Διεθνή

Ισραήλ εναντίον Ιράν στο «γήπεδο» της Συρίας

ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Θέσεις μάχης λαμβάνουν Ισραήλ και Ιράν, εποφθαλμιώντας τον έλεγχο της Συρίας και την αύξηση της επιρροής τους στην περιοχή. Όλα αυτά την ώρα που το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στη δύναμη τής -κρυφής και φανερής- διπλωματίας, στον απόηχο των χειρουργικών χτυπημάτων του δυτικού άξονα στη Συρία. Η επόμενη διμηνία είναι, εκ των πραγμάτων, καθοριστική για τις εξελίξεις στην περιοχή

Πίσω από τις μεγάλες ειδήσεις και την επίσημη διπλωματία στήνεται η «πίστα» ενός νέου πολέμου, στο έδαφος της Συρίας, μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Δημοσίευμα των New York Times, το οποίο ασχολείται με το ζήτημα, στον απόηχο της επέμβασης του δυτικού άξονα το περασμένο Σάββατο, επικαλείται μάλιστα ανώνυμη ισραηλινή στρατιωτική πηγή, η οποία φαίνεται να επιβεβαιώνει πως πίσω από την πυραυλική επίθεση της 9ης Απριλίου στην αεροπορική βάση Τ4 στη Συρία, στην περιφέρεια της Χομς, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Ιρανοί στρατιωτικοί, κρύβεται όντως το Ισραήλ.


Το Ισραήλ φαίνεται όμως να κρύβεται και πίσω από τη νέα πυραυλική επίθεση, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με τη Δαμασκό, αναχαιτίστηκε πλήρως, εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ, επίσης στη συριακή πόλη Χομς, τα ξημερώματα την Τρίτη, 17 Απριλίου 2018.
Οι πρώτες ενδείξεις


Την αμέσως επόμενη μέρα και ενώ ο Πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, διαμήνυε προς τους γείτονες ότι η χώρα του έχει αποφασίσει μεν να έχει ισχυρή στρατιωτική θωράκιση, αλλά δεν εποφθαλμιά τα εδάφη καμιάς χώρας, ο ισραηλινός Τύπος απαντούσε στις κατηγορίες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ περί ακήρυχτου πολέμου εναντίον του Ιράν με μεθοδικά χτυπήματα, αποκαλύπτοντας τις στρατιωτικές θέσεις των Φρουρών της Επανάστασης, στη Συρία, τα ονόματα των αξιωματικών που βρίσκονται εκεί, καθώς επίσης και τον τύπο του εξοπλισμού που διαθέτουν.


Στην ελεγχόμενη διαρροή τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν δορυφορικές εικόνες και έναν χάρτη πέντε συριακών αεροπορικών βάσεων, στις οποίες φέρονται να βρίσκονται ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή φορτηγά αεροσκάφη τα οποία μεταφέρουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπλα. Μάλιστα, όπως δημοσιεύουν, αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας φάνηκε να παραδέχεται ότι η ισραηλινή άμυνα θεωρεί ότι η παρουσία των Φρουρών της Επανάστασης αποτελεί μια οντότητα που θα προσπαθήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ.


Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το Τελ Αβίβ να πλήξει τις θέσεις των Ιρανών με σφοδρό τρόπο. Παράλληλα ο Ρόνι Ντανιέλ, στρατιωτικός συντάκτης του τηλεοπτικού σταθμού Mako, δήλωσε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη ομοβροντία πυραύλων από το Ιράν ή μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Συρία.
Ισραηλινός στόχος το ιρανικό προγεφύρωμα


Αυτό που φαίνεται, αν και διστακτικά, να αποδέχονται πλέον όλοι οι διπλωματικοί αναλυτές είναι πως το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και, σε αντίθεση με τους συμμάχους του, δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα προκειμένου να συνθλίψει εν τη γενέσει του το προγεφύρωμα του Ιράν στη Συρία. Ακόμη κι αν το ρίσκο που λαμβάνει είναι η γενικευμένη σύρραξη με την Τεχεράνη, που καθόλου πρόθυμη δεν είναι να εγκαταλείψει τα σχέδια ελέγχου της Μέσης Ανατολής, ώστε να σταθεί απέναντι στον μεγάλο εχθρό που ονομάζεται Σαουδική Αραβία.


Στο άρθρο του γνωστού Αμερικανού αναλυτή Τόμας Φρίντμαν, ο «ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος» επιβεβαιώνει ότι το χτύπημα στην αεροπορική βάση αποτελεί την πρώτη επίθεση του Τελ Αβίβ σε «ζωντανούς» ιρανικούς στόχους. Οι επτά νεκροί δεν λογαριάζονται ως «παράπλευρες απώλειες» καθώς ήταν μέλη της «Δύναμης Κουντς», δηλαδή μιας από τις πτέρυγες των «Φρουρών της Επανάστασης».
Ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας


Όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στη Συρία το 2015 και είχε καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ δεν θα έπαιρναν ιδιαίτερα μέτρα εναντίον του Πούτιν, ο Νετανιάχου κατάφερε να εγκαταστήσει κρυφό κανάλι πληροφοριών μεταξύ του ίδιου και του Ρώσου Προέδρου, αλλά και μια κρυπτογραφημένη τηλεφωνική γραμμή για επικοινωνία μεταξύ του Ισραήλ και του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας για να αποτραπούν περαιτέρω συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. Το Ισραήλ ζητεί από τη Ρωσία οι Ιρανοί να απομακρυνθούν από τη Συρία μόλις τελειώσει ο πόλεμος, κάτι στο οποίο η Μόσχα επιδεικνύει αδιαφορία. Η Ρωσία επιθυμεί να εδραιώσει τη δύναμή της στη Μέση Ανατολή και η πολιτική της απαιτεί τη διατήρηση καλών σχέσεων με το Ιράν.
Η μονομαχία της σιωπής


Η μονομαχία των αιώνιων εχθρών έχει μόλις αρχίσει και είναι εκ των πραγμάτων εκρηκτική. Επί του παρόντος γίνεται σιωπηλά. Μπορεί η Δαμασκός να δείχνει ανοιχτά το Ισραήλ πίσω από τις επιθέσεις, ωστόσο ούτε το Ισραήλ σχολιάζει τις κατηγορίες που του καταλογίζουν, ούτε και το επίσημο κράτος της Τεχεράνης έχει σχολιάσει τα τεκταινόμενα. Μόνο η ιρανική παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχ απειλεί ανοιχτά με αντίποινα το Τελ Αβίβ και ζητεί από τον Χασάν Ρουχανί να πάρει ανοιχτά θέση. Την αποκλιμάκωση αυτής της σύρραξης έχουν αναλάβει, στα μετόπισθεν, η Ρωσία για λογαριασμό του Ιράν και οι Ηνωμένες Πολιτείες για λογαριασμό του Ισραήλ. Κι αυτό γιατί αν οι δύο βασικοί εχθροί αναλάβουν δράση, τότε η εξέλιξη της ιστορίας θα είναι πραγματικά επικίνδυνη για την παγκόσμια ασφάλεια.
Η συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης


Η απειλή που ετοιμάζεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα ο Ντόναλντ Τραμπ, περί ακύρωσης της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δεν είναι άσχετη με τις εξελίξεις επί συριακού εδάφους και το σκιώδες παρασκήνιο. Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι η συμφωνία βοηθά το Ιράν να αναπτύσσει το πυρηνικό του πρόγραμμα και εν τέλει να καταφέρει τον στόχο της πυρηνικής κεφαλής, ο οποίος σύμφωνα με τους ειδικούς δεν έχει ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου η «διάλυση» της συμφωνίας θα διατηρήσει για μεγαλύτερο διάστημα το εμπάργκο πώλησης όπλων στο Ιράν, το οποίο περιτέχνως μετά τη συμφωνία εξοπλίζεται από τη Ρωσία, στη βάση της σταδιακής άρσης των κυρώσεων.


Άρα το Ιράν, εκτός πυρηνικής συμφωνίας, θα είναι πιο ευάλωτο και λιγότερο ισχυρό απ' ό,τι εντός. Δίνοντας, παράλληλα, μεγαλύτερη ισχύ στο Ισράηλ. Βέβαια σε αυτό το παζλ σημαντικό κομμάτι είναι και η ουαχαμπιστική Σαουδική Αραβία, παραδοσιακός και σκληρός εχθρός του σιιτικού Ιράν, η οποία κάνει πλέον άνοιγμα προς τη Δύση - άλλωστε είναι γνωστές οι στενές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες διαχρονικά - και συντάσσεται με το Ισραήλ, εναντίον του κοινού εχθρού.
Περίπτωση αμφίπλευρης απώλειας


Είναι γεγονός ότι οι δύο χώρες έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν από έναν γενικευμένο πόλεμο. Ωστόσο, αν το Ιράν αρνηθεί να εγκαταλείψει τη Συρία και συνεχίσει να επεκτείνει τη στρατιωτική παρουσία του εκεί και ταυτόχρονα αν το Ισραήλ συνεχίσει τις διασυνοριακές επιδρομές, μια νέα κλιμάκωση, αργά ή γρήγορα, θα είναι αναπόφευκτη. Το Ισραήλ θεωρείται η καλύτερη στρατιωτική δύναμη στη Μέση Ανατολή. Το Ιράν ωστόσο έχει σχεδόν αντάξια στρατιωτική δύναμη. Μαζί τους, σε περίπτωση σύρραξης, θα συμπαρασυρθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, και η Ρωσία που είναι η δεύτερη.


Από την άλλη, το Ισραήλ θα έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας, που είναι η 6η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο. Και το Ιράν, τη στήριξη της Τουρκίας, που είναι η 5η μεγαλύτερη δύναμη. Οι ισορροπίες είναι αμφίρροπες, οι σχηματισμοί ολοκληρώνονται και η διπλωματία, πίσω από τις κλειστές πόρτες διπλωματών, είναι πυρετώδεις προς αποφυγήν του χειρότερου σεναρίου. Οι εξελίξεις, εκ των πραγμάτων, θα εξαρτηθούν από τα συμφέροντα των ισχυρών της Γης.