Παιδεία

Άρση αδιεξόδου ή συνέχιση της κρίσης

Δεν αποκλείεται και σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να μη λάβουν τελικά τις αποφάσεις τους, αφού αύριο έχουν καθορισμένο ραντεβού με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ


Καθοριστική για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Παιδείας αναμένεται πως θα είναι η σημερινή μέρα, αφού οι εκπαιδευτικές οργανώσεις συνέρχονται εκτάκτως για να αξιολογήσουν και να τοποθετηθούν επισήμως επί των μεσολαβητικών προτάσεων που κατέθεσαν ΣΕΚ, ΔΗΚΟ, οργανωμένοι γονείς και άλλοι φορείς, για εκτόνωση της κρίσης.


Πάντως, εάν ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ απαντήσουν θετικά σε κάποιαν από τις προτάσεις που τέθηκαν ενώπιόν τους, αυτό δεν θα σημάνει και το τέλος του «πολέμου». Κι αυτό γιατί, από τη μία η Κυβέρνηση αναμένει πρώτα την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών πριν προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις ή ανακοινώσεις, ενώ από την άλλη ουδείς μπορεί να προκαταλάβει το αποτέλεσμα του διαλόγου που θα ξεκινήσει, εάν τελικά επιτευχθεί, έστω και προσωρινή, άρση του μέχρι σήμερα αδιεξόδου. Σημειώνεται πως κοινός παρονομαστής των μεσολαβητικών προτάσεων είναι η κυβερνητική πρόταση της 6ης Σεπτεμβρίου.
Η παρέμβαση της ΣΕΚ


Ειδικότερα, σήμερα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα τοποθετηθούν καταληκτικά επί της πρότασης που υπέβαλε στις δύο πλευρές η ΣΕΚ και η οποία επιχειρεί να φέρει τις δύο πλευρές κοντά επί του σημείου 4 της κυβερνητικής πρότασης. Στο εν λόγω σημείο αναφερόταν πως «εάν από το διάλογο που θα ακολουθήσει επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου προκύψουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή απόφαση, προς όφελος των εκπαιδευτικών, αυτές θα τους αποδοθούν σταδιακά με ανάλογο χρόνο τα επόμενα τρία διδακτικά έτη».


Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις αντιπρότειναν όπως επαναδιατυπωθεί ως εξής: «Οι πιο πάνω μειώσεις θα πιστωθούν σε όσους εκπαιδευτικούς έχουν επηρεαστεί και θα τους αποδοθούν σταδιακά με ανάλογο χρόνο, εκτός εάν κατά τον διάλογο που θα ακολουθήσει προκύψουν συμφωνημένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σημερινή απόφαση». Για να ικανοποιηθούν και οι δυο πλευρές, η ΣΕΚ προτείνει όπως το θέμα αυτό παραπεμφθεί στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ), που είναι και η αρμόδια για επίλυση τέτοιας φύσεως ζητημάτων.
Τι προτείνει το ΔΗΚΟ


Το ΔΗΚΟ, από την πλευρά του, μέσω της πρότασής του, που γνωστοποιήθηκε στα εμπλεκόμενα μέρη την Παρασκευή, εισηγείται όπως γίνει αποδεκτή από όλους η τελική πρόταση της διυπουργικής επιτροπής, η οποία, ωστόσο, προτείνεται όπως συνοδευτεί και με τις αναγκαίες πιστώσεις ωρών προς τους εκπαιδευτικούς για τυχόν αλλαγές που γίνονται εκτός της ισχύουσας, μέχρι σήμερα, πρακτικής.


Οι πιστώσεις αυτές, τονίζεται, μπορούν να κατανεμηθούν σε βάθος δύο έως τριών ετών για να διευκολυνθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Επιπρόσθετα, το ΔΗΚΟ εισηγείται όπως όλες οι ρυθμίσεις ισχύσουν μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά και ακολούθως να υπάρξουν καινούργιες ρυθμίσεις, οι οποίες θα συμφωνηθούν στις κατάλληλες επιτροπές, με την ενεργό συμμετοχή και τη συναίνεση όλων των άμεσα επηρεαζομένων.
«Παιχνίδι» με τις λέξεις


Με βάση τα πιο πάνω, εξάγεται το συμπέρασμα ότι εξελίσσεται ένα «παιχνίδι» λέξεων σε σχέση με τη διατύπωση της όποιας συμφωνίας τελικά θα καταστεί εφικτή. Ένα «παιχνίδι» που να εισάγει όρους που να ικανοποιούν, έστω και εν μέρει, τις δύο πλευρές. Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως και η πρόταση των οργανωμένων γονέων κινείτο προς την κατεύθυνση της επαναδιατύπωσης κάποιων σημείων της κυβερνητικής πρότασης, ωστόσο, επειδή αυτή δεν έγινε αποδεκτή από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας, δεν έχει κατατεθεί επίσημα στο τραπέζι του διαλόγου. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, φαίνεται πως ενόχλησε τους γονείς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στη μέση και προσπαθούσαν με «ειρηνευτικές» διαδικασίες να επιτευχθεί «εκεχειρία» στο μέτωπο της Παιδείας και να μη θυματοποιηθούν άδικα οι μαθητές.
Ίσως παράταση


Αξίζει, ακόμη, να τονιστεί πως, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο μικρής παράτασης της ισχύουσας κατάστασης και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις να μη λάβουν, τελικά, αποφάσεις σήμερα, αλλά τις επόμενες μέρες. Κι αυτό γιατί, αύριο το απόγευμα, θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, ο οποίος τους προσκάλεσε, πιθανότατα, για να τους καταθέσει την δική του πρόταση άρσης του αδιεξόδου.


Σημειώνεται πως από εκδηλώσεως της κρίσης στην Παιδεία, το ΑΚΕΛ είχε καλέσει την Κυβέρνηση να αναστείλει τις αποφάσεις που έλαβε στις 4 Ιουλίου και να ξεκινήσει διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, για κατάληξη σε αμοιβαία αποδεκτή λύση επί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών.


Με δεδομένο, όμως, ότι, όπως δήλωσε κι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ την Παρασκευή, «για να αναλάβει κάποιος κάποια πρωτοβουλία πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αποδώσει», ίσως η Εζεκία Παπαϊωάννου διαφοροποιήσει την προσέγγισή της αυτή, σε μία προσπάθεια να φέρει τις δύο πλευρές κοντά.
Ξέχασαν την ειδική εκπαίδευση


Πάντως, η συνεχιζόμενη κρίση στην Παιδεία συγκέντρωσε, λανθασμένα για κάποιους, τα βλέμματα για τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τομέα στον διδακτικό χρόνο εκπαιδευτικών και αφέθηκαν στην άκρη «καυτά» ζητήματα, που σχετίζονται με τους μαθητές. Ένα τρανταχτό παράδειγμα τούτου, τα όσα καταγγέλθηκαν την Τετάρτη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της ειδικής εκπαίδευσης.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι γιατί δεν υπάρχουν άτομα που θα τα συνοδεύουν στα σχολεία. Μετά την ανάδειξη αυτού του προβλήματος η Κυβέρνηση σπεύδει την Τετάρτη να λάβει αποφάσεις για διόρθωση της κατάστασης, μίας κατάστασης που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν άπαντες ενέκυπταν στα πραγματικά προβλήματα του δημόσιου σχολείου, όπως η νεανική παραβατικότητα, η «εισβολή» των ναρκωτικών στις σχολικές αυλές, κ.ά.


Πέραν τούτων, οι μαθητές έχουν χάσει μέχρι στιγμής δύο διδακτικές μέρες με την 48ωρη απεργία, ενώ δεν αποκλείεται, εάν τελικά δεν βρεθεί λύση και προχωρήσουν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις σε κυλιόμενες απεργίες, να χαθεί κι άλλος διδακτικός χρόνος, ο οποίος θα πρέπει στη συνέχεια να καλυφθεί με παράταση της σχολικής χρονιάς. Σημειώνεται πως το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση αξιοποίησης ληπτών Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για να συνοδεύουν παιδιά με προβλήματα στα σχολεία.
Αντιπαράθεση με Οδυσσέα


Την ίδια ώρα, καλά κρατεί και η αντιπαράθεση εκπαιδευτικών με τον Γενικό Ελεγκτή. Μάλιστα, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, χωρίς να τα βάζει κάτω από τα πυρά που δέχεται, τη Δευτέρα έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τις άδειες που λαμβάνουν εκπαιδευτικοί, αλλά και για τις ώρες που διδάσκουν. Από τα στοιχεία αυτά διαφαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί μας είναι φιλάσθενοι, ενώ εργάζονται λιγότερο σε σχέση με συναδέλφους τους στο εξωτερικό και αμείβονται περισσότερο.


Η γνωστοποίηση αυτών των στοιχείων εξόργισε τους εκπαιδευτικούς, με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ, Φίλιο Φυλακτού, να χαρακτηρίζει τον Γενικό Ελεγκτή «προκλητικό» και «ακριβοπληρωμένο». Πέραν του κ. Φυλακτού, επίθεση κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη εξαπέλυσαν και πολλοί άλλοι εκπαιδευτικοί, προτάσσοντας ως αιχμή του δόρατος την αντιμισθία και τα ωφελήματα που λαμβάνει για το αξίωμα που κατέχει.