Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

«Με μολύβι και κλωστή....»

EΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΚΑΛΕΡΙ ΓΚΛΟΡΙΑ
Εγκαινιάζεται την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018, στις 19.30, στην Γκαλερί Γκλόρια, στη Λευκωσία, η νέα εικαστική έκθεση της Ελένης Νικοδήμου, που φέρει τον τίτλο «Με μολύβι και κλωστή....».


Μιλώντας για τη συγκεκριμένη δουλειά της, η Ελένη Νικοδήμου αναφέρει:


“Μολύβι, ύφασμα και κλωστή, τρία απλά υλικά, που έρχονται από την αρχή του κόσμου κατά κάποιον τρόπο, όταν ο άνθρωπος προσπαθώντας να επιβιώσει στην άγρια φύση κατάλαβε ότι αυτό θα ήταν πιο εύκολο να το επιτύχει, αν λειτουργούσε σε ομάδες. Έτσι φτιάχτηκαν οι πρώτες κοινωνίες, τέθηκαν οι πρώτοι κανόνες-νόμοι, οι βασικές αρχές και αξίες αυτής της συνύπαρξης. Θυσίασαν οι πρώτοι άνθρωποι ένα κομμάτι ελευθερίας για την ασφάλεια και την επιβίωσή τους.


Στην ανάγκη τους να επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους, επινόησαν τη γραφή χαράσσοντας ίχνη σε βράχους. Αυτή, η πρώτη γραφή, ήταν εικόνες που αναπαριστούσαν τη φύση γύρω τους με σύμβολα. Μετέπειτα η γραφή αυτή εξελίχτηκε σε γλώσσα. Οι άναρθρες κραυγές και τα χειρονομιακά νοήματα μετατράπηκαν σε φωνήεντα, σύμφωνα, φθόγγους κι υπάκουσαν στους κανόνες της Αλφαβήτα. Η επικοινωνία μεταξύ τους έθεσε τον θεμέλιο λίθο στον πολιτισμό.


Η εξασφάλιση της τροφής, όπως και της ζωής, έγινε πιο εύκολη. Οι ίνες από τα δέντρα έγιναν η κλωστή για να ράψει ο άνθρωπος τα πρώτα του ρούχα για να καλύψει τη γύμνια του, να προφυλαχτεί από το κρύο, κι αργότερα να εφεύρει την ύφανση προχωρώντας σε πιο πολύπλοκες μορφές. Ο άρτος ο επιούσιος, δεν ήταν πια η μόνη του ανάγκη. Η ανάγκη του για επικοινωνία οδήγησε εξελικτικά στους σύγχρονους πολιτισμούς».
Όπως αναφέρει, εξάλλου, η κριτικός τέχνης, Μαρία Στεφανοπούλου:


«Η Ελένη Νικοδήμου για χρόνια πάλευε με τη χειρονομιακή ζωγραφική και τα ακρυλικά χρώματα στα αφηρημένα έργα της. Και τώρα που θέλησε όχι μόνο να ζωγραφίσει, μα και να αφηγηθεί απεικονιστικά τα θέματά της - όπως αφηγούμαστε με τα λόγια ιστορίες με νοήματα- δεν επέλεξε να καταφύγει στο αντίθετο της αφηρημένης ζωγραφικής, δηλαδή στην παραστατική, αλλά σε έναν τρόπο κι ένα ύφος ολότελα διαφορετικά, ρηξικέλευθα, μοναδικά, και πάντως απολύτως δικά της: ως τεχνοτροπία και ως βιωματική κατάθεση».
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 24 Ιουνίου.
Γκαλερί Γκλόρια, Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία. Τηλ. 22762605. Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.30-12.45 π.μ. και 5.30 - 8.00 μ.μ. Σάββατο, 10.30-12.45 μ.μ.
Website: <https://www.gloriagallery.net>

Υποστηρίξτε τη