ΟΙ ΙΒΗΡΕΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΟΙ ΜΕ ΤΗ ΔΑΝΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Το εισιτήρια Νο3 και Νο4 των προημιτελικών εκδίδονται σήμερα. Στις 17.00 Ρωσία-Ισπανία και στις 21.00 Κροατία-Δανία. Με τους Ισπανούς και τους Κροάτες να έχουν λογικά τον πρώτο λόγο, αλλά μέχρις εκεί. Και τα δύο παιχνίδια πρέπει ν' αναλυθούν κάτω από τρία δεδομένα. Κατ' αρχήν το τι έδειξαν οι ομάδες στην 1η φάση. Δεύτερο σημείο αναφοράς η γενικότερή τους εικόνα. Τρίτο, το γεγονός πως άλλο πράγμα είναι ο αγώνας σε όμιλο και άλλος σε νοκ άουτ.
Η Ρωσία ξεκίνησε εντυπωσιακά με την 5άρα επί της Σαουδικής Αραβίας, ενώ για μεγάλο διάστημα ήταν εντυπωσιακή και κόντρα στην Αίγυπτο. Όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια πιο ισχυρή, οργανωμένη και «ψυχρή» ομάδα, όπως η Ουρουγουάη, έχασε με τα χέρια κάτω. Έδειξε όλες εκείνες τις αδυναμίες των τελευταίων ετών. Οι Ρώσοι είναι ταχείς στα πόδια, όσο υπάρχει γρήγορο τέμπο ευνοούνται.
Στην ήττα από την Ουρουγουάη είχαν σαν δικαιολογία το ότι πέρασαν ήδη, αλλά δεν είναι και άλλοθι, αφού από την άλλη δεν είχαν πλέον και την πίεση. Για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα με την σαφώς ισχυρότερη σε κάθε τομέα Ισπανία πρέπει να δείξουν πολλά πράγματα, κυρίως στον τομέα της «καταστολής», στην αμυντική τους λειτουργία. Αν κρατήσουν τους Ισπανούς μακριά από την εστία του Ακινφέεφ, αυξάνουν τα πιθανότητές τους. Θα εύχονται δε η Ισπανία να συνεχίσει τις χαμηλές πτήσεις.
Στην πρεμιέρα τους με την Πορτογαλία, οι Ισπανοί έδειξαν επιθετικές αρετές (πολλές φάσεις, τρία γκολ), αλλά έδειξαν και σοβαρές αμυντικές αδυναμίες (η κακή μέρα του Ντε Χέα ήταν η μία πλευρά του νομίσματος). Στη συνέχεια, με τις σαφώς υποδεέστερες ομάδες του Ιράν και του Μαρόκο, τα πράγματα όχι μόνο δεν βελτιώθηκαν, αλλά χειροτέρεψαν. Λιγότερη επιθετική δημιουργία, πολλά προβλήματα στην αμυντική λειτουργία. Η Ισπανία απέχει από αυτό που αναμέναμε, από αυτό που ανέμεναν και οι ίδιοι.
Όμως το υλικό είναι εκεί, η ισχύς υπάρχει. Και επειδή τα περιθώρια λάθους τελείωσαν, λογικά θα δούμε μία άλλη Ισπανία. Υπάρχει και ο παράγοντας έδρα. Παίζει ρόλο; Όχι πολύ, αλλά, όπως και να το κάνουμε, έχει σημασία και μικραίνει κάπως την ψαλίδα ανάμεσα στις δύο ομάδες. Για τους Ρώσους η πρόκριση στους «8» θα είναι μεγάλη επιτυχία, για τους Ισπανούς θα είναι το μίνιμουμ.
Αν το βασικό κριτήριο είναι η 1η φάση, η Κροατία είναι σούπερ φαβορί. Σοβαρή, οργανωμένη, με παικταράδες πρώτης γραμμής και τους ανερχόμενους σε εξαιρετική κατάσταση. Η Δανία δεν έδειξε πολλά πράγματα, ίσως μάλιστα να είχε διαφορετική τύχη, αν δεν κέρδιζε την πρεμιέρα με το Περού. Υστερεί σε υλικό και ένας Έρικσεν, ακόμη και στα καλά του δεν αρκεί. Αν βάλουμε ολόκληρο το πακέτο κάτω και δούμε τις δύο ομάδες και στην προ-Μουντιάλ φάση τους, πάλι η Κροατία είναι καλύτερη.
Αλλά είναι παιχνίδι 90 λεπτών, λογικά η Δανία θα κάτσει πίσω και, χρησιμοποιώντας την ψυχρή σκανδιναβική της κουλτούρα, θα επιδιώξει το «πάγωμα» του ρυθμού. Εκεί θα φανεί η κροατική νοοτροπία. Μέχρι σήμερα, η παρέα του Μόντριτς δεν έδειξε ούτε ίχνος από τα.... Βαλκανικά σύνδρομα, δηλαδή την αστάθεια και την... τσαντίλα, όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Από την άλλη, όλα της πήγανε πρίμα (λόγω της δικής της παρουσίας) και δεν έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση. Πριν από 20 ακριβώς χρόνια, στο Μουντιάλ της Γαλλίας, οι Κροάτες έφτασαν στα ημιτελικά, οι Δανοί στα προημιτελικά. Τώρα μπορούν οι μεν πρώτοι να βαδίσουν στ' αχνάρια των Σούκερ, Μπόμπαν και οι δεύτεροι να επαναλάβουν την προσπάθεια επί εποχής των αδελφών Λάουντρουπ. Η προϊστορία
Πριν από δέκα χρόνια, οι Ισπανοί έπαιρναν το Γιούρο και άρχιζαν τη χρυσή εποχή τους. Στην ίδια διοργάνωση, η Ρωσία έκανε την καλύτερη παρουσία της, όμως όταν βρήκε την Ισπανία μπροστά της στον όμιλο και στα ημιτελικά έχασε πανηγυρικά (1-4, 3-0). Γενικά η παράδοση είναι με τους Ίβηρες, που σε έξι αγώνες είναι αήττητοι έχοντας 4 νίκες. Η τελευταία αναμέτρηση ήταν τον Νοέμβριο του 2017 (ισοπαλία 3-3). Οι Ισπανοί είχαν μικρή υπεροχή έναντι και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (η Ρωσία κουβαλά τα στατιστικά της) με 2 νίκες, 1 ήττα, 1 ισοπαλία.
Πέντε φορές αναμετρήθηκαν Κροατία και Δανία και φέρνουν... ισοπαλία. Από δύο νίκες και μία ισοπαλία. Το 1996 η Κροατία κέρδισε με 3-0 σε αγώνα για τα τελικά του Γιούρο. Αγωνίστηκαν και στα προκριματικά του Μουντιάλ 1998 (3-1 η Δανία και 1-1 τα δύο παιχνίδια). Έχουν, τέλος, από μία φιλική νίκη, αλλά δεν αντάμωσαν σε τετ-α-τετ εδώ και 14 χρόνια.