Τράπεζες

Νέα δέσμη στοιχείων για τον Συνεργατισμό

Έγγραφα βαρύνουσας σημασίας ζητά η ερευνητική επιτροπή

Συγκεκριμένα έγγραφα βαρύνουσας σημασίας ζήτησε από αριθμό εμπλεκομένων φορέων η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων Λτδ (ΚΕΔΙΠΕΣ), η οποία δημιουργήθηκε μετά την πώληση της ΣΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα και η Βουλή. Αρμόδια πηγή επισημαίνει ότι, κατά τη μελέτη του ογκωδέστατου υλικού, στο πλαίσιο ετοιμασίας του πορίσματος για τα αίτια κατάρρευσης, η Επιτροπή διαπίστωσε κάποια κενά, τα οποία ευελπιστεί να καλύψει μέσα από την εξασφάλιση των εν λόγω επιπρόσθετων στοιχείων. Κάποια από τα ζητούμενα έγγραφα λήφθηκαν τα τελευταία 24ωρα και τα υπόλοιπα αναμένεται να αποσταλούν τις επόμενες ημέρες. Ήδη το συγκεντρωθέν μαρτυρικό υλικό έχει ξεπεράσει τις 800 σελίδες.
Πόρισμα μέχρι τις 4 Μαρτίου


Στόχος των μελών της Επιτροπής (Γεώργιος Αρέστη, Γεώργιος Γεωργίου και Γεώργιος Χαραλάμπους) είναι να ετοιμάσουν το πόρισμα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο μέχρι τις 4 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται, ότι η Επιτροπή κατά την περίοδο 3 Αυγούστου 2018 μέχρι και 12 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποίησε 40 δημόσιες ακροάσεις και εξέτασε 75 μάρτυρες. Το πόρισμα θα αρχίζει από το 1981, οπότε και δημοσιεύτηκε το πόρισμα άλλης Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό.


Στη συνέχεια, θα χωρίζεται σε κεφάλαια ανάλογα με την περίοδο. Ένα από τα κεφάλαια θα αφορά στην περίοδο εισόδου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και ακολούθως θα καταπιαστεί με την περίοδο 2013 και μετά, που ήταν και η πιο σημαντική για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.
Πράματα και θάματα


Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», έδρα της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, παρέλασαν σωρεία πρώην και νυν στελεχών της πρώην τράπεζας και άλλοι φορείς που είχαν εμπλοκή στα θέματα του οργανισμού. Καταγγέλθηκαν, μεταξύ άλλων, περιπτώσεις που αφορούσαν κυρίως την προ του 2013 περίοδο σε σχέση με παράτυπες παραχωρήσεις δανείων εκατομμυρίων, χωρίς εξασφαλίσεις, από Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα σε πολίτες, αλλά και στελέχη των ιδίων των ιδρυμάτων, μέχρι και δάνεια σε νεκρούς, με πλαστογραφίες.


Οι καταγγελίες επεκτάθηκαν στις υποθηκεύσεις κοιμητηρίων και εκκλησιών. Οι ενέργειες «αφαίμαξης» της Τράπεζας, όπως υποστηρίχθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, περιελάμβαναν και υπερεκτιμήσεις ακινήτων, αλλά και περιπτώσεις που «βγάζουν μάτια», όπως την πολύκροτη υπόθεση του 2009 με την παραχώρηση δανείου σε 90χρονη μοναχή με 40ετή αποπληρωμή! Καταγγέλθηκε, επίσης, έντονη κομματική εμπλοκή στη λήψη αποφάσεων και στους διορισμούς σε Γραμματείες και Επιτροπείες των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.


Ορισμένες καταθέσεις εστιάστηκαν και στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν, μετά το 2013, από τους επόπτες, εντός και εκτός Κύπρου, για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αλλά και για την αποκρατικοποίηση και πώληση της Τράπεζας. Ως εκ τούτου, η Ερευνητική Επιτροπή ζήτησε και έλαβε γραπτές απαντήσεις και στοιχεία από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM).