Τελεσίδικη είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων από την επόμενη σχολική χρονιά. Όπως ενημέρωσε τους διευθυντές των σχολείων, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τους μαθητές και τους οργανωμένους γονείς, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου, Κυπριανός Λούης, η αξιολόγηση των τετραμήνων θα τεθεί σε εφαρμογή από τη σχολική χρονιά 2019-2020 για τους μαθητές της Α ́ και Β ́ τάξης Λυκείου και Τεχνικών Σχολών, ενώ θα επεκταθεί και στη Γ ́ Λυκείου για το 2020-2021, όπως και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου από τη σχολική χρονιά 2021-2022. Η νέα μορφή αξιολόγησης
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, με την εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων μειώνεται ο μεγάλος αριθμός διαγωνισμάτων -τα οποία θα είναι μόνο προειδοποιημένα- ανά γνωστικό αντικείμενο κατά τη διάρκεια κάθε τετραμήνου. Παράλληλα, με αυτό το νέο σύστημα αξιολόγησης, η ετήσια εξεταστέα ύλη θα μοιράζεται στις εξετάσεις των δυο τετραμήνων: στο τέλος του πρώτου τετραμήνου οι μαθητές θα παρακάθονται σε εξέταση που θα έχει τη μορφή κοινού, σε κάθε σχολική μονάδα, διαγωνίσματος και θα αφορά σε μέρος της διδαχθείσας ύλης του τετραμήνου και στο τέλος του σχολικού έτους οι μαθητές θα εξετάζονται μόνο πάνω σε μέρος της ύλης του δεύτερου τετραμήνου. Μειώνονται τα διαγωνίσματα, τα οποία είναι μόνον προειδοποιημένα. Τα εν λόγω κοινά διαγωνίσματα θα είναι 90λεπτα για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα, εκτός των Νέων Ελληνικών, που θα έχουν διάρκεια 135 λεπτά.
Σημειώνεται πως η εν λόγω εξέταση θα αφορά μόνο στο 40% της αξιολόγησης του μαθητή για το τετράμηνο, ενώ το υπόλοιπο 60% της αξιολόγησης θα απορρέει από την προφορική επίδοση του μαθητή. Στην προφορική εξέταση θα περιλαμβάνονται: κατ’ οίκον εργασίες, γραπτές προειδοποιημένες βαθμολογητέες ασκήσεις/δραστηριότητες στην τάξη, ατομικά ή ομαδικά πρότζεκτ και quiz, δραστηριότητες εκτός της αίθουσας διδασκαλίας όπως ιδιαίτερες επιδόσεις και δραστηριοποίηση των μαθητών σε σχολικές δραστηριότητες, σε ενδοσχολικούς ή/και εξωσχολικούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις, η όλη συμπεριφορά και επίδοση του μαθητή στα εργαστηριακά μαθήματα και στις ειδικές αίθουσες, ενώ παράλληλα στα φιλολογικά μαθήματα θα γίνονται και εκθέσεις. Από τις πιο πάνω μορφές προφορικής αξιολόγησης ο εκπαιδευτικός θα χρησιμοποιεί τουλάχιστον τρεις. Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες από πλευράς εκπαιδευτικών συνεχίζονται. Μιλώντας στη «Σ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι έτυχαν αυτής της ενημέρωσης για ένα θέμα για το οποίο κλήθηκαν να καταθέσουν εισηγήσεις μέχρι τις 18 του μήνα. Ο κ. Σωκράτους επαναβεβαίωσε τη θέση των εκπαιδευτικών εναντίον των εξετάσεων στα τέλη των τετραμήνων και σημείωσε πως στις 17 Ιανουαρίου θα συνέλθει επί του θέματος το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο (ΚΔΣ) της ΟΕΛΜΕΚ, για να επικυρώσει την ολοκληρωμένη πρόταση με άλλες μορφές αξιολόγησης που ετοιμάζει η οργάνωση, την οποία ακολούθως θα αποστείλει στο Υπουργείο Παιδείας.
Κάθετα αντίθετοι με τις εξετάσεις τετραμήνων είναι και οι μαθητές, με τον πρόεδρο της ΠΣΕΜ Παναγιώτη Γεωργίου να δηλώνει στη «Σ» πως αν δεν εισακουστεί η θέση των μαθητών, πολύ σύντομα θα προβούν στην ανακοίνωση μέτρων αντίδρασης.