Πολιτισμός

Μπεναζίρ Μπούτο

Η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν Πρωθυπουργός του Πακιστάν δύο φορές. Καταγόταν από οικογένεια πολιτικών και δολοφονήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου του 2007. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός ισλαμικής χώρας στην ιστορία.


Γεννήθηκε στο Πακιστάν στις 21 Ιουνίου του 1953 και ήταν κόρη του πολιτικού και μετέπειτα Προέδρου και Πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, στη δεκαετία του 1970 σε μιαν από τις ελάχιστες μη στρατιωτικές κυβερνήσεις του Πακιστάν από της ανεξαρτησίας της Χώρας. Σπούδασε οικονομικά, νομικά και φιλοσοφία στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη. Επιστρέφοντας στο Πακιστάν, αν και αρχικά ήταν απρόθυμη ν' αναμειχθεί με την πολιτική, τελικά όμως ασχολήθηκε, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του 1977 που έκανε ο στρατηγός Ζία Ουλ Χακ και κατέλαβε την εξουσία, όπου κατ' εντολήν του ο πατέρας της, αφού συνελήφθη, εκτελέστηκε, ενώ η ίδια συνελήφθη και κρατήθηκε φυλακισμένη σε απομόνωση. Όταν αφέθηκε ελεύθερη κατέφυγε στην Αγγλία, όπου έγινε ηγέτης εν εξορία του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν.


Μέχρι το 2007 ζούσε εξόριστη στο Λονδίνο και στο Ντουμπάι λόγω καταδικαστικών αποφάσεων που εκκρεμούσαν εναντίον της για διαφθορά, επί κατηγοριών που ουδέποτε όμως αποδείχθηκαν. Το 2007 η κυβέρνηση του Πακιστάν απέσυρε και τις κατηγορίες που υπήρχαν εις βάρος της και της επιτράπηκε να γυρίσει στο Πακιστάν προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές. Η απόφασή της να γυρίσει φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαία, αφού είχε επαφές με τις ΗΠΑ. Την ημέρα της υποδοχής της στο Καράτσι στις 18 Οκτωβρίου 2007 είχε πραγματοποιηθεί βομβιστική επίθεση - απόπειρα από καμικάζι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 140 άτομα. Τότε είχε σωθεί. Όμως στις 27 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου, καμικάζι σε προεκλογική συγκέντρωσή της στο Ραβαλπίντι την δολοφόνησε πυροβολώντας την αρχικά τρεις φορές και στη συνέχεια ενεργοποιώντας εκρηκτικά, παρασέρνοντας στον θάνατο άλλα 16 άτομα, μερικά από τα οποία ήταν μέλη της φρουράς της. Η Μπεναζίρ Μπούτο τάφηκε στο Μαυσωλείο της οικογένειας στην πόλη Σουκούρ, της επαρχίας Σιντχ.


Ήταν το τελευταίο ενεργό μέλος της πολιτικής οικογένειας Μπούτο. Ο αδελφός της Σαναουάζ Μπούτο, επίσης ενεργό πολιτικό μέλος της οικογένειας, που είχε διαφύγει της σύλληψής του από το στρατιωτικό καθεστώς του Ζία, κατά την περίοδο της εξορίας βρέθηκε νεκρός, το 1985, στο διαμέρισμά του στη Γαλλική Ριβιέρα, χωρίς ποτέ να εξιχνιαστεί το έγκλημα. Ο άλλος αδελφός της, ο Μουρτάζα Μπούτο, που είχε διαφύγει στο Αφγανιστάν, μετά την εκτέλεση του πατέρα τους, που από εκεί προσπάθησε να πολεμήσει το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας του, αργότερα όταν και αυτός επέστρεψε στο Πακιστάν, αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική μέχρι το 1996 που δολοφονήθηκε.


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία