Διεθνή

Προς συμφωνία οδεύουν Ελλάδα-Αλβανία

Σε μαζικές διαδηλώσεις καλούν οι Βορειοπειρώτες καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αλβανίας ετοιμάζονται να υπογράψουν συμφωνία-πακέτο για λύση του προβλήματος μεταξύ των δυο χωρών

Λύση στις εκκρεμότητες με την Αλβανία φαίνεται πως έχει βρει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και οι δύο πλευρές, πίσω από τις κλειστές πόρτες της διπλωματίας, είναι έτοιμες να προχωρήσουν με τις υπογραφές μιας συμφωνίας, η οποία ανοίγει τον ευρωπαϊκό δρόμο της Αλβανίας. Είναι γεγονός πως η Ε.Ε., με μπροστάρη τη Γερμανία, επιθυμεί διακαώς, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση των Σκοπίων, να βρεθεί λύση και να πέσουν οι πολυπόθητες υπογραφές, οι οποίες άλλωστε θα σημάνουν και την ολοκλήρωση μιας χωρίς επιστροφή πορείας.


Το Βερολίνο στην πραγματικότητα ενδιαφέρεται, όχι για τις σχέσεις καλής γειτνίασης, αλλά για να ελέγξει τα Βαλκάνια, κυρίως όμως τα οφέλη που θα προκύψουν από την οριοθέτηση της ΑΟΖ στο πλούσιο σε φυσικούς πόρους Ιόνιο, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Το εμπόδιο των εκλογών


Άνω τελεία βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στο ζήτημα με την Αλβανία, μιαν ανάσα πριν από τις υπογραφές, λόγω δημοσκόπησης που διεξήχθη και κατέδειξε τη σφοδρή δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Δυσαρέσκεια, που -ταυτόχρονα με τα εσωτερικά ζητήματα- αναμένεται να κοστίσει σε ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές του 2019.
Οι «εκκρεμότητες»


Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που φαίνεται να λύνει η συμφωνία Ελλάδας και Αλβανίας είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών, η άρση της εμπόλεμης κατάστασης ανάμεσα στην Αθήνα και τα Τίρανα, αλλά και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, οι αλλαγές στα σχολικά βιβλία και το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου, αλλά και των Τσάμηδων.


Ιδιαίτερα για την υλοποίηση των δύο τελευταίων ζητημάτων, η Ελλάδα θα «αναγκαστεί» να αποποιηθεί το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, με το οποίο αναγνωρίζεται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, συμφωνία, ωστόσο, που η Αλβανία δεν σεβάστηκε και δεν τήρησε ποτέ. Παράλληλα η συμφωνία περιλαμβάνει την κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του Ελληνικού Δημοσίου, την αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης, το ζήτημα της μεσεγγύησης περιουσιών, τον εντοπισμό και την εκταφή - αναταφή των οστών Ελλήνων πεσόντων στον Πόλεμο του 1940.


Σε αυτό το τελευταίο η ελληνική Κυβέρνηση έχει δώσει τη μέγιστη επικοινωνιακή βαρύτητα, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία. Αρχικά τη συμφωνία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα υπογράψουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ακολούθως θα περάσουν από τα εθνικά κοινοβούλια και αναμένεται να επισφραγιστεί με τις υπογραφές των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Έντι Ράμα.
Τα «αγκάθια» και οι αντιδράσεις


Ολόκληρη η κοινωνία των Βορειοηπειρωτών βρίσκεται στις επάλξεις, καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας, το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου εξισώνεται με το «τσάμικο», της μειονότητας εκείνης που αν και οι ρίζες της δεν έχουν αποδειχθεί, εντούτοις έχουν αναγνωριστεί ως αλβανικές, μετά από τουρκικό παιχνίδι επιρροής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν στα δημοσιογραφικά γραφεία της Ελλάδας, η Αθήνα έχει συμφωνήσει σε κατάργηση ακόμη και της αναφοράς στον όρο Βόρειος Ήπειρος, μετά από αλβανική απαίτηση, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση των Τιράνων, ο όρος υποκρύπτει αλυτρωτισμό εναντίον της χώρας τους από την Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα η Αλβανία αποποιείται τη λεγόμενη Τσαμουριά.
Προκαλούν ανησυχία οι δηλώσεις Κοτζιά


Παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διαβεβαίωσε εκ νέου πως στις συνομιλίες με την Αλβανία δεν τέθηκε ποτέ θέμα «τσάμικου», οι ανησυχίες δεν κάμπτονται, καθώς ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιστρέψει περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και των Αλβανών ιδιωτών.


Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών προ του πολέμου -που δεν έχουν σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων- μόλις τελειώσει το εμπόλεμο πρέπει να επιστραφούν, καθότι προηγήθηκε κατάσχεση λόγω συνεργασίας των ιδιοκτητών με την ηγετική ομάδα των τσάμηδων στη Θεσπρωτία. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε εκ νέου ότι «εμείς θέλουμε να έχουμε 100% την επήρεια των λύσεων, ιδιαίτερα αυτών που είναι πάνω από την Κέρκυρα, πριν απ’ όλα των Οθωνών. Το λέω αυτό διότι στη συμφωνία που έγινε το 2009, πήραμε την επήρεια 100%».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο


Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκανε μια διαπίστωση, η οποία προκαλεί επίσης προβληματισμό στην ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με τη διαπίστωση, η συμφωνία για την κατά 100% ελληνική επήρεια, είναι δύσκολη, αλλά όχι ανυπέρβλητη. Αναφέρεται παράλληλα στη συμφωνία του 1977, αναφέροντας πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε συμφωνήσει για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, δίνοντας στους Οθωνούς επήρεια 70%.