Ειδήσεις

Αύριον τα σπουδαία για την Παιδεία

Η ΟΜΑΛΗ έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τίθεται, πλέον, εν αμφιβόλω, αφού το χάσμα που χωρίζει Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς παραμένει αγεφύρωτο
Στα άκρα οδηγείται, όσο περνάνε οι μέρες, η αντιπαράθεση στην Παιδεία, αφού στη... μάχη ρίχθηκαν, πλέον, κόμματα, οργανωμένοι γονείς και Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Μάλιστα, μετά το ναυάγιο της κρίσιμης συνάντησης του Υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις την περασμένη Τρίτη και την ανακοίνωση των μεταθέσεων από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, μέσω των οποίων όλοι οι συνδικαλιστές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες από τον Σεπτέμβριο, τίθεται εν αμφιβόλω η ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Κι αυτό, ένεκα του γεγονότος πως οι εκπαιδευτικοί έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, εάν δεν αποσυρθούν οι μονομερείς αποφάσεις της Κυβέρνησης. Αποφάσεις, ωστόσο, οι οποίες ήδη έχουν πάρει σάρκα και οστά...
Ετοιμάζονται για νέα κινητοποίηση


Αξίζει να αναφερθεί πως αύριο ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ θα συνέλθουν αρχικά ξεχωριστά κι ακολούθως σε κοινή συνεδρία, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Όπως ανακοίνωσαν, άλλωστε, οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, εντός Αυγούστου -μάλλον προς τα τέλη του μήνα- θα πραγματοποιήσουν νέα δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία ενδέχεται να μην είναι μόνο έξω από το Υπουργείο Παιδείας. ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ κι ΟΛΤΕΚ προειδοποίησαν, ταυτόχρονα, με λήψη κι άλλων μέτρων, τα οποία, πιθανότατα, θα είναι κλιμακωτά.


Τέτοια μέτρα, ενδεχομένως, να είναι η άρνηση επιστροφής τους στα σχολεία αρχές Σεπτεμβρίου για προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς ή και η κήρυξη απεργίας. Μπορεί, επίσης, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να αποφασίσουν να επιστρέψουν κανονικά στις σχολικές τάξεις και να πραγματοποιούν ανά διαστήματα εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Πάντως, για την ώρα, και οι τρεις οργανώσεις εκπαιδευτικών κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το τι μέτρα θα λάβουν και πώς αυτά θα κλιμακώνονται όσο περνά ο καιρός.
Αβέβαιη η αυριανή συνάντηση


Βάσει των ισχυόντων μέχρι σήμερα δεδομένων, η μεθαυριανή, ορισμένη εδώ και μέρες, συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων με τον Υπουργό Παιδείας, στην οποία θα συμμετέχουν κι οι οργανωμένοι γονείς, είναι αβέβαιο αν θα πραγματοποιηθεί. Κι αυτό, γιατί, όπως όλα δείχνουν, οι εκπαιδευτικοί θα απορρίψουν την πρόσκληση, αφού, πλέον, δεν θα υπάρχει οτιδήποτε να συζητηθεί, μετά και την υλοποίηση των αποφάσεων που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο από την ΕΕΥ. Υπενθυμίζεται πως, ανάμεσα στους όρους και τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει για θετική ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση σε διάλογο ήταν η απόσυρση των αποφάσεων του Υπουργικού κι η έναρξη της συζήτησης από μηδενική βάση.


Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αφού, όπως προαναφέραμε, τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους και η στελέχωση των σχολείων στην ουσία έχει ολοκληρωθεί, αν όχι στην ολότητά της, στο μεγαλύτερο μέρος της.
Όλοι εναντίον όλων


Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως στην αντιπαράθεση μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και εκπαιδευτικών έχουν μπει κόμματα, οργανωμένοι γονείς και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Έτσι, πλέον, όλοι είναι εναντίον όλων. Ειδικότερα, οι οργανωμένοι γονείς, αντιδρώντας έντονα στα τεκταινόμενα στον τομέα της Παιδείας, έστρεψαν τα βέλη τους κατά των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, τόνισε πως «δεν υπήρξαμε ποτέ υποχείριο κανενός, ούτε Υπουργών, ούτε Κυβέρνησης, ούτε κομμάτων», καθώς και ότι, «κάποιοι βολεμένοι που εργάζονται ως παραδουλεύτρες των κομματικών μηχανισμών δεν δικαιούνται να απαξιώνουν τον ρόλο και το έργο των οργανωμένων γονιών. Και καλό θα ήταν να κοιτάξουν τα του οίκου τους και όχι τους οργανωμένους γονείς», υπέδειξε.


Κατά των εκπαιδευτικών οργανώσεων καταφέρθηκε και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος έριξε στο τραπέζι και εισήγηση για κατάργηση της σχολικής αργίας κατά την ονομαστική του εορτή. Στον αντίποδα, κόμματα της αντιπολίτευσης, με προεξάρχον το ΑΚΕΛ, κατακεραύνωσαν την Κυβέρνηση, η οποία δεν άφησε ούτε κι ένα σημείο της κριτικής που δέχθηκε αναπάντητο.
Ελπίδα ο Πρόεδρος


Με δεδομένα τα πιο πάνω, η μόνη, ίσως, ελπίδα για τερματισμό της αντιπαράθεσης στην Παιδεία είναι η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, όπως μας ξεκαθαρίστηκε από κυβερνητικής πλευράς, δεν μπορεί να γίνει, ενόσω οι εκπαιδευτικοί αρνούνται να μπουν σε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας και θέτουν όρους, οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. «Η Κυβέρνηση θα αναμένει να δει τις αποφάσεις που θα λάβουν αύριο οι εκπαιδευτικές οργανώσεις και κυρίως εάν θα αποδεχθούν την πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας για διάλογο την Τρίτη και θα αποφασίσει αναλόγως.


Αν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, όμως, δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα για διάλογο, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, έχει διορίσει τον Υπουργό Παιδείας για να εφαρμόσει την πολιτική της Κυβέρνησης. Συνεπώς, επαναλαμβάνω, θα αναμένουμε τις αποφάσεις των εκπαιδευτικών και αναλόγως θα πράξουμε», κατέληξε η ίδια πηγή.