Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Προχωρούν οι διεργασίες για το αστεροσκοπείο Τροόδους

Προχωρούν οι διεργασίες για την κατασκευή εκπαιδευτικού αστεροσκοπείου στο Τρόοδος και πλησιάζει η ώρα για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, αναμένεται σύντομα να εκδοθεί η άδεια οικοδομής. Σημειώνεται ότι η επιλογή του Τροόδους για σκοπούς αστροπαρατήρησης έγινε γιατί εκεί επικρατούν συνθήκες χαμηλής υγρασίας, χαμηλές ταχύτητες ανέμων, ενώ υπάρχει απουσία φωτορύπανσης.


Επιπρόσθετα, τα Αγρίδια, όπου θα κατασκευαστεί το αστεροσκοπείο, βρίσκονται 45 λεπτά από τη Λεμεσό και τη Λευκωσία, ενώ το τεμάχιο που θα κατασκευαστεί το αστεροσκοπείο βρίσκεται 5 λεπτά από τον κύριο δρόμο Αγρού - Τροόδους. Επίσης, οι κοινότητες Αγρού και Κυπερούντας παρέχουν σημαντικές αγροτουριστικές υποδομές διαμονής και απέχουν λιγότερο από 10 λεπτά από τον χώρο ανέγερσης.


Το αστεροσκοπείο θα απευθύνεται πρωτίστως στον ερασιτέχνη αστροπαρατηρητή, μαθητή και γενικού ενδιαφέροντος τουρίστα, και αποσκοπεί στη βελτίωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης. Το έργο, που αφορά τόσο το κτήριο και τον εξοπλισμό όσο και την κατάλληλη διαμόρφωση του γύρω χώρου, θα στοιχίσει 1,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά, περίπου οι 800 χιλιάδες θα διατεθούν για το κτίριο, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν για τον εξοπλισμό, για τα μονοπάτια που θα γίνουν, για τις πύλες του Τροόδους κτλ.


Το αρχιτεκτονικό σχέδιο όπως έχει παρουσιαστεί, και αναμένεται να υλοποιηθεί, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον διεθνών μέσων και εντύπων προβολής, συμβάλλοντας στη δημιουργία μάρκας προορισμού σε μία αναδυόμενη τουριστικά περιοχή. Επικεφαλής εταίρος είναι το Τμήμα Δασών και συμμετέχουν η Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους, το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγριδιών και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο αναλαμβάνει το θέμα ψηφιακών εφαρμογών και θέματα τεχνολογίας.

Υποστηρίξτε τη