Πολιτισμός

Μεγαλωμένη με τα προικώα της μουσικής

Αννίτα Κωνσταντίνου: Η ελληνική μουσική για μένα είναι μια απέραντη θάλασσα...

Η κυπριακή παραδοσιακή μουσική άργησε να έρθει στη ζωή μου. Ομολογώ, όμως, ότι, όσο πιο πολύ την μελετάω, τόσο περισσότερο την αγαπώ και τη σέβομαι
Ανάμεσά μας ζουν και δημιουργούν νέοι άνθρωποι με ταλέντο και αξιοπρέπεια. Η Αννίτα Κωνσταντίνου, παρούσα στα μουσικά δρώμενα της Κύπρου, είναι ένα από τα πρόσωπα που προωθούν την ποιοτική μουσική στον χώρο μας. Ερμηνεύτρια, δασκάλα φωνητικής, με σημαντικές μουσικές σπουδές, εκπληρώνει ένα-ένα τα καλλιτεχνικά όνειρά της. Τη συναντήσαμε στη Λευκωσία για να ακούσουμε τη δική της ιστορία, για να εισπράξουμε τους στόχους, για να μάθουμε τις διαδρομές της!
Αγαπάς τη μουσική, καθώς ο πατέρας σου είναι ένας καθιερωμένος ερμηνευτής. Πώς πήρες τη σκυτάλη και τι σημαίνει ελληνική μουσική για σένα;


Η μουσική, εκτός από τρόπος έκφρασης, για μένα είναι τρόπος ζωής από παιδί. Είμαι πολύ ευγνώμων για τη "μουσική προίκα" που μου έδωσε ο πατέρας μου, τον οποίο ακολουθούσα παντού, όπου κι αν τραγουδούσε, από πολύ μικρή. Έτσι, λοιπόν, δεν σκέφτηκα ποτέ μου τι θα γίνω όταν θα μεγαλώσω... Το τραγούδι ήρθε ως μια φυσική εξέλιξη στη ζωή μου. Ελληνική μουσική για μένα είναι μια απέραντη θάλασσα και θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που μεγάλωσα με αυτήν τη συγκεκριμένη μουσική κουλτούρα και τα συγκεκριμένα ακούσματα. Έχω μελετήσει σχεδόν όλα τα είδη της και όλες τις πτυχές της, από έντεχνο, ροκ, κλασικό, έως λαϊκό, ρεμπέτικο και παραδοσιακό.
Μουσική και χορός


Πώς συνδυάστηκε ο χορός με τη μουσική στην καλλιτεχνική σου πορεία;


Το μπαλέτο μού άνοιξε τους μουσικούς μου ορίζοντες, καθώς με έφερε πολύ κοντά στην κλασική μουσική. Παράλληλα με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό να ενισχύσω τη μουσικότητά μου.
Μίλησέ μας για την απόφασή σου να βρεθείς στην Αθήνα. Ποια ήταν τα βιώματά σου εκεί και γιατί επανήλθες στην Κύπρο;


Ένα βράδυ είπα στη μητέρα μου, "Πάω να φτιάξω τις βαλίτσες μου για να πάω στην Αθήνα να σπουδάσω φωνητική". Έτσι κι έγινε... Πήγα στην Αθήνα και άρχισα να σπουδάζω φωνητική με την αγαπημένη μου δασκάλα Julie Massino και παράλληλα να τραγουδάω επαγγελματικά. Σιγά σιγά, με αργά και σταθερά βήματα, άρχισα να εμφανίζομαι δίπλα από μεγάλα ονόματα και να κάνω καλές συνεργασίες.


Μόλις έμεινα έγκυος στο πρώτο μου παιδί, αποφασίσαμε με τον σύζυγό μου να έρθουμε στην Κύπρο. Και δεν μετάνιωσα στιγμή γι’ αυτή μας την απόφαση. Η ζωή στην Κύπρο είναι πολύ διαφορετική με αυτήν της Αθήνας. Μπορεί να μην υπάρχουν εδώ οι μεγάλες επαγγελματικές ευκαιρίες και το πρόσφορο έδαφος για μια καλύτερη επαγγελματική καταξίωση, όμως η ποιότητα και ο τρόπος ζωής μου μαζί με την οικογένειά μου, είναι η κινητήριός μου δύναμη.
Πιστεύεις ότι, εάν παρέμενες στην Αθήνα, θα είχες μιαν άλλη μουσική διαδρομή;


Θεωρώ ότι θα είχα σίγουρα άλλη μουσική διαδρομή, αν δεν ερχόμουν πίσω στην Κύπρο. Αυτό, όμως, δεν είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό, μιας και αν έμενα στην Αθήνα, μπορεί να μην ανακάλυπτα ποτέ τις άλλες πτυχές του εαυτού μου και την αγάπη μου για τη διδασκαλία.
Επικίνδυνα τα talent shows


Μπήκες ποτέ στον πειρασμό να λάβεις μέρος σε κάποιαν από τις reality τηλεοπτικές εκπομπές της Κύπρου ή της Ελλάδας; Ποια είναι η γνώμη σου γι' αυτές τις εκπομπές;


Προσωπικά, δεν συμμετείχα ποτέ σε κάποιο talent show. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να κατακρίνω την ανάγκη των νέων καλλιτεχνών να δείξουν στον κόσμο το ταλέντο τους. Από την άλλη, θεωρώ αυτές τις εκπομπές επικίνδυνες σε μεγάλο βαθμό, αφού εκμεταλλεύονται τη λαχτάρα των νέων παιδιών για αναγνώριση, με μοναδικό τους σκοπό το οικονομικό κέρδος και την τηλεθέαση. Τις περισσότερες φορές, οι νέοι καλλιτέχνες δεν έχουν πλήρη επίγνωση για το πόσο εκτεθειμένοι βρίσκονται στις εκάστοτε κριτικές επιτροπές και παραγωγές των καναλιών. Πολλές φορές δεν τους δίνεται καν η ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το πραγματικό τους ταλέντο και παρουσιάζονται διαφορετικοί από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.
Διδάσκεις φωνητική τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο; Είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης για σένα ή υπάρχει και κάτι άλλο που σε ενδιαφέρει με αυτήν την ενασχόληση;


Οφείλω να ομολογήσω ότι η διδασκαλία δεν ήταν ποτέ μέσα στα σχέδιά μου. Ούτε μπορούσα να φανταστώ ποτέ τον εαυτό μου να ασχολείται με το τραγούδι εκτός σκηνής. Ένα τυχαίο περιστατικό την τότε περίοδο, με ανάγκασε να μείνω χωρίς δουλειά. Ήμουν πάρα πολύ διστακτική στην αρχή και δεν είχα ιδέα αν θα μπορέσω να τα καταφέρω. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να σου εμπιστεύεται κάποιος τη φωνή του... Παρόλα αυτά, αποφάσισα να ξεκινήσω να διδάσκω και είμαι πολύ ευγνώμων που το έκανα. Μέσα από τη διδασκαλία, ανακάλυψα καλύτερα τον εαυτό μου και ένιωσα τη χαρά τού δούναι και λαβείν.


Μέσα από τους μαθητές μου, έγινα και εγώ καλύτερη τραγουδίστρια, αλλά και καλύτερος άνθρωπος. Τα προηγούμενα 3 χρόνια ασχολήθηκα αποκλειστικά με τα μαθήματα, με εξαίρεση την τελευταία χρονιά που μας πέρασε, που ήμουν έγκυος και γέννησα το δεύτερό μου παιδάκι. Τον Σεπτέμβρη, όμως, θα ξεκινήσω και πάλι δυναμικά τη διδασκαλία. Παράλληλα, με πολλή χαρά, διευθύνω και την Παιδική Χορωδία του Δήμου Λευκωσίας, την οποία ιδρύσαμε μαζί με την συνεργάτιδά μου Μάρα Φιλίππου.
Πολλά τα μουσικά ταλέντα


Βρήκες κάποιο εξαιρετικό ταλέντο ανάμεσα στους μαθητές σου; Συμφωνείς ότι η Κύπρος γεννάει εξαιρετικές φωνές;


Ναι, είχα και έχω τη χαρά να δουλεύω με σπουδαία ταλέντα όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα και συνάμα με κάνει να αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη που μου εμπιστεύονται τις φωνητικές τους χορδές, κάτι τόσο σπουδαίο και ευαίσθητο. Η Κύπρος είναι γεγονός ότι έχει μεγάλη παράδοση στη μουσική. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι ένας τεράστιος αριθμός παιδιών περνά από τα ωδεία, έστω και για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, το οποίο βεβαίως είναι καθοριστικό για αρκετά παιδιά, που ανακαλύπτουν την κλίση τους στη μουσική από πολύ νωρίς.
Εκλεκτές συνεργασίες


Με ποιους επώνυμους τραγουδιστές ή δημιουργούς συνεργάστηκες ώς τώρα; Μίλησέ μας γι’ αυτούς που εκτιμάς περισσότερο.


Είχα τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με αρκετούς καλλιτέχνες στη σταδιοδρομία μου. Ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου έχει η συνεργασία μου με τον Αντώνη Βαρδή και το τηλεοπτικό μας ντουέτο «Ροκ Μπαλάντα». Τον Αντώνη Βαρδή είχα την τύχη να τον γνωρίζω καλύτερα και, εκτός από τεράστιος καλλιτέχνης, ήταν και ένας σπουδαίος άνθρωπος. Καθοριστική ήταν και η στιγμή που τραγούδησα μπροστά στον Μίμη Πλέσσα τα τραγούδια του, όπου θυμάμαι χαρακτηριστικά μέχρι σήμερα πόσο έτρεμαν τα πόδια μου.


Μου έκανε μεγάλη εντύπωση το πόσο ταπεινός και προσγειωμένος ήταν. Τηλεοπτικά είχα συνεργαστεί και με τον Κώστα Μακεδόνα σε μια εκτέλεση του τραγουδιού «Αντικριστά». Έχω συνεργαστεί συναυλιακά με τον Δημήτρη Μπάση, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τη Μελίνα Κανά, τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τη Γιώτα Νέγκα και πολλούς άλλους καλλιτέχνες.
Πες μας τρεις τίτλους τραγουδιών που αγαπάς πολύ, και τον λόγο που αγαπάς το καθένα από αυτά!


Αχ... Είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω τρεις τίτλους, μιας και αγαπώ πάρα πολλά τραγούδια. Θα μοιραστώ, όμως, μαζί σας τα πρώτα τρία που έρχονται στο μυαλό, μιας και τα ακούω αρκετά συχνά... Είναι το Nightright Across the Caucasus της Loreena Mckennit, γιατί ακούγοντάς το με ταξιδεύει σε όμορφα, γαλήνια μέρη. Το Fragile του Sting, το οποίο με εκφράζει, γιατί με βρίσκει σε περίοδο που είμαι πολύ εύθραυστη. Και, τέλος, η Φαίδρα του Μίκη Θεοδωράκη, γιατί κάθε φορά που ακούω αυτό το τραγούδι με πλημμυρίζει συγκίνηση.
Σε ενδιαφέρει η κυπριακή παραδοσιακή μουσική;


Η κυπριακή παραδοσιακή μουσική άργησε να έρθει στη ζωή μου. Ομολογώ, όμως, ότι, όσο πιο πολύ την μελετάω, τόσο περισσότερο την αγαπώ και τη σέβομαι.
Συναυλιακό καλοκαίρι


Τι δρομολογείς καλλιτεχνικά αυτό τον καιρό;


Φέτος το καλοκαίρι θα κυκλοφορήσω το πρώτο μου δισκογραφικό τραγούδι με τίτλο "7" σε μουσική της αγαπημένης μου Μάρας Φιλίππου και στίχους του Σταύρου Σταύρου. Είναι μία παραγωγή που ξεκίνησε πέρσι, κάναμε μια μεγάλη παύση, λόγω της εγκυμοσύνης μου και του νέου παιδιού που ήρθε στη ζωή μας, και σε λίγες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί. Την καλοκαιρινή περίοδο θα ακολουθήσουν αρκετές συναυλίες στην Κύπρο, σε συνεργασία με πολλούς Κύπριους και Έλληνες καλλιτέχνες.
Βιογραφικό


Η Αννίτα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1983. Είναι γόνος μουσικής οικογένειας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει τα πρώτα της μουσικά βήματα από πολύ μικρή ηλικία. Παρακολούθησε για πολλά χρόνια μαθήματα πιάνου και θεωρίας της μουσικής, καθώς επίσης μαθήματα μπαλέτου, κατακτώντας 8 certificates από το Royal Academy of Dancing.
Το 2002 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε να σπουδάζει φωνητική, με δασκάλα της την εξαιρετική Julie Massino, στο Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών του Ομίλου ΑΝΤ1, και πήρε το 2006 το Πτυχίο της με Άριστα.


Παράλληλα, κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες την επιλέγουν να εμφανίζεται στο πλευρό τους, αποκτώντας έτσι σημαντικές εμπειρίες. Οι καλές συνεργασίες διαδέχονται η μία την άλλη και καταφέρνει να τραγουδήσει στα καλύτερα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.
Το 2010, παρά τη σταθερή ανοδική της πορεία στην Ελλάδα, αποφασίζει να επιστρέψει στην Κύπρο, όπου ξεκινά ξανά τις εμφανίσεις της. Ακολουθούν συνεργασίες με καταξιωμένους μουσικούς και τραγουδιστές του νησιού, συνεργασίες με τη λαϊκή ορχήστρα του Ρ.Ι.Κ., συναυλίες και πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις.
Το 2013 αρχίζει να διδάσκει φωνητική, και την εμπιστεύονται ως Voice Coach αρκετοί Κύπριοι ερμηνευτές και ηθοποιοί.


Το 2015 συμμετέχει στον Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού και κερδίζει παμψηφεί το Πρώτο βραβείο Ερμηνείας, με το τραγούδι «Η Ιστορία του Σταμάτη».


Την ίδια χρονιά, αναλαμβάνει ως μαέστρος την Παιδική Χορωδία του Δήμου Λευκωσίας.


Το 2016 αναλαμβάνει την παραγωγή και την οργάνωση της παράστασης «Ελληνικός Κινηματογράφος» στο Θέατρο Παλλάς, με συμμετέχοντες τους μαθητές της, την παιδική χορωδία του Δήμου Λευκωσίας, με 80 συντελεστές επί σκηνής.


Το 2017 παίρνει το Certificate «Specialist in Vocal Technique and Musicianship” από το Berklee Collage of Music.


Αυτήν την περίοδο ετοιμάζει το πρώτο της τραγούδι, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2018, με τίτλο «7», σε μουσική της Μάρας Φιλίππου και στίχους Σταύρου Σταύρου.