Ανοικτή επιστολή: Ο τέλειος αυτο-εξευτελισμός του θύματος

Αξιότιμη Πρόεδρος κα Σκεύη Κούτρα Κουκουμά και αξιότιμα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων της κυπριακής Βουλής,


Αναφέρομαι στις δηλώσεις που έγιναν το πρωί της Παρασκευής, 25.5.2018, από το Ράδιο Πρώτο στο πρόγραμμα των αγαπητών συναδέλφων Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου, σχετικά με τις αδιάσειστες μαρτυρίες που υπάρχουν για βάρβαρες δολοφονίες Ελλήνων της Κύπρου κατά τις δύο τουρκικές εισβολές και μετά, αλλά και τις πολύ πιο πρόσφατες ομολογίες από τους ίδιους τους δολοφόνους που ξεδιάντροπα υπερηφανεύονται εδώ χρόνια για τα εγκλήματά τους. Και κατά συνέπειαν για την εγκληματική αδυναμία και αδιαφορία του κυπριακού κράτους να επιληφθεί του θέματος, να προβεί στα προ πολλού αναγκαία και απαραίτητα μέτρα ώστε να προσαχθούν οι εγκληματίες και δολοφόνοι ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αλλά και στην απαραίτητη τροποποίηση των Όρων Εντολής της ΔΕΑ.


Ο αγαπητός βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας μίλησε για τις ήδη ενοχοποιητικές, υπάρχουσες μαρτυρίες στον Φάκελο της Κύπρου και για μια ακλόνητη αδιάσειστη μαρτυρία της τουρκικής πολιτικής: όταν ένας Τούρκος αξιωματούχος στρατιωτικός ρωτήθηκε τι θα έκαναν με τους νεκρούς και τους τραυματίες, η επίσημη διαταγή του τουρκικού στρατού ήταν: «Θα τους μαζέψετε, να ανοίξετε τάφρο, να τους βάλετε μέσα νεκρούς και τραυματίες, να κάνετε άσφαλτο από πάνω και πλέον η γη είναι δική μας». Επιπλέον τι έκανε η κυπριακή Κυβέρνηση εναντίον των δολοφόνων του Σ. Σολωμού και του Τ. Ισαάκ, για τις δολοφονίες που έγιναν μέσω ζωντανής τηλεοπτικής μετάδοσης, που τις είδε όλος ο κόσμος και οι δολοφόνοι γνωστοί, με τον ένα να γίνεται και ψευτοϋπουργός; Τίποτα απολύτως.
Η ίδρυση της ΔΕΑ


Αυτή η ντροπή καλύπτει και την ίδρυση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ) όταν, προς ικανοποίηση των απαιτήσεων της Τουρκίας, με την ένοχη συνωμοτική συμμετοχή του ΟΗΕ και του τότε ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, του φιλότουρκου Αργεντινού Ούγκο Γκόμπι και του ιδίου του Γ.Γ. Κουρτ Βάλτνχαϊμ, διευθετήθηκε όπως οι Όροι Εντολής της ΔΕΑ απαγορεύουν τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια των θανάτων με σκοπό την απόδοση ευθυνών για τις δολοφονίες. Οι δύο συγκεκριμένες παράγραφοι, που απαράδεκτα και αντιδημοκρατικά εισήχθησαν και μέχρι σήμερα γίνονται ανεκτές από όλους στην Κύπρο και τον ΟΗΕ για να εξασφαλίζουν τα τουρκικά συμφέροντα, είναι:


Παράγραφος 9 - «Όλη η διαδικασία και τα αποτελέσματα των ερευνών της Επιτροπής θα είναι αυστηρώς εμπιστευτικά. Οιαδήποτε παραβίαση του κανόνα αυτού θα ήθελε θέσει το έργο της Επιτροπής σε κίνδυνο».


Παράγραφος 11 - «Η Επιτροπή δεν θα επιχειρήσει να αποδώσει ευθύνη για τους θανάτους οιωνδήποτε αγνοουμένων ή να ερευνήσει την αιτία τέτοιων θανάτων».
Έγραψα τέσσερα τουλάχιστον άρθρα ξεσκεπάζοντας το όλο θέμα στη «Σημερινή». Στο άρθρο μου της 12ης Νοεμβρίου 2015 αποκάλυψα μάλιστα ότι ο Αργεντινός Γκόμπι βραβεύθηκε αργότερα από την Τουρκία για τον ρόλο του υπέρ των τουρκικών συμφερόντων και για την φανερή πλέον υποστήριξη των τουρκικών θέσεων με ενυπόγραφα άρθρα του σε εφημερίδες. Τα υπόλοιπα δημοσιεύθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2015, στις 3 Αυγούστου 2016 και στις 10 Αυγούστου 2016.
Ερωτήματα


Και ερωτώ την Επιτροπή σας, αγαπητοί μου,


Πώς μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ανοχή για τα εγκλήματα πολέμου εναντίον της ανθρωπότητας, που διέπραξε ο τουρκικός στρατός αλλά και Τούρκοι της Κύπρου που είναι όντως μεταξύ των πλέον σοβαρών εγκλημάτων στο διεθνές δίκαιο, και να μένει το θύμα σιωπηλό και γονατισμένο για 44 χρόνια και να ικανοποιείται με προβολή των δηλώσεων των δολοφόνων - ένα τραγικό sensationalism - ουσιαστικά στις εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ; Ωσάν και πρόκειται περί τηλεοπτικών... επεισοδίων; Πώς μπορεί να συνεχίζεται αυτή η ανεπίτρεπτη ανοχή και ο αυτο-εξευτελισμός -που ισοδυναμεί ουσιαστικά και με περιφρόνηση από το ίδιο το θύμα των Διεθνών Συμβάσεων για την προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.α.- να δέχεται το θύμα χρηματοδότηση από τον θύτη του για την ανεύρεση των αγνοουμένων του που ο ίδιος ο θύτης έχει δολοφονήσει και αρνείται για 44 χρόνια να φανερώσει πού τους έκρυψε;


Μια ματιά στην ιστοσελίδα της ΔΕΑ και θα επιβεβαιώσετε ότι η Τουρκία (ναι η Τουρκία!) είναι η τρίτη μετά την Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία, χρηματοδότης της Επιτροπής! Καλώ την Επιτροπή σας, αφενός να αναλάβει την αποτελεσματική τροποποίηση των Όρων Εντολής της ΔΕΑ το συντομότερο δυνατό και, αφετέρου, να τροχοδρομήσει την αναγκαία και πρέπουσα διαδικασία, όπως το Κράτος προχωρήσει σε εντάλματα σύλληψης όλων των γνωστών εμπλεκομένων στις δολοφονίες Ελλήνων κατά και μετά τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974, με τη βοήθεια ευρωπαϊκών και άλλων ξένων υπηρεσιών, με σκοπό την εκδίκασή τους και την απονομή δικαιοσύνης.


Δεν μπορεί η Κύπρος, ενώ παίρνει τη Βρετανία στα βρετανικά δικαστήρια για εγκλήματα των ετών 1955-59 και ενώ η ίδια έχει μαρτυρίες, να ανέχεται ομολογίες από τους ίδιους τους δολοφόνους (ζώντες) για δολοφονίες και εξοντώσεις Ελλήνων κατά και μετά τις δύο τουρκικές εισβολές μέχρι σήμερα, και να μην κάνει τίποτα! Δεχόμενη μάλιστα και πρωτάκουστα - αδρές χρηματοδοτήσεις από τον θύτη!


Όπως έγραψα στις 3.8.2016 στο άρθρο μου «Θύτης και χρηματοδότης η Άγκυρα», το θέμα της Δικαιοσύνης είναι ανοικτό για την Κυπριακή Δημοκρατία για εγκληματική έρευνα και δικαστική διαδικασία στα τοπικά της δικαστήρια βασισμένη στη νομοθεσία, όπως πληροφορούμαι, του 1966, όταν εισήγαγε τις Συμβάσεις της Γενεύης στην κυπριακή νομοθεσία. Δηλαδή που εισήγαγε η δική σας Βουλή. Επιπλέον, η ΚΔ είναι ελεύθερη να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν ό,τι έκαναν στην περίπτωση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, της Σιέρα Λεόνε, της Ρουάντα με ένα ad hoc δικαστήριο στη Χάγη.
Εκθέσεις Ζήνωνα Ρωσσίδη


Διαβάζω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία (δηλώσεις κ. Β. Πάλμα) θα αποταθεί στον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό ώστε να πραγματοποιηθεί έρευνα για να διαφανεί τι ακριβώς συνέβη και ακολούθως να κινηθεί νομική διαδικασία ακόμη και με κατηγορία για εγκλήματα πολέμου. Ας σταματήσει αυτή η κοροϊδία! Όταν οι ίδιοι οι δολοφόνοι μιλούν και παραδέχονται τις δολοφονίες τους εδώ και χρόνια και πρόσφατα, τι θα πράξει ο ΟΗΕ, που ο ίδιος συνωμότησε να μην κατηγορηθούν οι ένοχοι;


Ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας και η Κυπριακή Βουλή θα ήταν καλύτερα να διαβάσουν τις εκθέσεις που έστειλε τη μία μετά την άλλη το 1974 για τα τουρκικά εγκλήματα, δολοφονίες, βιασμούς, ξεριζωμούς, στον ΟΗΕ και τον Γενικό του Γραμματέα με διανομή σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο τότε αξιότιμος και αείμνηστος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, μ. Ζήνωνας Ρωσσίδης. Ο οποίος μας άφησε μια κιβωτό από πλούσια ύλη για τις τουρκικές βαρβαρότητες, που όλοι αγνόησαν, δυστυχώς. Μία από τις εκθέσεις του εκείνες, ημερ. 6 Δεκεμβρίου 1974, περιέλαβα στην ολότητά της στο αγγλικό μου βιβλίο «Conspiracy or Blunder?», που εκδόθηκε στη Λευκωσία το 2000 σε συνεργασία με το προσφυγικό σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια».


Πρόσφατα και χάρη στο ενδιαφέρον που έδειξε ο οργανισμός ERPIC, που εδρεύει στη Λάρνακα, εξεδόθη ένα βιβλίο που περιλαμβάνει έγγραφα του ΟΗΕ από τον Ιανουάριο του 1974 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1974, καθώς και εκθέσεις του μ. Ρωσσίδη με πρόλογο από τον κ. Χριστόδουλο Πελαγία, διευθύνοντα σύμβουλο του ERPIC. Ποιος ΟΗΕ, ποια κυπριακή Κυβέρνηση ή Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αξιοποιήσει μέχρι σήμερα τις εκθέσεις εκείνες του Ζήνωνα Ρωσσίδη ή γνωρίζει γι' αυτές άραγε;


Τα έγγραφα που καλύπτει το βιβλίο αυτό έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΗΕ, που άνοιξε πριν από λίγους μήνες. Μία από τις επιστολές του Ζήνωνα Ρωσσίδη, ημερ. 16 Σεπτεμβρίου 1974, βρίσκεται στους συνδέσμους εδώ.


https://digitallibrary.un.org/record/487745/files/S_11510-EN.pdf


Αναμένω τα διαβήματά σας.


Σας χαιρετώ,


Φανούλα Αργυρού


Ερευνήτρια/δημοσιογράφος/συγγραφέας
(Πρόσφυγας από την κατεχόμενη Νεάπολη Λευκωσίας)