Ο εις και μόνος Ζήνωνας Ρωσσίδης

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΟΤΑΝ ΚΑΤΗΓΓΕΛΛΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Στην όλη ιστορία της τραγωδίας της νήσου Κύπρου από το πρώτο πραξικόπημα των Τούρκων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας για κατάργησή της και αντικατάστασή της με δύο constituent states, κατά σχεδιασμών Λονδίνου και Άγκυρας, το 1963/64 -μέσω της απαρτχάιντ βρετανο-τουρκικής δι-κοινοτικής, δι-ζωνικής ομοσπονδίας- και κατά συνέπειαν τους βάρβαρους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας στις 8 και 9 Αυγούστου 1964 από την τουρκική αεροπορία μέχρι και τις δύο τουρκικές εισβολές του 1974 και την επανάληψη των βομβαρδισμών με Ναπάλμ, ένας άνθρωπος στον ΟΗΕ πάλευε για τα δίκαιά μας.


Αυτός ήταν ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας μ. Ζήνωνας Ρωσσίδης. Σήμερα, διανύοντας γι' ακόμα μια χρονιά τον Αύγουστο της κολάσεως για τον Ελληνισμό της Κύπρου, ας θυμηθούμε για λίγο τον άνθρωπο αυτό που τουλάχιστον ξένοι, αν όχι δικοί μας, εκτίμησαν το έργο του και το ιστορικό που άφησε σε Αρχεία όπως του ΟΗΕ, της Βρετανίας και άλλων χωρών και εφημερίδων υπερασπιζόμενος την πατρίδα του.


Στις 9 Αυγούστου 1964 ο Ρωσσίδης κατήγγειλε τους τουρκικούς βομβαρδισμούς και κατέγραψε με ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις άγριες επιθέσεις εναντίον αμάχων, αθώων ανθρώπων στον Πωμό και στον Πύργο Τηλλυρίας, αποσπάσματα των οποίων καταγγελιών του δημοσίευσαν την επομένη, 10 Αυγούστου 1964, οι New York Times. Τέτοιες ήσαν οι καταγγελίες του Ζήνωνα Ρωσσίδη, που όχι μόνο οι New York Times αλλά και ο Robert Neer, στο βιβλίο του για την ιστορία των βομβών Ναπάλμ, περιέλαβε αποσπάσματα από την ομιλία του Ζήνωνα Ρωσσίδη για τους βομβαρδισμούς των Τούρκων με βόμβες Ναπάλμ.


O Robert Neer είναι ιστορικός, δικηγόρος και επιχειρηματίας. Το βιβλίο του «Napalm, An American Biography», είναι το πρώτο με ολοκληρωμένη την ιστορία αυτού του εμπρηστικού όπλου. Το βιβλίο εκδόθηκε το 2013 από το Belknap Press του Πανεπιστημίου Harvard.
Τι έγραψαν οι New York Times


Έγραψαν οι New York Times για τις δηλώσεις Ρωσσίδη:


«Η κατάσταση είναι χειρότερη από χθες. Είναι τραγική. 64 αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επέστρεψαν σε μια νέα πιο θανατηφόρα επίθεση εναντίον αμάχων, αθώων κατοίκων των πόλεων και χωριών βορειο-δυτικά της νήσου. Τώρα προστέθηκαν και πολυβόλα και ρουκέτες που ευθύνονται για τόσα πολλά θύματα χθες στην απάνθρωπη χρήση των εμπρηστικών βομβών Ναπάλμ. Καθώς σας ομιλώ αυτήν τη στιγμή, δύο αντιτορπιλικά βρίσκονται στα νερά της Μανσούρας βομβαρδίζοντας τη νήσο, ο βομβαρδισμός από αέρος βοηθείται με τους βομβαρδισμούς των πλοίων... οι κάτοικοι δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να προκαλέσουν αυτήν τη εντελώς αδικαιολόγητη και καθαρά εγκληματική επίθεση... Εκατοντάδες άοπλων πολιτών έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις αυτές, αθώοι άνθρωποι. Τα χωριά Πωμός και Πύργος μετατράπηκαν σε πυρωμένα ερείπια και άνθρωποι φλέγονται από τη χρήση των βομβών Ναπάλμ...


»Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, ο αριθμός των τραυματιών έχει πάρει τρομερές διαστάσεις. Όλα τα νοσοκομεία σε εκείνη την περιοχή της Κύπρου έχουν γεμίσει με θύματα, και δεν έχουν πού να τους βάλουν. Εντούτοις, τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα και αυτή η τραγική κατάσταση συνεχίζεται. Ο θάνατος έρχεται από τον αέρα και τη θάλασσα. Οι δολοφόνοι διεξάγουν μια ενορχηστρωμένη επιχείρηση, συνδυάζοντας την αδίστακτη χρήση των βομβών και των βομβαρδισμών από τα πλοία τους εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου.


»Όμως οι δολοφονικές επιθέσεις δεν σταματούν εδώ. Τουλάχιστον 500 Τούρκοι στρατιώτες έχουν κρυφά φθάσει στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες και παίζουν τον δικό τους ρόλο στη γενοκτονία του ελληνικού πληθυσμού της νήσου. Καθώς οι Τούρκοι βομβαρδίζουν, εκείνοι επιτίθενται στην περιοχή Κοκκίνων. Αυτή είναι η κατάσταση αυτήν τη στιγμή.


»Πιστεύω, το Συμβούλιο Ασφαλείας, βάσει των ευθυνών του σύμφωνα με τον Χάρτη, πρέπει να πάρει αποφασιστική δράση και να σταματήσει και να καταδικάσει την επιθετικότητα, και να κάνει σίγουρο ότι τη σταματά και αυτή δεν σταματά δίχως τιμωρία».
22 Ιουλίου 1974


Σε συνεδρία του ιδίου Συμβουλίου Ασφαλείας στις 22 Ιουλίου 1974, ο Ζήνωνας Ρωσσίδης κατήγγειλε τους νέους τουρκικούς απάνθρωπους βομβαρδισμούς με βόμβες Ναπάλμ κατά την πρώτη τουρκική εισβολή του 1974 και τις καταστροφικές των συνέπειες.


«...Η χρήση των Ναπάλμ προκάλεσε ανείπωτο πόνο, άνθρωποι πεθαίνουν καιγόμενοι, καταστρέφονται νοσοκομεία, φιλανθρωπικά ιδρύματα, όπως το περίφημο Ινστιτούτο Μελκονιάν... Μίλησα για τους βομβαρδισμούς με Ναπάλμ από αέρος, και, γενικά, ο βομβαρδισμός από αέρος είναι αντίθετος με τις Συμβάσεις της Χάγης... Έδωσα αδιαμφισβήτητες μαρτυρίες για τους βομβαρδισμούς της τουρκικής αεροπορίας εναντίον πόλεων, πληθυσμού, νοσοκομείων και με βόμβες Ναπάλμ...


»Στην Κύπρο η Τουρκία χρησιμοποίησε τον εναέριο χώρο εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού σε ανοικτές πόλεις, παραβιάζοντας τη Σύμβαση της Χάγης του 1907. Ακόμα, η χρήση βομβών Ναπάλμ είναι παραβίαση του Ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης 2932 Α, που απαγορεύει τη χρήση απάνθρωπων εμπρηστικών όπλων, μεταξύ των οποίων και των βομβών Ναπάλμ. Γι' αυτό, πιστεύω πρέπει να υπάρξει επίσημη και συγκεκριμένη καταδίκη της χρήσης των βομβών Ναπάλμ στην Κύπρο...».
Μιλούσε ευθέως


Δυστυχώς, όμως, η ατιμωρησία των τουρκικών διαχρονικών εγκλημάτων, βομβαρδισμών, δολοφονιών, αρπαγής γης, ξεριζωμού, βιασμών, συλήσεων και γενικής καταστροφής συνεχίζεται τόσο από τον περιβόητο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, και είχε ως αποτέλεσμα σήμερα η κατοχική Τουρκία να έχει μετατραπεί σε μια πρωτοφανή τυραννία, που επεκτείνει την αντιδημοκρατική της σουλτανο-κρατία και ισλαμοποίηση και στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας...


Ο μ. Ζήνωνας Ρωσσίδης ήταν εις και μόνος, θα έλεγε κανείς, για το ότι μιλούσε ευθέως και τεκμηριωμένα εκθέτοντας τα τουρκικά εγκλήματα, μιλούσε για εγκλήματα πολέμου, για τις κατά συρροήν τουρκικές παραβιάσεις Διεθνών Συμβάσεων στην Κύπρο αλλά ενόσω αυτά καταγράφονταν στον ΟΗΕ στην Κύπρο, οι «ηγέτες» άλλα έπρατταν με τις εξίσου κατά συρροήν υποχωρήσεις, παραχωρήσεις και συνθηκολογήσεις αντί να απαιτούν την τιμωρία της Τουρκίας και απελευθέρωση...


«Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου είναι υπόλογη. Όχι μόνο για όσα έγιναν, αλλά και για όσα γίνονται. Με πράξεις και κυρίως παραλείψεις της σχεδιάζει, ακολουθεί, δέχεται, υποτάσσεται σε Συνομιλίες για 40 χρόνια... Είναι πλέον εγκληματικές ιστορικά οι πλάνες και αυταπάτες τους ότι η Τουρκία, που θέλει ολόκληρη την Κύπρο, θα υποχωρήσει σε Συνομιλίες για επίτευξη "ικανοποιητικής", "δίκαιης" και "λειτουργήσιμης" λύσης. Οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Κυπριακής Πολιτείας (όσης έμεινε), αυτοβούλως και αυτοπροαιρέτως, ζούσαν στις αυταπάτες τους και τις ανιστόρητες εκτιμήσεις τους. Ζούσαν με ύφος και με βόλεμα και με την ψευδοηδονή της εξουσίας και ήλπιζαν ότι ο κατευνασμός και η αφελής ρητορική προσήνεια θα αλλοίωναν τα τουρκικά, κατακτητικά σχέδια...» (Από το κύριο άρθρο της Σημερινής, «Έτσι Τουρκέψαμε...», 29.7.2018, Κ. Ν. Χατζηκωστή).
ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος