Αναδιπλώθηκε η ΕΣΚ, αλλά δεν ζήτησε απόσυρση του «Γλωσσαρίου»

ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ ΣΤΟΝ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ, ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΣΚ Η «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ»
Η δημόσια κατακραυγή αλλά και η έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων έναντι του Γλωσσαρίου που συνέταξε με σκιώδεις διαδικασίες ο ΟΑΣΕ εξανάγκασε, τελικά, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου να αναδιπλωθεί. Ήταν, άλλωστε, τέτοια η απομόνωση στην οποία περιήλθε, μετά την καθολική απόρριψη του περιεχομένου του Γλωσσαρίου απ' όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πέραν του αναβρασμού σε επίπεδο κοινωνίας, που η ΕΣΚ δεν είχε και πολλές τακτικές επιλογές, εάν ήθελε να περισώσει κάτι από την αξιοπρέπειά της.


Γι’ αυτό και, ενώ αρχικά αντιμετώπιζε ευνοϊκά την προοπτική του καταρτισμού ενός «εργαλείου» με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και στόχους, τελικά αποφάσισε να αποστασιοποιηθεί από το προσβλητικό ως προς τον Τύπο Γλωσσάριο, επικεντρώνοντας, ωστόσο, την αντίθεσή της στο περιεχόμενο του «εργαλείου» εμπέδωσης και αναπαραγωγής της τουρκικής ρητορικής και χωρίς να ανταποκριθεί στην έκκληση που είχαν κάνει οι 170 δημοσιογράφοι και να το καταγγείλει.
Ούτε τσιμουδιά...


Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία της Τρίτης, 17 Ιουλίου, σαφώς και δεν ικανοποιεί τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη, καθώς η ΕΣΚ απέφυγε επιμελώς να τοποθετηθεί επί της ουσίας της παρέμβασης στην ελευθερία της έκφρασης από έναν ξένο οργανισμό, ενώ συνεχίζει να πιστώνει με «καλές προθέσεις» άκρως αντιδημοκρατικές και αντιεπιστημονικές διαδικασίες, που επιχείρησαν να ευθυγραμμίσουν την κυπριακή δημοσιογραφία με μία συγκεκριμένη πολιτική ατζέντα, η οποία έχει στο επίκεντρό της την εσφαλμένη αντίληψη πως ο δρόμος για την ειρήνη στην Κύπρο περνά μέσα από την ιστορική λήθη. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ παρέπεμψε σε «κατά συνείδησιν» απόφαση τα μέλη του ως προς τη χρήση ή απόρριψη του Γλωσσαρίου, παρόλο που το θεωρεί άτοπο, γεγονός που προξενεί νέα ερωτήματα.


Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, ύστερα από διεξοδική μελέτη και εξαντλητική συζήτηση, αποφάσισε ότι ουδόλως υιοθετεί το συνολικό περιεχόμενο του Γλωσσαρίου του ΟΑΣΕ. Το Δ.Σ. αναγνωρίζει τις καλές προθέσεις των εμπνευστών και συντακτών του Γλωσσαρίου. Πλην, όμως, το τελικό αποτέλεσμα δεν δικαιώνει τις προθέσεις αυτές. Το Δ.Σ. της ΕΣΚ, υπερασπιζόμενο την ελευθερία έκφρασης, καλεί τον κάθε δημοσιογράφο να πράξει κατά συνείδησιν. Εκ του αποτελέσματος η προώθηση της όλης ιδέας εκ μέρους του ΟΑΣΕ, δυστυχώς, αποδείχθηκε άτοπη».


Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου οδεύει προς έκτακτη γενική συνέλευση, μετά τις παραιτήσεις μελών του Δ.Σ., υπό το φως της συμμετοχής μέλους της (παραιτήθηκε και η ίδια) στη συγγραφή του Γλωσσαρίου, ενώ η ΕΣΚ ακόμη να καταγγείλει το Γλωσσάρι!
Να το επιστρέψουν


Όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε νέα αντίδραση. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες, από την «Πρωτοβουλία για την Ελευθερία Έκφρασης», καλείται το Δ.Σ. της ΕΣΚ άμεσα να προβεί στις ακόλουθες κινήσεις:


1. Να συγκαλέσει άμεσα έκτακτη συνεδρία, ώστε να κινηθούν εντός των επόμενων ημερών οι διαδικασίες, όπως συνέστησε ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Καννάουρος, «για επίσημη απόρριψη και επιστροφή του «Γλωσσαρίου» στον ΟΑΣΕ, ως απαράδεκτου».


2. Να προβεί σε καταγγελία του ΟΑΣΕ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τη Διεθνή Ένωση Δημοσιογράφων, για προκλητική παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου στην Κυπριακή Δημοκρατία.


Η Πρωτοβουλία τρίζει τα δόντια στην ΕΣΚ, τονίζοντας ότι «σε περίπτωση που το Δ.Σ. της ΕΣΚ δεν προβεί σε αυτές τις κινήσεις, θα απολέσει πλήρως την αξιοπιστία του και εκ των πραγμάτων θα τεθεί θέμα εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητά του να διαφυλάττει την υπέρτατη αρετή κάθε δημοσιογράφου και το απαραίτητο εργαλείο του λειτουργήματός του: Να γράφει και να μιλά ελεύθερα, χωρίς πολιτικά ή άλλα βαρίδια».
Δεν τοποθετήθηκε καν η ΕΔΔ!


Στο μεταξύ, ανακοίνωση εξέδωσε και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Σύμφωνα με αυτήν, αφού μελέτησε το γλωσσάρι, έκρινε εκ του αποτελέσματος «πως δεν έχει δικαιοδοσία να λάβει θέση επ’ αυτού, δεδομένου ότι αυτό εκφεύγει από τις αρμοδιότητές της, όπως σαφώς διατυπώνονται από τους ιδρυτικούς φορείς της στον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».


Πρόσθεσε ότι έχει δικαιοδοσία να συμβουλεύει τους δημοσιογράφους πώς να ενεργούν μόνο επί των θεμάτων που προβλέπει ο Κώδικας. «Δεδομένου ότι η Επιτροπή διαπίστωσε πως το Γλωσσάρι, όπως εξαγγέλθηκε, δεν εμπίπτει σε κανένα από τα άρθρα του Κώδικα, η Επιτροπή έκρινε πως οποιαδήποτε ανάμειξή της θεωρείται άσκοπη, αχρείαστη και εκτός των όρων εντολής και λειτουργίας της και της αποστολής της», ανέφερε περαιτέρω.


Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο Κώδικας, τον οποίο υπηρετεί, τονίζει πως τα ΜΜΕ πρέπει να μη δημοσιεύουν ανακριβείς, παραπλανητικές ή διαστρεβλωτικές της αλήθειας ειδήσεις και το «Γλωσσάρι» του ΟΑΣΕ βρίθει ανακριβών, παραπλανητικών ή διαστρεβλωτικών της αλήθειας ορολογιών...
Η δήλωση Χριστοφίδη


Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της ΕΔΔ συνοδευόταν από δήλωση του μέλους της, Χρίστου Χριστοφίδη, ο οποίος είναι εκ των «εμπειρογνωμόνων» που συνέταξαν το Γλωσσάρι. Ο κ. Χριστοφίδης σημειώνει πως άθελά του ενέπλεξε σε αυτόν τον κυκεώνα την ΕΔΔ, λόγω της δικής του συμμετοχής στη διαδικασία. Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση του Οκτωβρίου 2017 με τον ΟΑΣΕ παρευρέθη ως αντιπρόσωπος της ΕΔΔ και του έγινε η πρόταση να συμμετέχει στην ετοιμασία του Γλωσσαρίου ως άτομο, την οποία αποδέχθηκε.


Αργότερα ενημέρωσε την ΕΔΔ για τη συμμετοχή του στη συγγραφή του Γλωσσαρίου με την προσωπική του ιδιότητα και η ΕΔΔ τού ζήτησε να την ενημερώσει με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να κρίνει κατά πόσον εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και αν ήθελε να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη. «Κλείνοντας θέλω να εκφράσω τη λύπη μου προς τους συναδέλφους μέλη της ΕΔΔ για την ταλαιπωρία και το πόλεμο τον οποίον δέχτηκαν χωρίς να έχουν καμιάν ανάμειξη στο όλο θέμα, εξαιτίας κάποιων λαθών και ατοπημάτων μου», κατέληξε η δήλωση.