Παιδεία

Στα... συρτάρια η αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Χάθηκε μία εκ των σημαντικότερων παραμέτρων στον τομέα της παιδείας


Πονεμένη ιστορία η αξιολόγηση εκπαιδευτικών, που χάνεται κι αυτή στον χρόνο, αφού οι προσπάθειες για αλλαγή του υφιστάμενου συστήματος, που εκτός από αναχρονιστικό είναι και ατελές, παραπέμπουν στην περίοδο Προεδρίας Γιώργου Βασιλείου. Αν και μόλις το 2016 εκπονήθηκε επί Υπουργίας Κώστα Καδή ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών, εντούτοις και ο διάδοχός του, Κώστας Χαμπιαούρης, συνέστησε νέα Επιτροπή για να διαμορφώσει νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών. Ο Υπουργός Παιδείας έθεσε δε ως χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών της Επιτροπής τον Οκτώβριο, αλλά και πάλι η προσπάθεια δεν φαίνεται να καταλήγει, λόγω και των εξελίξεων στην Παιδεία, αλλά κυρίως γιατί οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν προσήλθαν ποτέ στον διάλογο.
Οι τέσσερεις άξονες


Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης ήταν κατηγορηματικός στις δηλώσεις του ανοίγοντας τον διάλογο για το νέο σύστημα, επισημαίνοντας ότι «στον τόπο μας είναι γενικά αποδεκτό ότι το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Όλοι οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό σύστημα έχουν ήδη εκφράσει τη βούλησή τους για τη βελτίωσή του, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στη γενικότερη προσπάθεια του ΥΠΠ για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων των μαθητών και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους, ώστε να μπορέσουν να καταστούν ενεργοί πολίτες», πρόσθεσε.


Υπενθυμίζεται ότι Πρόεδρος της Επιτροπής που έχει καταρτιστεί είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών, που ετοιμάζεται, θα βασίζεται σε τέσσερεις άξονες: 1. την επαγγελματική κατάρτιση, 2. την επάρκεια των εκπαιδευτικών, 3. την οργάνωση, διοίκηση και δημόσιες σχέσεις, και 4. στη γενική συμπεριφορά και δράση τους.
Οι προβληματικοί εκπαιδευτικοί


Μια άλλη σχετική παράμετρος, που προκύπτει από την αξιολόγηση και θέσαμε στον Διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΔΔΕ), Χρίστο Χατζηαθανασίου, αφορά στους προβληματικούς δασκάλους. Ο κ. Χατζηαθανασίου στις δηλώσεις τους απέφυγε τον όρο «προβληματικοί δάσκαλοι» και μίλησε για «εκπαιδευτικούς που ενδεχομένως να παρουσιάζουν υπηρεσιακή ανεπάρκεια».


«Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Επομένως, ως ΔΔΕ επιθυμούμε να έχουμε αποτελεσματικούς εκπαιδευτικούς και κατ’ επέκτασιν αποτελεσματικά σχολεία, που να προάγουν την ισότητα και την ποιότητα για όλους τους μαθητές και για όλες τις μαθήτριες. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι, σύμφωνα με στατιστικές, οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι από τους πιο υψηλά καταρτισμένους στην Ευρώπη (π.χ. πολύ υψηλό ποσοστό κατόχων μεταπτυχιακών προσόντων).


»Παράλληλα, μέσα από την καθημερινή επαφή και επικοινωνία που έχω με διάφορους φορείς και την ανατροφοδότηση που λαμβάνω, τις επισκέψεις μου σε σχολεία, καθώς και μέσα από την πολύχρονη σταδιοδρομία μου στην εκπαίδευση, τολμώ να υποστηρίξω ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκπαιδευτικοί μας είναι ευσυνείδητοι, φιλότιμοι, εργατικοί και επαρκείς. Ευελπιστώ ότι με το νέο σύστημα αξιολόγησης, που βρίσκεται υπό συζήτηση, το θέμα θα τροχοδρομηθεί προς οριστική επίλυση», πρόσθεσε.
Θετική η ΟΕΛΜΕΚ


Σημαντική παράμετρος στο νέο σύστημα αξιολόγησης είναι και οι εκπαιδευτικοί. Έτσι ζητήσαμε και την άποψη των καθηγητών, με τον Γενικό Οργανωτικό της ΟΕΛΜΕΚ, Στέλιο Κουτσίδη, να τοποθετείται επί του θέματος. «Κατ' αρχάς θα πρέπει να πω πως η Οργάνωσή μας έχει αποστείλει τις θέσεις της από τις 2 Φεβρουαρίου 2015 και αναμένει την τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για να τοποθετηθεί. Η ΟΕΛΜΕΚ τόνισε ότι οι όποιες διαδικασίες αξιολόγησης, ιδιαίτερα με σκοπό την προαγωγή, θα πρέπει να στηρίζονται σε μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια και να σέβονται την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών.


»Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι η Οργάνωση δεν συναινεί στην κατάργηση της κλίμακας του Βοηθού Διευθυντή Α ́, ενώ αποδέχεται τη μετεξέλιξή του σε νέο καθεστώς που θα προβλέπεται στο Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης. Τονίσαμε ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους η δημιουργία μιας πολυδάπανης Ακαδημίας Εκπαιδευτικής Ηγεσίας, ρόλο τον οποίο μπορεί να συνεχίσει να έχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.


»Θέση μας είναι ότι το πρόγραμμα επιμόρφωσης των διευθυντικών στελεχών της Εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται μετά την προαγωγή των εκπαιδευτικών. Επαναλαμβάνουμε και σήμερα πως η Οργάνωσή μας πιστεύει ότι απαιτείται το συντομότερο δυνατόν η θεσμοθέτηση ενός νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο θα προωθεί την αξιοκρατία, θα εδράζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και θα καταργεί τη σημερινή αναχρονιστική μορφή του επιθεωρητή με ό,τι αυτό συνεπάγεται», κατέληξε.