Ειδήσεις

Δεν πληρώνει η Τουρκία, παρά τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ

Η Βουλή καλεί Χριστοδουλίδη για ενημέρωση

Η Τουρκία αρνείται να καταβάλει ποσό 30 εκατομμυρίων ευρώ για τους αγνοουμένους και 60 εκατομμυρίων ευρώ για τους εγκλωβισμένους, τα οποία επιδίκασε το ΕΔΑΔ το 2014. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε την κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων για τις προσπάθειες τις οποίες καταβάλλει το Υπουργείο. Μια από τις δικαιολογίες, τις οποίες προβάλλει η τουρκική πλευρά, είναι η μη ετοιμασία κανονισμών, σύμφωνα με τους οποίους θα διανεμηθούν τα ποσά, θέση την οποία απορρίπτει η Κυβέρνηση.


Η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο μήνα θα πάει στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών για να ενημερώσει την Επιτροπή, για όλο το φάσμα των εξελίξεων στα θέματα αγνοουμένων και εγκλωβισμένων. Κατά τη συνεδρία τέθηκε και η έλλειψη πληροφοριών για τους αγνοουμένους, γεγονός το οποίο θέτει σε κίνδυνο και το έργο της ΔΕΑ.


Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου κατήγγειλε την τουρκική αδιαλλαξία, αφού η κατοχική χώρα δεν δίδει στοιχεία για τάφους αγνοουμένων, στοιχεία τα οποία βρίσκονται σε αρχεία του τουρκικού στρατού.