Αθλητικά Διεθνή

Νέμεσις, ανοικτός λογαριασμός, επιθυμητή ρεβάνς

ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Όποιος θέλει να φτάσει στο τρόπαιο πρέπει, αφού περάσει από τους ομίλους, να επιζήσει σε 4 ματς νοκ άουτ. Από τους «16» και μετά οι μεγάλες δυνάμεις θα έρχονται πλέον ενώπιος ενωπίω. Άπαντες έχουν ένα γραμμάτιο να ξοφλήσουν, μιαν αντίπαλο για την οποία θα ανησυχούν παραπάνω. Αναφερόμαστε φυσικά αποκλειστικά σε επίπεδο ιστορίας Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού οι ομάδες συναντώνται συχνά σε Γιούρο ή Κόπα Αμέρικα και εκεί τα πράγματα είτε αλλάζουν θετικά είτε χειροτερεύουν.


ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Η ομάδα που την πλήγωσε πολλές φορές σε σημαντικά παιχνίδια (1970, 1982, 2006), η Ιταλία, απουσιάζει. Κατά τα άλλα οι Γερμανοί, ειδικά στη σύγχρονη εποχή, δεν έχουν κάποια ομάδα που να τους προκαλεί ανησυχίες. Άλλωστε η τελευταία ήττα που προκάλεσε αίσθηση τα τελευταία 20 χρόνια ήταν φυσικά το 1998, εκείνο το 3-0 από την Κροατία. Αλλά αν ψάχνουμε για μία αντίπαλο, την οποία θέλει να «εκδικηθεί», αυτή είναι η Ισπανία (την απέκλεισε στα ημιτελικά του 2010).


ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Μόλις δύο χώρες έχουν ιστορικά θετικό απολογισμό (σε σύνολο αγώνων) απέναντι στη Βραζιλία και αμφότερες είναι εκτός Μουντιάλ 2018. Πρόκειται για την Ολλανδία και την Ουγγαρία. Από τις παρούσες, η Γαλλία αποδείχτηκε αυτή που πήρε σε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου το πάνω χέρι. Με τον Ζιντάν δύο φορές πρωταγωνιστή, η Γαλλία κέρδισε τη Βραζιλία στον τελικό του 1998 και στον προημιτελικό του 2006. Αν έχει στο μυαλό της κάποια Μουντιαλική ρεβάνς; Φυσικά το 1-7 με τη Γερμανία και την «αιώνια αντίπαλο» Αργεντινή από το 1990!


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ακούνε Γερμανία και ξινίζουν οι Αργεντίνοι. Γιατί ξεκίνησαν μεν θετικά τις μάχες τους σε ανώτατο επίπεδο, κερδίζοντας στον τελικό του 1986, αλλά μετά πήραν την κάτω φόρα. Ήττα στον τελικό του 1990, ήττα στον προημιτελικό του 2006, συντριβή με 4-0 το 2010, ήττα και στον τελικό του 2014.


ΓΑΛΛΙΑ: Έγινε μεγάλη δύναμη τη δεκαετία του 1980, μεγάλωσε πάρα πολύ μετά το 1998 και κάπου το κριτήριό μας είναι ακριβώς η τελευταία 35ετία. Η Γαλλία έχει θέμα με τους Γερμανούς. Δύο αποκλεισμοί σε ημιτελικό το 1982 και το 1986, ήττα και πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα της Βραζιλίας. Θα μπορούσε να σκέφτεται και μία ρεβάνς με την Ιταλία από το 2006, αλλά «ατζούρι» γιοκ στη Ρωσία.


ΙΣΠΑΝΙΑ: Παρόλη τη μεγάλη ποδοσφαιρική της ιστορία σε επίπεδο συλλόγων και τις πάμπολλες παρουσίες της σε Παγκόσμια Κύπελλα, η Ισπανία έγινε μέλος των υπερδυνάμεων μόλις την τελευταία δεκαετία. Μοιραία έχει αρκετές ομάδες, με βάση τα στατιστικά που την πλήγωσαν στο μακρινό παρελθόν. Στη δεκαετία, η απούσα Ολλανδία τη χάραξε πριν από τέσσερα χρόνια. Από τους επίδοξους μνηστήρες της Ρωσίας, η Βραζιλία έχει ιστορικά αρκετές νίκες κόντρα στους Ισπανούς.


ΑΓΓΛΙΑ: Και εδώ ακούνε Γερμανία και αλλάζουν δρόμο. Αν και ξεκίνησαν θετικά, με τη νίκη στο Μουντιάλ του 1966, η συνέχεια έφερε μόνο απογοητεύσεις. Αποκλεισμός το 1970 (2-3 στα προημιτελικά), ισοπαλία που ισοδυναμούσε με ήττα το 1982 (σε όμιλο τριών ομάδων), ήττα στα πέναλτι (ημιτελικός 1990), ήττα και το 2010 στη φάση των «16».


ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Με τον Ρονάλντο, το πρωτάθλημα Ευρώπης και φυσικά την τεράστια άνοδό της την τελευταία εικοσαετία, έχει μπει στους ισχυρούς του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Κόντρα σε όλες τις πιο πάνω χώρες έχει αρνητικό συντελεστή. Σε επίπεδο Μουντιάλ, απ' εδώ και απ' εκεί πάμε πάλι στη Γερμανία. Που το 2006 νίκησε τους Ίβηρες στον μικρό τελικό και το 2014 τους συνέτριψε με 4-0 στον 1ο αγώνα των ομίλων.