Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Αντίο, εξοχότατε Matthew Kidd…

«OLD SINS CAST LONG SHADOWS»
ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ, ΣΤΟ ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ, ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΛΑΪ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΥΡΩΠΗΣ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΣΑΕΙ ΜΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ
Αποχωρείτε σύντομα από το νησί μας για τρίτη φορά, δίχως να καταφέρετε με όλη σας την εμπειρία και γνώση του «ψυχολογικού» μας προβλήματος να μας θεραπεύσετε ικανοποιητικά, ούτως ώστε να αποκτήσουμε την απαιτούμενη, κατά το Φόρεϊν Όφις, «ριζοσπαστική σκέψη» και να δεχθούμε τις τουρκικές απαιτήσεις

Σε λίγες μέρες θα αποχαιρετήσει για τρίτη φορά την Κυπριακή Δημοκρατία ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής κ. Matthew Kidd και θα παραχωρήσει τη θέση του στον αντικαταστάτη του, Stephen Lillie CMG. Ο διπλωμάτης κ. Lillie είχε διοριστεί από τον περασμένο Ιούλιο (2017), αλλά όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούσε μαθήματα γλώσσας προτού αναλάβει τα καθήκοντά του στην Κύπρο. Ο κ. Lillie γεννήθηκε το 1966, είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.


Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο στην περίπτωση αυτής της αποστολής, είναι ότι ο νέος Ύπατος Αρμοστής δεν προέρχεται από τα ευρωπαϊκά τμήματα του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, αλλά από τα τμήματα που καλύπτουν την Άπω Ανατολή. Μεταξύ 2013 και 2017 υπηρετούσε ως επικεφαλής του τμήματος του Φόρεϊν Όφις για την Ασία και τον Ειρηνικό, μεταξύ 2009 και 2013 υπηρέτησε ως πρέσβης της Αυτού Μεγαλειότητας στη Μανίλα των Φιλιππινών, μεταξύ 2006 και 2009 ήταν επικεφαλής του τμήματος του Φόρεϊν Όφις για την Άπω Ανατολή και ούτω καθ' εξής. Το 1989 ξεκίνησε να υπηρετεί στη διπλωματική υπηρεσία, σύμφωνα με το βιογραφικό του που ανήρτησε το Φόρεϊν Όφις.


Αποχωρεί, λοιπόν, ο νυν Ύπατος Αρμοστής, κ. Matthew Kidd, ο οποίος ξεκίνησε ενωρίτερα από τον κ. Lillie την καριέρα του στο Φόρεϊν Όφις, συγκεκριμένα το 1978. Μας αφήνει πίσω του ένα διαχρονικό ιστορικό όσο λίγοι προκάτοχοί του.
Πρώτη αποστολή στην Κύπρο το 1980


Ο πρώτος του διορισμός το 1980 ήταν στην Κύπρο, όπου υπηρέτησε μέχρι το 1983 ως τρίτος και στη συνέχεια ως δεύτερος Γραμματέας, προτού μετατεθεί ως Support Officer στη Βρετανική Αποστολή στη Νέα Υόρκη.
Δεύτερη αποστολή στην Κύπρο το 2014


Μετά από υπηρεσία στο Παρίσι, Αιθιοπία, Γερμανία και ΝΑΤΟ, εστάλη πίσω στην Κύπρο, αυτήν τη φορά ως Ύπ. Αρμοστής μεταξύ Μαΐου 2010 και Αυγούστου 2014.
Τρίτη αποστολή στην Κύπρο το 2016


Επέστρεψε για 3η φορά στην Κύπρο, αλλά για δεύτερη ως Ύπατος Αρμοστής, τον Ιούλιο του 2016. Ακριβώς στην κρίσιμη περίοδο των διαβουλεύσεων (και πάλι) για «λύση» και παρευρέθη μαζί με την 30μελή ομάδα του Φόρεϊν Όφις στις περιβόητες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας πλάι στον Υπουργό Ευρώπης της Βρετανίας Sir Alan Duncan, όπου συζητήθηκαν και υποστηρίχτηκαν από πλευράς Λονδίνου τα τουρκικά αιτήματα για εσαεί μερική παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και κάποιας μορφής Εγγυήσεων της Τουρκίας. Και εδώ εντοπίζεται και η χρησιμότητα της επιστροφής για 3η φορά στην Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας στη Κύπρο του Εξοχότατου κ. Matthew Kidd.


Έγραψε σχετικά η ομογενειακή «Ελευθερία» του Λονδίνου στις 20.7.2017: «...Ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας, Sir Alan Duncan, συμπεριφέρεται στο Κυπριακό ως... συνήγορος της Τουρκίας. Στο Κραν Μοντανά, σε αντίθεση με τη θέση του Μπόρις Τζόνσον, αλλά και του Βρετανού εκπροσώπου στη διάσκεψη, Τζόναθαν Άλεν, ο Σερ Άλαν την κρίσιμη στιγμή τάχθηκε υπέρ κάποιας μορφής Εγγυήσεων της Τουρκίας και παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί. Βεβαίως, του απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς, σημασία όμως έχουν οι θέσεις που εξέφρασε...».
Χρονολογούνται


Η υποστήριξη που ο Sir Alan Duncan πρόσφερε στην Τουρκία στην κρίσιμη στιγμή στη διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, που κατέληξε σε ναυάγιο, τασσόμενος υπέρ κάποιας μορφής Εγγυήσεων της Τουρκίας και παραμονής τουρκικού στρατού στο νησί, ήταν προμελετημένα υποστηρικτική. Ήταν βάσει βρετανικών σχεδίων του Φόρεϊν Όφις για μερική εσαεί παραμονή τουρκικού στρατού μετά τη «λύση». Πιο συγκεκριμένα, χρονολογούνται αυτά τα σχέδια από το 1983 και εισηγητής τους δεν ήταν άλλος από τον αποχωρούντα για 3η φορά από την Κύπρο Εξοχότατο Matthew Kidd. (Βλέπε «Σημερινή», 7.12.2016, Φ.Α).
Πέντε έγγραφα


Το 1983 η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία ετοίμασε και έστειλε στο Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο 5 προτάσεις/σκέψεις για «σταδιακή λύση» του Κυπριακού. Οι δύο γράφτηκαν από τον τότε ́Υπατο Αρμοστή William, John Antony Wilberforce, o οποίος υπηρέτησε στο πόστο του από το 1982 μέχρι το 1988. Οι άλλες τρεις ετοιμάστηκαν από τον σημερινό ́Υπ. Αρμοστή, τότε β’ Γραμματέα Matthew Kidd. Να σημειωθεί ότι τα σχέδια αυτά ήλθαν παράλληλα με τις τότε Ιδέες του Δρος Hugo J. Gobbi, μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Κυπριακό, και οι οποίες (ιδέες) είχαν εκπονηθεί με βρετανική παρασκηνιακή καθοδήγηση (όπως αποκάλυψαν προηγούμενα βρετανικά έγγραφα που δημοσιοποιήσαμε στη «Σημερινή», με την αποδέσμευσή τους).


Τα πέντε αυτά έγγραφα μελετήθηκαν ενδελεχώς από τους ανώτερους αξιωματούχους που ενίοτε διαχειρίζονται το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις. Ο κ. Kidd είχε εντοπίσει και καταγράψει στα σχέδιά του τις κύριες απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, πάνω στις οποίες επεκτάθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια, προσθέτοντας τις δικές του σκέψεις για λύση κ.λπ.
«Θεραπεία του ψυχολογικού μας κτυπήματος»


Οι Τουρκοκύπριοι, έγραψε το 1983 ο κ. Kidd, θα ήθελαν ικανοποιητική αντιπροσώπευση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ικανοποιητική αντιπροσώπευση στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, ένα οικονομικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να ξηλωθεί, αν χρειαστεί, και παρουσία τουρκικού στρατού για την προστασία τους. Οι Ελληνοκύπριοι θα ήθελαν ελεύθερη πρόσβαση σε όλο το κράτος, αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης, επιστροφή είτε προς είτε από τις περιουσίες τους στον βορρά και θεραπεία του ψυχολογικού κτυπήματος από την εισβολή στη χώρα τους το 1974.


Ο Kidd λέγει ότι, με ένα πάρε - δώσε, ο συμβιβασμός είναι πιθανός, καθώς αμφότερες οι πλευρές δεν έχουν τις ίδιες προτεραιότητες στις απαιτήσεις τους, έγραψε στις 4 Φεβρουαρίου 1983 ο ανώτερος αξιωματούχος στο Φόρεϊν Όφις κ. W. A. Harrison του Νοτίου Τμήματος Ευρώπης, ο πρώτος που μελέτησε τα σχέδια από τη Βρετανική ́Υπ. Αρμοστεία στη Λευκωσία.
Χρειάζεται ριζοσπαστική σκέψη από μέρους των Ε/κ!


Ο κύριος Harrison, συμφωνώντας με την ανάλυση του κ. Kidd, κατέγραψε εντούτοις τις δυσκολίες για το τελικό αποτέλεσμα. Ένα απόσπασμα ειδικά για την περίπτωση μόνιμης παραμονής μερικών τουρκικών στρατευμάτων είναι τούτο:


«Η αποχώρηση του τουρκικού στρατού έχει καταντήσει εκ των ων ουκ άνευ (sine qua non) στο μυαλό των Ελληνοκυπρίων. Σχετίζεται με την ανάγκη, όπως γράφει ο κ. Kidd, για θεραπεία του ψυχολογικού κτυπήματος του 1974. Βεβαίως, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν μέθοδοι με τις οποίες αυτό το κτύπημα να θεραπευτεί, δίχως την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Όμως αυτό θα χρειαστεί ριζοσπαστική αλλαγή σκέψης εκ μέρους των Ελληνοκυπρίων.


Δυστυχώς, δεν βλέπω αυτό να γίνεται κατορθωτό. Αυτό υπονοεί ότι η απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων "σε περιοχές πιο μέσα από τη γραμμή αντιπαράταξης" ("rear areas"), που είναι και μέρος της σκέψης του Γκόμπι και που ρεαλιστικά θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαν να ελπίζουν οι Ελληνοκύπριοι στην πρώτη φάση της λύσης, δεν θα γίνει δεκτό...».


Και συνέχισε ο κ. Harrison στη γνωμάτευσή του, επισημαίνοντας ξανά ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν θα δεχθούν απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων σε "περιοχές πιο μέσα από τη γραμμή αντιπαράταξης" ("rear areas"). Σ’ αυτήν τη θέση (των Ελληνοκυπρίων) εμείς με συνέπεια λέμε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουν τα τουρκικά στρατεύματα να αποχωρήσουν προκαταβολικώς μιας συνολικής διευθέτησης. Και είμαστε σωστοί», έγραψε.
Εξοχότατε κ. Kidd,


Αποχωρείτε σύντομα από το νησί μας για τρίτη φορά, δίχως να καταφέρετε με όλη σας την εμπειρία και γνώση του «ψυχολογικού» μας προβλήματος να μας θεραπεύσετε ικανοποιητικά, ούτως ώστε να αποκτήσουμε την απαιτούμενη, κατά το Φόρεϊν Όφις, «ριζοσπαστική σκέψη» και να δεχθούμε τις τουρκικές απαιτήσεις για εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων. Μας αφήνετε και εσείς το δικό σας μερίδιο ιστορίας του Κυπριακού, όπως το χειρίζεστε όλα αυτά τα χρόνια στο Φόρεϊν Όφις, με στόχο την ολοκλήρωση των τουρκικών συμφερόντων εις βάρος μας.


Ακόμα και τώρα που η Τουρκία μετατράπηκε σε μια τυραννία και κίνδυνο για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Δεν λυπούμαστε για την αποτυχία σας στο τέλος της διπλωματικής σας καριέρας. Ελπίζουμε σε κάποια φάση της υπόλοιπης ζωής σας, να αναλογιστείτε τις αδικίες που διαπράξατε ως Φόρεϊν Όφις από το 1955... και ακόμα αμετανόητα προωθείτε εις βάρος αυτού του λαού και του νησιού.


Ο καθένας από εσάς ξεχωριστά, έχοντας στο μητρώο αυτό και τη δική σας προσωπική άδικη, αντιδημοκρατική, φιλοτουρκική και ρατσιστική συμβολή με την επιμονή του Φόρεϊν Όφις από τις 16.8.1974 (Goodison/Callaghan) στη διαιρετική σας (Λονδίνου/Άγκυρας από το 1956) δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία... ́Ισως κάποια μέρα να αναλογιστείτε πόσο ταιριάζει και σε σας προσωπικά η αγγλική παροιμία «old sins cast long shadows»...

Υποστηρίξτε τη