Αθλητικά Διεθνή

Αυτόν που χρειάζονται οι «Κανονιέρηδες»

ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΠΩΣ Ο ΕΜΕΡΙ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟ ΤΗΣ ΑΡΣΕΝΑΛ
Παρόλο που έμεινε μιάμιση δεκαετία χωρίς πρωτάθλημα, είχε ελάχιστες επιτυχίες στην Αγγλία και πολλές αποτυχίες στην Ευρώπη, η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ είχε ένα χαρακτηριστικό, ακόμη και στις κακές της χρονιές. Έπαιζε επιθετικά, είχε καλή ανάπτυξη, μπορούσε για μεγάλα διαστήματα να παίξει σε υψηλό τέμπο και να πιέσει ασφυκτικά τον αντίπαλο. Ίσως το ντέρμπι με την Γιουνάιτεντ (έχασε με 1-3), όπου είχε 35 τελικές προσπάθειες, ανάγκασε τον Ντε Χέα να κάνει ρεκόρ αποκρούσεων και έχασε σωρεία ευκαιριών, ήταν ένα παράδειγμα για το πόσο καλά μπορούσε να επιτεθεί η Άρσεναλ.


Αλλά και για το πόσο αναποτελεσματική ήταν γενικώς. Όχι στο σκοράρισμα, αλλά στο να χάνει αγώνες στους οποίους ήταν καλύτερη. Η αμυντική της λειτουργία, η όλη της συμπεριφορά όταν από την επίθεση πέρναγε στην υπεράσπιση ήταν προβληματική. Από την Τετάρτη επικεφαλής των κανονιέρηδων είναι ο Ουνάι Έμερι. Για πολλούς η ιδανική λύση για να συνεχίσει το μοντέλο Βενγκέρ, να το εκσυγχρονίσει και να το κάνει πιο αποτελεσματικό.


Ο Γάλλος έδινε πολλή ελευθερία στους παίκτες του, άφηνε κατά μέρος βασικές λεπτομέρειες, δεν ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με τα στατιστικά. Τα περίφημα analytics, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε κάθε άθλημα. Μπορεί να του βγήκε στο πρώτο κομμάτι της πορείας του στην Άρσεναλ, όμως οι καιροί άλλαζαν, το ποδόσφαιρο το ίδιο.


Ειδικός των βελτιώσεων


Διαβάσαμε πολλές αναλύσεις και σχόλια για τον Ισπανό τεχνικό και τη συνεργασία με τους Κανονιέρηδες. Στεκόμαστε σε τρία σημεία. Ο Έμερι είναι θασιώτης του επιθετικού παιχνιδιού, της ενέργειας. Θα βρει μια ομάδα που αρέσκεται να παίζει έτσι. Είναι όμως και φανατικός με τη λεπτομέρεια, τα νούμερα, τη στατιστική. Και κολλημένος με τη βιντεο-ανάλυση. Σε σημείο που προκαλούσε αντιδράσεις από τις πολλές προβολές.


Αντιδράσεις από παίκτες, που κάποια στιγμή όμως δεν παραδέχτηκαν ότι η τακτική του προπονητή απέδωσε. Ο Έμερι έχει ένα άλλο προτέρημα. Να βελτιώνει παίκτες. Ένα σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Άρσεναλ ήταν η ανάλυση των παικτών της ομάδας και το πώς μέσα από τη δουλειά θα φέρει την ατομική άνοδο. Που μεταφράζεται φυσικά και σε ομαδική.


Κάπως έτσι η Βαλένθια και η Σεβίλη στάθηκαν επάξια με τον Έμερι στον πάγκο, παίζοντας καλύτερα απ' ό,τι «προνοούσε» το μπάτζετ της ομάδας και η... αξία των παικτών. Η Άρσεναλ έχει λεφτά για μετεγγραφές, αλλά δεν μπορεί ακόμη ν' ανταγωνιστεί σε ρευστό τις άλλες ομάδες. Ο Έμερι το ξέρει, το ασπάζεται, το έχει δηλώσει, πως μπορεί να κάνει πολλά πράγματα με σχετικά λίγα χρήματα. Του ταιριάζει αυτός ο τρόπος δουλειάς και μάλλον γι' αυτό βρέθηκε έξω από τα νερά του στην Παρί.


Δεδομένο ότι ο Έμερι θα βγάλει το λάδι στους παίκτες του. Θα ζητήσει πράγματα, θα απαιτήσει προσαρμογές, θα κατσαδιάσει. Θα κάνει τέτοιες κινήσεις, ώστε η ομάδα να παίζει επιθετικά, αλλά πιο μεθοδευμένα. Θα βελτιώσει πρώτιστα μέσα από την αγωνιστική φιλοσοφία και μετά μέσα από πρόσωπα την άμυνα. Αυτό και αν είναι κλειδί για να αλλάξει η ιστορία. Αν θα κάνει τη μεγάλη διαφορά από την 1η χρονιά, θα φανεί.


Θαυματοποιός δεν είναι, αλλά σίγουρα θα φέρει σοβαρές βελτιώσεις και πάνω από όλα θα δημιουργήσει υπόβαθρο. Το εφαλτήριο που θέλουν οι «Κανονιέρηδες» για να ξανακάνουν σταθερά υψηλές πτήσεις.