Πολιτισμός

Χιου Φουτ

O Χιου Φουτ ή Λόρδος Κάρατον γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1907 και πέθανε στις 5 Σεπτεμβρίου 1990. Ήταν Βρετανός κυβερνήτης διαφόρων αποικιών, ο οποίος επέβλεψε την πορεία τους προς την ανεξαρτησία, ενώ διετέλεσε και εκπρόσωπος της Μεγάλης Βρετανίας στον ΟΗΕ. Θεωρείται επιτυχημένος διπλωμάτης και ήταν άνθρωπος χαμηλών τόνων.


Ο Χιου Φουτ γεννήθηκε στο Πλύμουθ στις 8 Οκτώβρη 1907. Σπούδασε στο κολέγιο St. John στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και αποφοίτησε το 1929. Ήταν πρόεδρος της Ένωσης Διαλόγου/Αντιλόγου (Debate Society) Cambridge Union και πρόεδρος της Φιλελεύθερης Λέσχης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.


Η υπηρεσία του Φουτ ήταν μακρά και γεμάτη διακρίσεις. Στη Βρετανική Παλαιστίνη υπηρέτησε ως βοηθός του επιτρόπου της Ναμπλούς. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε σαν στρατιωτικός διοικητής στην Κυρηναϊκή (Ανατολική Λιβύη) και μετά ήταν ο αποικιακός διοικητής της Κύπρου από το 1943 ως το 1945. Μετά τον πόλεμο υπηρέτησε επίσης ως αποικιακός διοικητικής στην Τζαμάικα (1945-47), Νιγηρία (1947-1950) και ξανά στην Τζαμάικα από το 1951.


Επέστρεψε στην Κύπρο ως ο τελευταίος της Κυβερνήτης το 1957 έως το 1960, όπου η Κύπρος κέρδισε την ανεξαρτησία της. Το 1961 έγινε πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στον ΟΗΕ. Όταν οι Εργατικοί κέρδισαν τις γενικές εκλογές του 1964, έγινε Υπουργός Εξωτερικών και Πρέσβης της Βρετανίας στον ΟΗΕ από το 1964 ώς το 1970.


Το 1964 η Βασίλισσα Ελισάβετ τον τίμησε για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο Στέμμα δίδοντάς του τον τίτλο πρώτα του Λόρδου και ακολούθως του Βαρόνου.
Ο Φουτ ήταν ένα εκ των τεσσάρων παιδιών του βουλευτή της Αγγλίας με το κόμμα των Φιλελευθέρων, Άιζακ Φουτ. Όλοι ανεξαιρέτως αναμείχθηκαν με την πολιτική. Το 1936 νυμφεύθηκε τη Florence Sylvia Tod και απέκτησαν 4 παιδιά. Η σύζυγός του απεβίωσε το 1985 και ο θάνατός της τον επηρέασε δυσμενώς.


Στο βιβλίο του με τίτλο “A start in freedom”, που κυκλοφόρησε το 1964, περιγράφει με λεπτομέρεια τους τελευταίους μήνες της αποικιοκρατίας σε χώρες όπως η Κύπρος, η Τζαμάικα και η Νιγηρία, στις οποίες διετέλεσε Αποικιακός Γραμματέας ή Κυβερνήτης.
Αναφορικά με την Κύπρο, παρόλο ότι πιστώνει τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με καλές προθέσεις για να εργαστούν για το καλό και την


ευημερία του τόπου και όλου του λαού, ανεξαρτήτως εθνικότητας, εντούτοις ανησυχεί για τους κινδύνους, λόγω των πολλών και σημαντικών διαφορών Ελλήνων και Τούρκων της Κύπρου. Εύχεται δε ότι στο τέλος θα επικρατήσει η ειρήνη για το καλό όλων. Ο ίδιος προσωπικά δεν ασπαζόταν το αγγλικό δόγμα τού «διαίρει και βασίλευε».


Για περισσότερες πληροφορίες, αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία