Ειδήσεις

Παιδικά καθίσματα: Υποχρεωτικά σε ταξί και λεωφορεία

ΟΣΟΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΑ 1.700 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παιδιών παγκοσμίως. Η ασφάλεια και η προστασία των παιδιών κατά την οδήγηση είναι επιβεβλημένη από εμάς τους ενήλικες, γι' αυτό και η Ολομέλεια της Βουλής, κατά την τελευταία συνεδρία της, προχώρησε στην ψήφιση νόμου που υποχρεώνει λεωφορεία, ταξί και όλα τα ιδιωτικά οχήματα που μεταφέρουν μικρά παιδιά κάτω των 1,35 m, να τοποθετούν ειδικά παιδικά καθίσματα. Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι αντιμέτωποι με ποινές που αγγίζουν μέχρι τις 1.700 ευρώ πρόστιμο και μερικούς μήνες φυλάκισης. Η εφαρμογή του θα ισχύσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ενώ για τους δύο πρώτους μήνες θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος μέχρι το αρμόδιο τμήμα Οδικών Μεταφορών να ενημερώσει όλους τους οδηγούς για τις αλλαγές.
Τι προνοεί ο νόμος


Αξίζει να σημειωθεί πως, με τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, τροποποιούνται οι Περί Οδικής Ασφάλειας Νόμοι του 1986 μέχρι 2016, οι οποίοι πλέον προνοούν ότι παιδιά νηπιακής ηλικίας, με ύψος μέχρι 1.35 m, υποχρεούνται να κάθονται σε ειδικό παιδικό κάθισμα σε όχημα. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να δένονται με ειδικά συστήματα συγκράτησης και με ζώνες ασφαλείας. Η εγκατάσταση συστήματος ασφάλειας ή συστήματος συγκράτησης σε ταξί επί μισθώσει είναι πλέον υποχρεωτική.


Η μεταφορά των παιδιών αυτών στο πίσω κάθισμα των ταξί, χωρίς κάποιο παιδικό κάθισμα, θα επιτρέπεται μόνο όταν ο γονέας ή ο κηδεμόνας αυτού δώσει τη συγκατάθεσή του. Η τροποποίηση της νομοθεσίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να καλυφθούν κενά που υπήρχαν στη νομοθεσία Περί Οδικής Ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Ανδρέα Φακοντή, η ασφάλεια των παιδιών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.
Τι γίνεται με τα αστικά λεωφορεία


Από τον νόμο εξαιρούνται τα ταξί και τα λεωφορεία που διενεργούν τακτικές γραμμές. «Τα αστικά λεωφορεία και ταξί δεν υποχρεούνται να φέρουν παιδικά καθίσματα για τα παιδιά. Υπάρχουν ακόμη λεωφορεία παλαιού τύπου που δεν φέρουν ακόμη ζώνες. Έτσι θα ήταν ανεφάρμοστη αυτή η πρόνοια σε κάποια. Αλλά στα ταξί το παιδί, ακόμη και αν δεν κάθεται σε ειδικό παιδικό κάθισμα, υποχρεούται να κάθεται στο πίσω κάθισμα και να φέρει ζώνη ασφαλείας με τη συνοδεία του ίδιου του γονιού ή του κηδεμόνα», όπως εξήγησε στη «Σ» ο κ. Φακοντής.


Τα επί μισθώσει οχήματα, όμως, όπως και όλα τα ιδιωτικά οχήματα, οφείλουν να υπακούσουν στον νόμο, ο οποίος προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες και χρηματικό ποσό ύψους μέχρι και 1700 ευρώ για όσους παρανομούν.


«Αν, για παράδειγμα, ένα σχολείο προγραμματίζει εκδρομή και θα μισθώσει λεωφορείο, οφείλει το συγκεκριμένο όχημα να τοποθετήσει ειδικά παιδικά καθίσματα για μικρά παιδιά. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γονιός οφείλει να προμηθεύσει τον οδηγό του λεωφορείου με παιδικό κάθισμα. Από την άλλη μεριά στα ιδιωτικά μας οχήματα είναι υποχρεωτική η μεταφορά των παιδιών μέσα σε ειδικά παιδικά καθίσματα», εξήγησε ο κ. Φακοντής.
Υπάρχουν ακόμη κενά


Η προσπάθεια για αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων που να αφορούν παιδιά θα πρέπει να είναι συλλογική. Σημαντική την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής κρίνει o μη κυβερνητικός οργανισμός Reaction Youth for the Prevention, ο οποίος χαιρετίζει κάθε προσπάθεια αποτροπής δυσάρεστων συνεπειών από τροχαία ατυχήματα.


Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Πρόεδρος κ. Μάριος Σταύρου τονίζει ωστόσο την αναγκαιότητα για την πλήρη εφαρμογή του νόμου σε όλα τα σχολικά λεωφορεία, ενώ δεν παραλείπει να αναφέρει κάποια κενά που θα πρέπει άμεσα να καλυφθούν. «Θα έπρεπε να ήταν υποχρεωτικό για σχολικά λεωφορεία, όπως επίσης θα έπρεπε ο παραβάτης να τιμωρείται αμέσως με εξώδικο πρόστιμο.


Ένα άλλο σημείο, για το οποίο θεωρούμε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι, είναι η τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος από τον ίδιο τον οδηγό του λεωφορείου, ενός καθίσματος που θα δίνεται από τον γονέα. Ο οδηγός δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τις προδιαγραφές του κάθε παιδικού καθίσματος και να ξέρει πώς να τοποθετείται με ασφάλεια στη θέση του.


Μάλιστα υπήρχε μια περίπτωση στο παρελθόν, όπου παιδικό κάθισμα σε λεωφορείο δεν μπήκε καλά και το παιδάκι κτύπησε. Από τη μια ξαναλέμε ότι είναι σημαντικό ότι ψηφίστηκε η νομοθεσία αλλά από την άλλη πρέπει να δούμε πώς υλοποιείται. Συνήθως τα ιδιωτικά σχολεία και οι διάφοροι σύνδεσμοι γονέων φροντίζουν ώστε να ελέγχουν τα λεωφορεία που επιλέγουν για τις εκδρομές τους, για τις ασφάλειές τους, τις άδειες κυκλοφορίας και οδήγησης, τα ΜΟΤ κ.λπ.


Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι με τα summer schools και τα ιδιωτικά φροντιστήρια και σχολεία, στα οποία ο καθένας μπορεί να εφοδιαστεί με ένα οκταθέσιο όχημα και να μεταφέρει παιδιά. Τα παιδιά μπορεί να σηκώνονται, να φωνάζουν χωρίς επίβλεψη και με ένα απότομο φρενάρισμα του οδηγού να έχουμε τραυματισμούς. Γι' αυτό καλό θα ήταν να υπάρχει συμμόρφωση με τον νέο νόμο για το καλό των παιδιών μας», κατέληξε.
Πώς χρησιμοποιείται


Δεν είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς την αναγκαιότητα εφοδιασμού μας με το καλύτερο δυνατό κάθισμα που μπορούμε να έχουμε για τα παιδιά μας. Θα πρέπει να προσέξουμε ορισμένα σημεία ώστε να επιλέξουμε το καταλληλότερο για το παιδί μας, αλλά και να το προσαρμόσουμε σωστά στο όχημά μας. Ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού μας, υπάρχει και η σχετική κατηγορία καθισμάτων. Μέχρι και την ηλικία των δώδεκα χρόνων, ίσως χρειαστεί να αλλάξουμε δύο ή τρία καθίσματα. Συγκεκριμένα:


Το κάθισμα θα πρέπει να συμβαδίζει με το βάρος του παιδιού. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αυτά ταξινομούνται σε κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία και το βάρος.


Ανάλογα με τη δυνατότητα προσανατολισμού που έχει το παιδικό κάθισμα κατά την τοποθέτηση στο αυτοκίνητο, μπορούμε να διακρίνουμε τις κατηγορίες. Καθίσματα προς τα πίσω, διπλής κατεύθυνσης, στραμμένα προς τα εμπρός και booster.


Υπάρχουν παιδικά συστήματα συγκράτησης στα οχήματα με τη χρήση υποδοχέων ISOfix. Αυτό είναι ένα εναλλακτικό σύστημα εγκατάστασης του παιδικού καθίσματος από αυτό με τη χρήση της ζώνης του αυτοκινήτου. Ο λόγος που αναπτύχθηκε το ISOfix είναι επειδή έρευνες έδειξαν ότι μόνο τρεις στους δέκα γονείς τοποθετούν και χρησιμοποιούν σωστά το παιδικό κάθισμα.


Πριν προβούμε στην αγορά του παιδικού καθίσματος, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είναι συμβατό με το αυτοκίνητό μας (Universal).


Όλα τα εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση παιδικά καθίσματα πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα που περιγράφονται στους σχετικούς κανονισμούς. Ελέγχεται η συμβατότητά τους με τα οχήματα και οι επιδόσεις τους σε δοκιμές ασφαλείας. Η ένδειξη με την πορτοκαλί ετικέτα μάς βεβαιώνει ότι το παιδικό κάθισμα του αυτοκινήτου πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.


Στην εφαρμογή του:


1. Αν το τοποθετήσουμε στη θέση του συνοδηγού, θα πρέπει απαραίτητα να απενεργοποιήσουμε τον αντίστοιχο αερόσακο.


2. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες τοποθέτησης και δεν πετάμε ποτέ το φυλλάδιο.


3. Ορισμένα που υποστηρίζουν το σύστημα ISOfix αποσπώνται από τη βάση στήριξης.


4. Το παιδί δεν θα πρέπει να έρχεται σε σωματική επαφή με τα μεταλλικά μέρη του καθίσματος. Αυτά μπορεί να υπερθερμανθούν στην έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο. Καλύπτουμε το κάθισμα με κάποιο ύφασμα.


5. Οι ζώνες ασφαλείας του παιδικού καθίσματος θα πρέπει να προσαρμοστούν κατάλληλα για το παιδί. Να είναι τόσο σφικτές ώστε να μην επιτρέπουν να βάλουμε πάνω από ένα ή δύο δάκτυλα μεταξύ της ζώνης και του στήθους του παιδιού.


6. Το ύψος της ζώνης να είναι ρυθμισμένο στο ύψος του ώμου του παιδιού.


7. Χρησιμοποιούμε το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου για όλες τις διαδρομές, ακόμη και τις πιο κοντινές.


8. Ρυθμίζουμε την ανάκληση ώστε το κεφαλάκι του παιδιού να μην πέφτει μπροστά όταν κοιμάται.


9. Όταν το κεφαλάκι του παιδιού εξέχει από την πλάτη του καθίσματος, τότε ήρθε η ώρα για αλλαγή.


10. Μετά την τοποθέτηση προσπαθούμε να το μετακινήσουμε. Αν δεν μετακινείται πέραν των δυο εκατοστών, τότε είναι σωστή η τοποθέτησή του.