Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Σατιρικό Θέατρο: «O Γιαννής τζιαι ο Δεσπότης»

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο, στο θερινό σατιρικό θέατρο, η πρεμιέρα του έργου «O Γιαννής τζιαι ο Δεσπότης», του Μιχάλη Τερλικκά.
Δεκαετία του ’30. Σ’ ένα ορεινό χωριό της Κύπρου. Ο Γιαννής ο βοσκός (35 χρονών) μεινίσκει με την μάναν του, που τον κουκκουφά συνέχεια ν’ αρμαστεί. Τζιείνος όμως εν λαλεί το νναι, γιατί αγαπά δκυο κοπελλούες στο χωρκόν. Την Ελενούν τζιαι την Μαριούν τζι εν ιμπορεί να δκιαλέξει ποιαν να πάρει.


Στο μεταξύ ο Δεσπότης της περιοχής, που ήταν φίλος τζιαι συμμαθητής του Γιαννή που ήταν μιτσιοί, έρκεται στο χωρκόν να λειτουρκήσει στην γιορτήν του Αη Γιάννη. Με οδηγίες της Μηλιάς, της μάνας του Γιαννή, κάθεται πάνω στ' αφκιά του να τον πείσει να παντρευτεί. Ο Γιαννής, θέλει να τον παντρέψει τζιαι με τες δκυο κοπελλούες που αγαπά. Ο Δεσπότης βάλλει κάτι στον νουν του τζιαι συμφωνά μαζίν του, με την διαφορά, να τον παντρέψει φέτος με την μιαν τζιαι του χρόνου με την άλλην...


Παντρεύκει τον πρώτα με την Ελενούν, που μαθθαίννει τυχαία την συμφωνίαν του άντρα της με τον Δεσπότην τζιαί κάμνει τον λοαρκασμόν της... Αφού παντρευτούν κάμνει την ζωήν του Γιαννή δύσκολη. Πρώτα αγκαστρώννεται, κάμνει την δύσκολη με το αγκάστριν της τζιαι ταλαιπωρά τον Γιαννή μέρα-νύκτα. Ξυπνά τον η ώρα 4 το πρωί γιατί επεθύμησε λοκκουμάδες κ.λπ, κλπ.
Εν τω μεταξύ, ο Ζιζιρής, ο «φτανός» του χωρκού, εν κρυφά ερωτευμένος με την Γριστινού, που εν αρφότεγνη τζιαι αναγιωτή της Μηλιάς, τζιαι που έφτασεν τζι έμεινεν στο ράφι... Παρακαλεί τον Δεσπότη να τον παντρέψει μαζίν της... Οι άλλοι ήρωες είναι ο Παπαφώτης, ο Παπάς του χωρκού τζιαι ο Γιακουμής ο καφετζιής τζιαι παράλληλα μπακάλης του χωρκού.


Την επόμενη χρονιά ήλθε στο χωριό ο Δεσπότης και ρώτησε τον Γιαννή αν θα τον παντρέψει με την άλλη κοπέλλα που αγαπούσε... 'Οι, όι, ήταν η απάντηση του Γιαννή... Κανεί με η μια που έχω, εν την προλαβαίνω...
Το έργο παρουσιάζεται στο πλαίσιο των θεατρικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι σε όλη την Κύπρο (περίπου 60 παραστάσεις), με στόχο να το δουν χιλιάδες Κύπριοι που σπάνια βλέπουν θέατρο.
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Καυκαρίδου, Σκηνικά: Μίκης Λοΐζου, Κοστούμια: Κώστας Καυκαρίδης, Μουσική: Μιχάλης Τερλικκάς, Φωτισμοί: Βικέντιος Χριστιανίδης, Βοηθός σκηνοθέτη: Έφη Παπαγεωργίου.


Παίζουν οι ηθοποιοί: Λουκία Μουσουλιώτη, Σπύρος Γεωργίου, Βασίλης Μιχαήλ, Ανδρέας Ρόζου, Αντρέας Σιαμαρής, Άντρη Σεργίου, Αντώνης Κλεάνθους, Ελένη Ζαντή.
Τακτικές παραστάσεις στη Λευκωσία κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 8.30, μέχρι 15 Ιουλίου. Μετά αρχίζει περιοδεία σε όλη την Κύπρο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Υποστηρίξτε τη