Ειδήσεις

Διαμαρτυρίες τυφλών και στη Λεμεσό

Καταγγέλλοντας κατάχρηση ενοικίων οικήματος τους στη Λεμεσό, οι τυφλοί προχωρούν σε νέα οργανωμένη διαμαρτυρία

Στα χέρια της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών πέρασαν πρόσφατα οι ξενώνες στη Λευκωσία, δίνοντας με τον τρόπο αυτό λύση στο πρόβλημα που προέκυψε τον περασμένο Δεκέμβρη, ωθώντας τους οικότροφους, αλλά και το υπό απόλυση, τότε, προσωπικό σε κινητοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι, στις 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία, με τη συμμετοχή και πολιτικών αξιωματούχων, λόγω απόφασης του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών ότι η συνέχιση λειτουργίας ήταν οικονομικά ασύμφορη, προχωρώντας παράλληλα και στην απόλυση του συνόλου του προσωπικού, που έλαβε σχετική επιστολή και ενημέρωση ότι η εργοδότησή του θα τερματιζόταν στις 12 Δεκεμβρίου.


Προς αποφυγήν... λουκέτου και υπό το σύνθημα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς», οι τυφλοί είπαν όχι στο κλείσιμο της Στέγης στη Λευκωσία, όπου διέμεναν -και συνεχίζουν να διαμένουν- 7 άτομα, εκ των οποίων 5 σε μόνιμη βάση. Το θέμα οδηγήθηκε εσπευσμένα στα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας, όπου και δόθηκε η λύση αμέσως μετά τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
«Θα ανακαλούσαμε τις απολύσεις»


«Καταφέραμε να ελευθερώσουμε τους τυφλούς που κρατούσαν δέσμιους οι του Παγκύπριου Σύνδεσμου Ευημερίας Τυφλών», δηλώνει στη «Σ» ο κ. Χριστάκης Νικολαΐδης εκ μέρους της ΠΟΤ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για οικονομικά κίνητρα του Συνδέσμου. «Αναλάβαμε τη διαχείριση των ξενώνων προς μεγάλη ικανοποίηση των τυφλών που διαμένουν εκεί», προσθέτει και σημειώνει ότι τα έξοδα λειτουργίας της Στέγης, όπως επίσης και οι μισθοί του προσωπικού που επαναπροσλήφθηκε άμεσα «καλύπτονται πλέον από τους πόρους της Οργάνωσής μας».


Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρει, επίσης, ότι τυφλοί που αιτήθηκαν στο παρελθόν διαμονή στους ξενώνες και απορρίφθηκαν «πλέον έγιναν αποδεχτοί και θα φιλοξενηθούν». Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών, Γιάννης Καραπατάκης, διευκρινίζει ότι πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν να ανακαλέσει τις επιστολές απόλυσης που επιδόθηκαν στις εκεί φροντίστριες και νοσηλεύτριες, «εάν δεν υλοποιείτο η εφαρμογή του προγράμματος κοινωνικής ενσωμάτωσης», για το οποίο γινόταν λόγος σε συναντήσεις μελών του Συνδέσμου με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου.


«Δεν λάβαμε καμία επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο μετά τη διαμαρτυρία, για τη διαχείριση των ξενώνων της Λευκωσίας», υποστηρίζει παράλληλα ο κ. Καραπατάκης, ο οποίος σημειώνει τη σημασία του εθελοντισμού σε σχέση με την ευημερία των τυφλών.
Καταγγέλλουν κατάχρηση


Πληροφορίες της «Σ», πάντως, αναφέρουν ότι σειρά καταγγελιών καταγράφεται μέσω αλληλογραφίας των εμπλεκομένων όσον αφορά και τη διαχείριση κτηρίου που παραχωρήθηκε στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ευημερίας από τη Μητρόπολη Λεμεσού. Πρόκειται για χώρο πλησίον του παλαιού κοιμητηρίου της πόλης, όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία της επαρχιακής επιτροπής του Συνδέσμου και στον οποίο μέχρι πρότινος λειτουργούσε εργαστήρι καλαθοπλεκτικής απασχολώντας άτομα με οπτική αναπηρία.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μετά και το κλείσιμο του εργαστηρίου, ο Σύνδεσμος προχώρησε στην ενοικίαση του κτηρίου σε καταστηματάρχες. «Γίνεται κατάχρηση των ενοικίων, δεν γνωρίζουμε πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά, εξ ου και προγραμματίζουμε σύντομα νέα διαμαρτυρία στη Λεμεσό», δηλώνει καταγγέλλοντας στη «Σ».