθ κλήθηκε να καταθέσει τα στοιχεία που λέει ότι κατέχει στο FBI. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Ίδρυμα Clinton έλαβε περίπου 88 εκατομμύρια δολάρια από τους Αυστραλούς φορολογούμενους μεταξύ 2006 και 2014, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του το 2012-2013.