Κόστος Ζωής

Φωτιά στις τσέπες από τη βαρυχειμωνιά

Μέχρι €4.000 το κόστος για θέρμανση στις ορεινές περιοχές

Τσουχτερό κρύο, κατάλευκα τοπία και υπερχείλιση φραγμάτων έφεραν τα διαδοχικά χαμηλά βαρομετρικά που χτύπησαν την Κύπρο, με την έλευση του 2019. Ο χειμώνας έτριξε τα δόντια του για τα καλά, με τις ορεινές περιοχές να επηρεάζονται περισσότερο, λόγω υψόμετρου, το θερμόμετρο να καταγράφει... πολικές θερμοκρασίες και τους κατοίκους να ζητούν επιτακτικά την επιστροφή του επιδόματος θέρμανσης, καθώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στο κόστος που απαιτείται για να ζεσταθούν.


Ως επί το πλείστον, οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι ηλικιωμένοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι επιλέγουν είτε να μετακομίσουν προσωρινά σε συγγενείς τους στην πόλη για να περάσουν τον βαρύ χειμώνα, είτε να χρησιμοποιήσουν καυσόξυλα που τους προσφέρουν τα χωράφια τους, όση ποσότητα κι αν είναι αυτή. Εν αναμονή των νέων έντονων καιρικών φαινομένων, που αναμένονται από σήμερα, η «Σημερινή» επικοινώνησε με κοινοτάρχες των ορεινών περιοχών, οι οποίοι και σκιαγράφησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και καταφέρθηκαν εναντίον της Κυβέρνησης, από την οποία αναμένουν, όπως λένε, να πράξει τα δέοντα.
Κοιμούνται για να... γλιτώσουν


Ο κόσμος για να ζεσταθεί και να γλιτώσει το κόστος της θέρμανσης, πάει από νωρίς για ύπνο, μας λέει ο κοινοτάρχης Κυπερούντας, Γιώργος Παναγιώτου. Σημειώνει ότι η ανάγκη για θέρμανση ξεκινά περί τα μέσα Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι και τον Απρίλιο, με το κόστος για έξι μήνες να είναι δυσβάσταχτο.


Σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία επικαλείται ο κοινοτάρχης Κυπερούντας, το κάθε νοικοκυριό χρειάζεται περίπου 3.500 χιλιάδες ευρώ για πετρέλαιο θέρμανσης, ποσό το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με τη χρήση. Συνήθως, πρόσθεσε, οι κάτοικοι προτιμούν την ξυλεία ως μέσο θέρμανσης, ανάβοντας τα τζάκια ή τις ξυλόσομπες, ωστόσο και αυτά «είναι ιδιαιτέρως ακριβά εάν κάποιος δεν διαθέτει δική του γη». Πολλοί πάντως είναι αυτοί που καταφεύγουν στα καφενεία του χωριού για να περάσουν όσο πιο ζεστά μπορούν την ώρα τους.
12 διπλοκάμπινα ξύλα τον χρόνο


Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζει και η κοινότητα του Πεδουλά, όπου σύμφωνα με τον κοινοτάρχη, Μάριο Θεοχάρους, σχεδόν κάθε μήνα, οι κάτοικοι που επιλέγουν το πετρέλαιο θέρμανσης για να αντέξουν τον χειμώνα, χρειάζονται ένα τόνο πετρέλαιο, δηλαδή γύρω στους έξι τόνους για να βγάλουν ολόκληρο τον χρόνο. Αρκετοί προτιμούν να πληρώνουν περίπου €15 την ημέρα για να ζεσταίνονται από σόμπες πετρελαίου, ενώ όσοι που έχουν τζάκια ή ξυλόσομπες χρειάζονται περίπου 10-12 διπλοκάμπινα γεμάτα ξυλεία!


Ο κ. Θεοχάρους επισημαίνει ότι το επίδομα θέρμανσης δόθηκε για τελευταία φορά το 2011 και περιεκόπη το 2012. Οι πλείστοι, προσθέτει, που διαμένουν στον Πεδουλά ασχολούνται με γεωργικές εργασίες ή οικοδομικές, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες το ψύχος που επικρατεί κράτησε πολλούς στο σπίτι τους. Προσθέτει ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην Κυπερούντα, με τη συμμετοχή 115 χωριών του Τροόδους υπό τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Γιαννάκη Παπαδούρη και θέμα συζήτησης την ενέργεια και τη θέρμανση.
Πόσο κοστίζει το πετρέλαιο


Με τη θέρμανση πετρελαίου να είναι ίσως το καλύτερο μέσο θέρμανσης, αλλά και αυτό με το υψηλότερο κόστος, ανατρέξαμε στις τιμές του καυσίμου για να δούμε αναλυτικά πόσο κοστίζει στους κατοίκους των ορεινών περιοχών ο χειμώνας. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Λιανικών Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Εμπορίου, η μέση τιμή σε παγκύπρια βάση, ανέρχεται στα 0,761 σεντ του ευρώ, με τη φθηνότερη στα 0,717 σεντ και την ακριβότερη στα 0,887. Σε περίπτωση που ο καταναλωτής γεμίσει το ντεπόζιτό του με ένα τόνο πετρέλαιο, θα πληρώσει γύρω στα 761 ευρώ, με βάση τη μέση τιμή πώλησης.


Συμπερασματικά, εάν συνυπολογισθεί το πόσο για πέντε μήνες (δηλαδή για πέντε περίπου γεμίσματα που χρειάζονται στις ορεινές περιοχές), οι κάτοικοι θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν περίπου €3,805 τον χρόνο.
Λύση τα καυσόξυλα;


Όσοι επιλέξουν να καταφύγουν στα καυσόξυλα, σύμφωνα με τους κοινοτάρχες, δεν θα δουν και τεράστια διαφορά στην τσέπη τους, καθώς όπως ανέφεραν στη «Σ», η τιμή δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από 80-120 ευρώ ανά χωρικό κυβικό μέτρο, με την τιμή να κυμαίνεται ανάλογα με την ποιότητα της ξυλείας. Για παράδειγμα, τα καυσόξυλα από πεύκο είναι φθηνότερα, με τις τιμές στα πλατύφυλλα (ελιά, αμυγδαλιά και χαρουπιά) να είναι πιο ακριβές καθότι έχουν καλύτερη αποδοτικότητα αλλά και λιγότερο καπνό. Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάζονται τρία χωρικά κυβικά μέτρα καυσόξυλου (500 ευρώ) για να αντισταθμίσεις έναν τόνο πετρέλαιο.
Επίδομα ήταν και πάει


Μέχρι και το 2011 είχε δοθεί το αναγκαίο για τη διαβίωση των κατοίκων των ορεινών περιοχών επίδομα, ωστόσο περιεκόπη το 2012. Όπως ανέφερε ο Κοινοτάρχης Κυπερούντας, Γιώργος Παναγιώτου, δινόταν ποσό 200 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και περίπου 200 ευρώ για κάθε άτομο. Το ποσό αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, όπως σημείωσε, καθώς έδινε ανάσες στους κατοίκους.


Λακωνικό ήταν πάντως το σχόλιο του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει την περικοπή του επιδόματος και το πάγιο αίτημα των ορεινών κοινοτήτων για επαναφορά του, μας είπε ότι «με την Ένωση Δήμων βλέπουμε όλα τα θέματα που απασχολούν τις κοινότητες και τα μελετούμε».