Πολιτισμός

Άννα Σιούελ

Η Άννα Σιούελ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1820 και πέθανε στις 25 Απριλίου 1878. Ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, η οποία έγινε γνωστή από το κλασικό μυθιστόρημα «Η Μαύρη Καλλονή» (Black Beauty). Η Άννα Σιούελ γεννήθηκε στο Γκρέιτ Γιάρμουθ της Αγγλίας. Ώς τα 14 της χρόνια ήταν ένα ευτυχισμένο και υγιές κορίτσι, αλλά μια μέρα έπεσε και χτύπησε στον αστράγαλό της, με αποτέλεσμα να κουτσαίνει για όλη της την υπόλοιπη ζωή. Από τότε δεν μπόρεσε να περπατήσει καλά. Στην αρχή το χτύπημα έμοιαζε σαν ένα απλό στραμπούληγμα, αλλά με τον καιρό παρουσιάστηκαν επιπλοκές, που ανάγκασαν την Άννα Σιούελ να βλέπει την εξοχή και τη φύση μονάχα μέσα από την άμαξα του πατέρα της.


Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο καταλάβαινε η Άννα πως μπορούσε να περπατήσει ελάχιστα. Έτσι τις περισσότερες φορές μετακινείτο με την άμαξα ή καβάλα σε άλογο. Τα πρώτα αυτά χρόνια ύστερα από το ατύχημά της την έκαναν να αγαπήσει το άλογο, που έγινε ο ήρωας στο περίφημο μυθιστόρημά της «Η Μαύρη Καλλονή».


Η Άννα Σιούελ ανέπτυξε το φυσικό της ταλέντο για το γράψιμο και από παιδί τής άρεσε να διαβάζει, αλλά σ' όλη της τη ζωή ξεχώριζε για τους ευγενικούς της τρόπους και την καλοσύνη για τα ζώα. Όταν άρχισε να γράφει την ιστορία της «Μαύρης Καλλονής» ήτανε πια μεσόκοπη γυναίκα. Κάποιος φίλος τής μίλησε μια φορά για το «Δοκίμιο για τα ζώα» του Οράτιου Μπάσνελ.


Η Άννα έγραψε αργότερα στο φίλο της: «Οι σκέψεις που μου γέννησε το διάβασμα του Οράτιου Μπάσνελ με παρακολουθούσαν όλον τον καιρό που έγραφα το βιβλίο και με βοήθησαν περισσότερο από κάθε τι άλλο να αισθάνομαι πως άξιζε τον κόπο η προσπάθειά μου να εναρμονίσω περισσότερο τις ανθρώπινες σκέψεις με τους σκοπούς του Θεού πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Περιορίστηκα έξι χρόνια στο σπίτι και στον καναπέ μου και μπόρεσα από καιρό σε καιρό να γράψω αυτά που βρίσκω πως θα γίνουν ένα βιβλιαράκι. Ο ιδιαίτερος σκοπός του βιβλίου είναι να ξυπνήσω την καλοσύνη, τη συμπάθεια και την κατανόηση για τα άλογα».


Έτσι, η Άννα Σιούελ έγραψε το βιβλίο της «Η Μαύρη Καλλονή», το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1877, λίγους μήνες προτού πεθάνει η συγγραφέας. Ήταν μόλις 58 ετών. Η Άννα Σιούελ πέθανε από ηπατίτιδα ή φυματίωση στις 25 Απριλίου 1878. Στην κηδεία της, η μητέρα της πρόσεξε πως τα άλογα που οδηγούσαν τη νεκροφόρα φορούσαν λαιμαριά. Η μητέρα σταμάτησε την κηδεία και διέταξε να βγάλουν από τα άλογα τη λαιμαριά. Όπως είπε και η ίδια: «Έτσι θα ήθελε και η Άννα».


Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στο www.artaeri.com.
Μακαρίου 71, Λ/σία