Μια… εκλεπτυσμένη φιλειρηνική προπαγάνδα
Σάββατο 14 Ιούλ 2018
ΓΛΩΣΣΑΡΙ: ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ, ΕΝΑΣ «ΑΘΕΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΑΡΛΕΜ ΝΤΕΖΙΡ
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ «ΟΑΣΕ», ΑΡΛΕΜ ΝΤΕΖΙΡ, ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΟ «ΓΛΩΣΣΑΡΙ», ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ €30.000 ΠΡΟΣΤΙΜΟ
* Πυρά ομαδόν κατά του γλωσσαρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κόμματα, βουλευτές, οργανωμένα σύνολα και απλούς πολίτες, την ώρα που οι υπογραφές διαμαρτυρίας των δημοσιογράφων αυξάνονται
* Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Το να προσπαθείς να εξωραΐσεις εγκλήματα, προκαλείς τα αντίθετα συναισθήματα»
Διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση συγγραφής του περιβόητου γλωσσαρίου «κοινής αποδοχής» του ΟΑΣΕ για τα ιστορικά γεγονότα του Κυπριακού και την εισβολή του 1974, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τάσσεται, δημοσία, εναντίον του γλωσσαρίου, ενώ διαρκώς μεγεθύνονται τα ερωτήματα ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τη θεσμική εγκύρωσή τους.
Την ίδια ώρα, σοκάρει η πληροφορία που δημοσιεύεται στο επίσημο βιογραφικό του «αρχιτέκτονα» του Γλωσσαρίου, Αντιπροσώπου του Γραφείου της Ελευθερίας του Τύπου του Οργανισμού Ασφάλειας στην Ευρώπη, Αρλέμ Ντεζίρ (Harlem Jean-Philippe D?sir), περί καταδίκης του για διασπάθιση δημοσίου χρήματος την περίοδο 1986-1987. Όπως αναφέρεται, ο κ. Ντεζίρ είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 30.000 γαλλικών φράγκων, τα οποία πλήρωσε το 1998.
Η σχετική επίσημη πληροφορία που δημοσιεύει σήμερα η «Σημερινή» της Κυριακής δεσπόζει σε εκατοντάδες εφημερίδες της συγκεκριμένης περιόδου, αλλά και σε ηλεκτρονικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων και η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια, https://en.wikipedia.org/wiki/Harlem_D%C3%A9sir καθώς επίσης οι ιστοσελίδες και άλλες.
Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία, ο Ντεζίρ, μεταξύ άλλων σημαντικών πολιτικών πόστων που κατείχε, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Γαλλικού Αντιρατσιστικού Οργανισμού «SOS Racisme», την περίοδο 1984 και 1992. Υπό τη δική του Προεδρία, ο οργανισμός είχε έντονη δράση και αύξησε τον αριθμό των μελών του, αποκτώντας πολύ σημαντική επιρροή στην κοινωνική ζωή της Γαλλίας.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, όπως προσημειώθηκε, είναι πως την περίοδο1986-1987 κατηγορήθηκε για διασπάθιση δημοσίου χρήματος και καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 30.000 γαλλικών φράγκων, τα οποία πλήρωσε το 1998!
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΑΣΕ, το γλωσσάρι, που, δυστυχώς, θα κυκλοφορήσει στις 57 χώρες που εκπροσωπεί ο Οργανισμός, «είναι ένα εθελοντικό εργαλείο που προσπαθεί να εξηγήσει, γιατί κάποιες λέξεις θεωρούνται προσβλητικές στις δύο πλευρές».
Σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ντεζίρ, στη χρηματοδότηση του Γλωσσαρίου συνέβαλαν η Γερμανία και η Ολλανδία.
Δεν εξηγήθηκε, ωστόσο, από κανέναν, πώς η άποψη δύο απλών εμπειρογνωμόνων -που συμμετείχαν, όπως διατείνονται, με την προσωπική τους ιδιότητα, στη σύνταξη του γλωσσαρίου-, για το τι είναι προσβλητικό και τι όχι, αλλά και για το τι είναι «κοινά αποδεκτό» για δημόσια χρήση, είναι αντιπροσωπευτική όλων των Κυπρίων δημοσιογράφων.
Ποιος, τελικά, αποφάσισε, τι θα εκφράζει; Ήταν, όντως, ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών και η Επιτροπή Δεοντολογίας, αμφοτέρων των οποίων ο εισηγητής Χρίστος Χριστοφίδης ήταν μέλος και διαβουλευόταν τα περί γλωσσαρίου, όπως καταδεικνύουν τα πρακτικά τα οποία έχει δημοσιεύσει η «Σ»; Και πόσοι δημοσιογράφοι ερωτήθηκαν ή ενημερώθηκαν γι’ αυτό το θέμα;
Έντονη αντίδραση Αναστασιάδη
Το περιβόητο γλωσσάρι, με το οποίο επιχειρείται η παραχάραξη της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας, παρουσιάστηκε την περασμένη Τρίτη στο Λήδρα Πάλας εν μέσω έντονων διαμαρτυριών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει στις 17 Ιουνίου 2018 η «Σ».
Αντιδράσεις υπήρξαν από όλα τα πολιτικά κόμματα, βουλευτές, οργανωμένα σύνολα, Υπουργούς, Φιλολόγους, Ιστορικούς, Νομικούς, Λογοτέχνες, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, εκατοντάδες δημοσιογράφους στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ορθώς πράττοντας, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, εμφανίστηκε με εξαιρετικά επικριτική διάθεση κατά του «γλωσσαρίου» που ετοίμασε ο ΟΑΣΕ, με τη βοήθεια «εμπειρογνωμόνων της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς», για χρήση από τους δημοσιογράφους.
Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «είναι αδόκιμο να λες την κατοχή ως βόρειο τμήμα. Η κατοχή θα πάψει να είναι κατοχή όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού», ενώ πρόσθεσε ότι «το να προσπαθείς να εξωραΐσεις εγκλήματα, προκαλείς τα αντίθετα συναισθήματα». Ωστόσο, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τη λύση του Κυπριακού όλα αυτά θα ξεπεραστούν.
Τόνισε, ακόμη, πως τον ενόχλησε πως όλο αυτό έγινε κάτω από την ομπρέλα του ΟΑΣΕ, υπενθυμίζοντας πως μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για να προσθέσει: «Το ψευδό μπορεί να μην το χρησιμοποιούν, δικαίωμά τους. Αλλά, να εμπλέκεις έναν διεθνή οργανισμό και να λες ότι η κατοχή δεν είναι κατοχή, η εισβολή δεν ήταν εισβολή, είναι λάθος. Προσπαθούμε να καλύψουμε κάτω από το χαλί το πρόβλημα. Δεν θα βρεθεί έτσι η λύση. Το κλίμα συμφιλίωσης δεν επιτυγχάνεται με λέξεις, αλλά με τις πράξεις».
Και ο Υπουργός Εξωτερικών
Σχόλια για το περιβόητο γλωσσάρι έκανε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης. Επεσήμανε ότι η ελευθερία έκφρασης του καθενός είναι αδιαπραγμάτευτη και η παρούσα διακυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό το δικαίωμα.
Ο Υπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν κάποια δεδομένα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τι έγινε το 1974 στην Κύπρο, την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή, κι αυτό καταγράφεται ξεκάθαρα μέσα κι από αποφάσεις, δηλώσεις διεθνών οργάνων».
Οι συγγραφείς
Στο ξενόφερτο γλωσσάρι προτείνεται, μεταξύ άλλων, η μη χρήση των λέξεων Αττίλας, κατοχικός ηγέτης, τουρκική εισβολή και κατεχόμενα, που είναι άρρηκτα δεμένες με την πρόσφατη Κυπριακή Ιστορία.
Οι διαμαρτυρίες ένωσαν όλους τους κομματικούς χώρους, που τοποθετήθηκαν εναντίον των συμφωνηθέντων λέξεων, οι οποίες ναι μεν ικανοποιούν την τ/κ πλευρά, αλλά, από την άλλη, αμαυρώνουν την κυπριακή Ιστορία, τους εγκλωβισμένους και όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου.
Επίσης, έντονες αντιδράσεις μη αποδοχής του «γλωσσαρίου» εκφράστηκαν απ' όλους τους πρώην Προέδρους της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Το γλωσσάρι, μέσω του οποίου, ουσιαστικά, επιχειρείται η παραχάραξη της Ιστορίας και η αποενοχοποίηση της εισβολής και της κατοχής, είναι γραμμένο στην αγγλική, ελληνική και τουρκική γλώσσα.
Συγγραφείς του είναι ο Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος εργάστηκε παλαιότερα στο τμήμα διόρθωσης εφημερίδας, η Τουρκολόγος Μαρία Σιακαλλή, η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Εσρά Αϊγκίν και ο καθηγητής σε πανεπιστήμιο του ψευδοκράτους Μπεκίρ Αζγκίν. Ο τελευταίος, προφανώς λόγω της ιδιότητάς του, φρόντισε να περιληφθεί στο γλωσσάρι η εισήγηση, οι καθηγητές στο ψευδοκράτος να μην αποκαλούνται ψευδοκαθηγητές, αλλά καθηγητές, όπως και τα ψευδοπανεπιστήμια ή λεγόμενα πανεπιστήμια να αποκαλούνται και να καταγράφονται ως πανεπιστήμια, χωρίς «ψευδο-» και «λεγόμενα».
«Παραχάραξη της ιστορίας»
Μεταξύ των λέξεων που εισηγούνται να αλλαχθούν είναι:
- Αττίλας: Προτείνεται τουρκικός στρατός/ τουρκικά στρατεύματα.
- Εγκάθετος ηγέτης: Προτείνεται Τουρκοκύπριος ηγέτης.
- Παράνομο καθεστώς: Προτείνεται να λέγεται τ/κ διοίκηση.
- Τούρκος εισβολέας: Προτείνεται Τουρκία / τουρκικός στρατός / τουρκική κυβέρνηση,
- Κατοχικός στρατός: Προτείνεται τουρκικός στρατός/ τουρκικά στρατεύματα.
- Εισβολή: Δεν συμφωνήθηκε εναλλακτική λύση.
- Ελεύθερες περιοχές: Προτείνεται να λέγονται το νότιο μέρος της Κύπρου.
- Κατεχόμενες περιοχές: Προτείνεται να λέγονται το βόρειο μέρος της Κύπρου.
- Ψευδοκυβέρνηση: Προτείνεται να λέγεται Τ/κ διοίκηση.
- Εγκλωβισμένοι: Προτείνεται να λέγονται Ε/κ ή και Μαρωνίτες που ζουν στο βόρειο μέρος της Κύπρου.
- Κυπριακός Λαός: Προτείνεται να λέγεται ε/κ κοινότητα.
- Απελευθερωτικός Αγώνας ΕΟΚΑ: Παρόλο που η ΕΟΚΑ διεξήγαγε έναν αγώνα αυτοδιάθεσης και τερματισμού της βρετανικής κυριαρχίας στην Κύπρο, εντούτοις οι περισσότεροι Τ/κ πιστεύουν ότι ο στόχος της ΕΟΚΑ ήταν η ενδεχόμενη ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και η απομάκρυνση των Τ/κ από την Κύπρο. Προτείνεται: Αγώνας της ΕΟΚΑ.
Γ. Φράγκος: Δεν μετείχαμε, αλλά προκρίναμε
Για το μείζον ζήτημα που προέκυψε με το γλωσσάρι και τη χιονοστιβάδα αντιδράσεων από δημοσιογράφους και πολίτες που κάνουν λόγο για προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας και φίμωσης της ελευθερίας έκφρασης, αναφέρθηκε την περασμένη Πέμπτη, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, Γιώργος Φράγκος.
Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, η ΕΣΚ δεν μετείχε στην ιδέα συγγραφής γλωσσαρίου, αλλά την προκρίνει. Ωστόσο, πρέπει να υπομιμνηστεί ότι ο Χρίστος Χριστοφίδης είναι Ταμίας της ΕΣΚ και διορίστηκε από το ΔΣ της Συντεχνίας των Δημοσιογράφων ως Γραμματέας και στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσον η Κυβέρνηση γνώριζε για τη συγγραφή γλωσσαρίου, απάντησε: «Η Κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το ευρύτερο πρόγραμμα Διάλογος για την Κύπρο και ενημερώθηκε εκ μέρους της Ένωσης Συντακτών επισήμως σε ανώτατο επίπεδο».
Σύμφωνα με τον κ. Φράγκο, «το γλωσσάρι είναι ένα εθελούσιο όργανο προς χρήση. Με το ίδιο, όμως, σθένος που προασπίζομαι το δικαίωμά σας να απορρίπτετε το γλωσσάρι, θα υπερασπιστώ το δικαίωμα των συναδέλφων να το υιοθετήσουν είτε εν μέρει είτε επί συνόλου», τόνισε.
Ερωτηθείς για τους κινδύνους που έχει η υιοθέτηση του γλωσσαρίου από ξένους ανταποκριτές που ασχολούνται με το Κυπριακό, ανέφερε: «Ευχής έργον θα ήταν να ασχολούνται. Δυστυχώς, δεν ασχολούνται». Επιπλέον, ο κ. Φράγκος επισήμανε, καταλήγοντας: «Δεν είδα να εξαπολύεται κυνήγι μαγισσών για όσους εκφράστηκαν αρνητικά για το γλωσσάρι».
Πώς χρηματοδοτήθηκε και από ποιους
Την ίδια ώρα η Γερμανία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη, διά του Πρέσβη της στην Λευκωσία, ότι έχει χρηματοδοτήσει μέρος της δημιουργίας του «γλωσσαρίου». Σε δηλώσεις του ο Πρέσβης της Γερμανίας στη Λευκωσία ανέφερε ότι η χώρα του έχει δώσει 25.000 ευρώ για την κατάρτιση του γλωσσαρίου, καλύπτοντας έτσι το 50% του κόστους. Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται τη θέση που εκφράζει ο Αντιπρόσωπος του Γραφείου της Ελευθερίας του Τύπου του ΟΑΣΕ, Αρλέμ Ντεζίρ, στον πρόλογο του γλωσσαρίου: «Ευελπιστώ, επίσης, ότι (το γλωσσάρι) θα ενθαρρύνει τους δημοσιογράφους να εξετάσουν τις ευαισθησίες γύρω από ορισμένες λέξεις και να τους προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο πιθανών εναλλακτικών επιλογών».
Εξάλλου, με ανάρτησή της στο facebook η Πρεσβεία της Γερμανίας σημειώνει: «Η Γερμανία είναι περήφανη που είναι ένας από τους κύριους χορηγούς αυτού του σημαντικού προγράμματος, που συμβάλλει στην επαναπροσέγγιση μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων».
Ωστόσο, το θέμα της χρηματοδότησης του γλωσσαρίου, με την εμπλοκή ξένων χωρών και οργανισμών, επαναφέρει το ζήτημα του ρόλου και της εμπλοκής διαφόρων μη κυβερνητικών οργανισμών στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και το ποια συμφέροντα αυτοί οι οργανισμοί προωθούν και αντιπροσωπεύουν.
Και ξυπνά μνήμες από τη στάση των περιώνυμων «UNOPS», «USAID» και «PRIO», την περίοδο του σχεδίου Ανάν, το οποίο ο κυπριακός Ελληνισμός είχε απορρίψει.
Αντίκειται και σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών
Μια άλλη σημαντική διάσταση του θέματος, είναι ότι το γλωσσάρι αντίκειται σε ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, αλλά και σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Συγκεκριμένα, στις αποφάσεις του ΕΔΑΔ στην Τέταρτη Διακρατική γίνεται αναφορά υπέρ των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, ενώ υπάρχουν ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών σε σχέση με λέξεις που τώρα θα καταργούνται μέσω του γλωσσαρίου, γεγονός που προκαλεί πολλά ερωτήματα.
Ερωτηθέντες από την «Σ» για την εν λόγω διάσταση του θέματος, έγκριτοι νομικοί απάντησαν:
ΚΡΙΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ: «Το Γλωσσάρι αποτελεί μέρος του ‘αθέατου πολέμου’, όπως συνηθίζεται να ονομάζεται η προπαγάνδα. Με δεδομένη σίγουρα την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού - με ορθό, όμως, τρόπο -, κάποιοι, οι οποίοι στοχεύουν την ολοκλήρωση του εγκλήματος που συνίσταται στην παράνομη εισβολή του 1974, τη συνεχιζόμενη έκτοτε κατοχή, την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την συνεπαγόμενη ύπαρξη ενός εγκάθετου της Άγκυρας, επινόησαν το Γλωσσάρι, με στόχο να απαλλοτριώσουν την ιστορική πραγματικότητα και να εμπεδώσουν ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους το αίσθημα της "ενοχής" όταν χρησιμοποιούνται οι ορθές λέξεις για να περιγράψουν αυτά που προανέφερα, αλλά και πολλά άλλα που συνδέονται με αυτά».
ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ: «Διερωτώμαι, αν θεωρείται έγκλημα η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και αν, επίσης, θεωρείται έγκλημα η άρνηση του Ολοκαυτώματος, κατά πόσον θα έπρεπε και η άρνηση του γεγονότος ότι έγινε τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και ότι έχουμε Τούρκο εισβολέα να ποινικοποιηθεί, ως επίσης και η άρνηση τού ότι στα κατεχόμενα υπάρχει τουρκοκρατία, ουσιαστικά, της οποίας ηγείται ο εγκάθετος στασιαστής.
Πλέον προσβλητικό θεωρώ και την κατάργηση του αγώνα της ΕΟΚΑ με την απάλειψη της περιγραφής ως απελευθερωτικού. Προσβάλλει εκείνα τα παιδιά τα οποία έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κύπρου από τον αγγλικό ζυγό και την ένωση με τη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, και το σύνολο των Ελλήνων της Κύπρου.
»Ο όρος εγκλωβισμένοι, “enclaved”, είναι όρος ο οποίος χρησιμοποίησε και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις αποφάσεις του για την Κύπρο τόσο στις τέσσερεις διακρατικές προσφυγές, όσο και σε ατομικές προσφυγές. Περαιτέρω, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θωρεί ότι υπάρχει "υποτελής διοίκηση στην Τουρκία" στα κατεχόμενα και συνεπώς δεν μπορεί παρά ο ηγέτης αυτός της "υποτελούς" διοίκησης να είναι εγκάθετος και όχι Τουρκοκύπριος ηγέτης, απλώς».
ΣΙΜΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ: «Είναι ορισμένα βιώματα, κάποιες αλήθειες και πραγματικότητες, συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα γεγονότα που, όσο και εάν προσπαθείς να ωραιοποιήσεις ή να ‘εκσυγχρονίσεις’, δεν αλλάζουν, είναι γραμμένα με αίμα. Όφειλαν να μιλήσουν για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ακόμα και έγκλημα γενοκτονίας. Είναι αδιανόητο, όταν η Τουρκία δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να προτάσσει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να παραβιάζει το FIR και την AOZ μας, εμείς πρώτοι να καλούμε τον κόσμο σε υποταγή στο γλωσσάρι, διότι ενοχλούνται ορισμένοι. Ενοχλούνται από τι, από την αλήθεια;
Το γλωσσάρι περιορίζει το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης ως αυτό προστατεύεται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), δεν συνάδει με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, τα οποία δεν φοβήθηκαν μήπως ενοχλήσουν και τόλμησαν και κατέγραψαν εγκλήματα, μαζικές παραβιάσεις, δολοφονίες και σαφώς το γλωσσάρι δεν συνάδει με έννοιες του διεθνούς δικαίου. Επομένως, ας ακούσουν οι συντάκτες του γλωσσαρίου αυτού, πρώτα τον λαό που ζητά ειρήνη, δικαιοσύνη, απελευθέρωση, επιστροφή και ας αφήσουν αυτού του τύπου τις αδιαφανείς χρηματοδοτούμενες ενέργειες. Τολμώ να πω, καταληκτικά, με κίνδυνο να ενοχλήσω ορισμένους, ότι τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια».
Να υπενθυμίσουμε πως με τις αναφορές του γλωσσαρίου και την αντίθεσή τους στην κυκλοφορία του έχουν εκφράσει, μέσω υπογραφών τους, που στάλθηκαν στην Ένωση Συντακτών Κύπρου, πέραν των 170 δημοσιογράφων, και ο κατάλογος μακραίνει καθημερινά.
Διαφωνεί ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος
Τη διαφωνία του για το γλωσσάρι εξέφρασε, με δήλωσή του στη "Σ", και ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει επαναπροσέγγιση, αλλά μια επαναπροσέγγιση, η οποία να εδράζεται στην αυτογνωσία κάθε πλευράς για την πραγματικότητα των ιστορικών γεγονότων. Μια νηφάλια κατανόηση των αιτίων πίσω από τα ιστορικά ατυχήματα, τα οποία μας οδήγησαν στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Είναι όμως εντελώς διαφορετικό, από την παραγωγή "fake news", που θεσμοποιούνται μέσα από το γλωσσάρι. Κατά την γνώμη μου, το γλωσσάρι θεσμοποιεί αυτό το οποίο ονομάζεται η μετα-αλήθεια, το mental truth. Και οπωσδήποτε όλα όσα έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακριβώς περιγράφουν την κατάσταση», ανέφερε ο κ. Ιωάννο.