Αναλύσεις

Ξεδιψάει η γη!

Βροχές - χρυσάφι σε όλη την Κύπρο - Ποια η κατάσταση στα φράγματα;

Πλημμύρισαν οι ποταμοί τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο και, όπως ήταν αναμενόμενο, ένας-ένας υπερχειλίζουν και οι υδατοφράκτες του νησιού. Μαζί με τους ποταμούς και τους υδατοφράκτες όμως πλημμύρισε και το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με φωτογραφίες και βίντεο από το μοναδικό υπερθέαμα που έρχεται από κάθε άκρη του νησιού.


Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν οι μαγευτικές φωτογραφίες και τα εντυπωσιακά βίντεο από τις χιονισμένες κορφές του Τροόδους, αυτήν την εβδομάδα οι εικόνες από τα φράγματα.


Η Πάφος, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, δέχθηκε την περισσότερη βροχόπτωση. Ήδη στις πρώτες μέρες του χρόνου έχει υπερκαλυφθεί σε χιλιοστά βροχόπτωσης ολόκληρος ο μήνας Ιανουάριος, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως η Παναγιά, το ποσοστό ξεπέρασε ήδη το 200% στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες του μήνα.


Οι βροχές είχαν ως επακόλουθο να τρέξουν τα ποτάμια. Ρυάκια, χείμαρροι, ποταμοί κατέβηκαν ορμητικοί δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα και προκαλώντας ένα εξαιρετικό συναίσθημα στον κόσμο. Η ανομβρία των προηγούμενων ετών, οι εικόνες από τα άδεια φράγματα αλλά και οι εκκλήσεις για περισυλλογή και μείωση στη χρήση του νερού, συν τα προβλήματα που κατά καιρούς έχουμε με τις αφαλατώσεις, δημιούργησαν μια ψυχολογική πίεση γύρω από το θέμα που εκτονώθηκε με την πρώτη υπερχείλιση του μικρού φράγματος της Αργάκας.


Βέβαια η ευλογία δεν έμεινε μέχρις εκεί. Αρχής γενομένης με την Αργάκα σειρά πήραν και άλλα φράγματα στο νησί, με ένα-ένα να καλύπτουν την πληρότητά τους και να υπερχειλίζουν.
Ακολούθησε ο Πωμός, ο Μαυροκόλυμπος, η Αρμίνου και η Αγία Μαρίνα στην Πάφο, το φράγμα του Καλοπαναγιώτη, της Κλήρου, του Ξυλιάτου και άλλα μικρότερα, που δημιούργησαν ευφορία και χαρά.


Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι σε αυτές τις ιστορικές, όπως καταγράφονται, στιγμές μπορούμε να σημειώσουμε πως η 15η Ιανουαρίου ήταν η καλύτερη ώς τώρα μέρα, μόλις σε ένα εικοσιτετράωρο, που η ροή νερού στα φράγματα ακούμπησε την "εξωπραγματική" εισροή για τα έως τώρα δεδομένα της Κύπρου με 26 εκατομμύρια 885 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού.


Η ποσότητα αυτή που εισέρρευσε στα φράγματά μας ανέβασε τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού της Κύπρου, που είναι του Κούρρη, από το 24% πληρότητα σε 28,7% μέσα σε 24 ώρες, ήτοι 33,046 ΕΚΜ από τα 115.000 ΕΚΜ συνολικής χωρητικότητας. Στο δεύτερο πιο μεγάλο φράγμα του νησιού, του Ασπρόκρεμμου στην Πάφο, το ποσοστό σε μια μόλις ημέρα εκτοξεύτηκε από 41,5% σε 57,5%, μια αύξηση 16 ποσοστιαίων μονάδων, που μεταφράζεται σε 8,355 ΕΚΜ σε ένα εικοσιτετράωρο.


Τα δεδομένα ενώ γραφόταν αυτό το άρθρο άλλαζαν άρδην και είναι πέραν από βέβαιο ότι μέχρι να φτάσει στους αναγνώστες της «Σημερινής» της Κυριακής οι αριθμοί θα είναι ήδη μεταχρονολογημένοι, αφού έχουμε να κάνουμε με ρέον νερό που αλλάζει τους αριθμούς με ρυθμούς υπερταχείας προς τα πάνω.


Την περασμένη Πέμπτη, μια ημέρα, δηλαδή, μετά τη «χρυσή Τετάρτη», ο Κούρρης είχε ήδη σκαρφαλώσει στο 32% με επιπλέον 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού και ο Ασπρόκρεμμος στο 66% με σχεδόν 35 εκατομμύρια Κ.Μ.. Το τρίτο φράγμα του νησιού, σε μέγεθος, της Ευρέτου επίσης στην Πάφο, ξεπέρασε το 60% εν ριπή οφθαλμού. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι οι αντίστοιχες περυσινές πληρότητες στον Κούρρη ήταν 8% έναντι 32,3% φέτος, ο Ασπρόκρεμμος 19,2% το 2018 έναντι 66% φέτος και της Ευρέτου ήταν πέρσι στις μισές απ' ό,τι είναι τώρα, δηλαδή 29,2%.


Η βροχόπτωση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έφερε μόνο χαρά και ευφορία αλλά και κάποια προβλήματα. Η υπερχείλιση ποταμών και ρυακιών δημιούργησε εκ των πραγμάτων ζημιές. Ζημιές για τις οποίες σίγουρα ευθύνη δεν φέρει η Φύση αλλά ο ίδιος ο άνθρωπος. Περβόλια, μεμονωμένα δέντρα και υποστατικά παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά των ποταμών, γιατί με την ξηρασία κάποιοι από εμάς θεώρησαν δεδομένο, δυστυχώς, ότι η κοίτη του ποταμού είναι στη διάθεσή τους και μπορούν να «κτίσουν παλάτια».


Οι ζημιές κυρίως σε κοινότητες της Πάφου, τις οποίες διασχίζουν μεγάλοι ποταμοί, όπως ο Διαρίζος και ο Ξερός, έφεραν μαζί τους και γκρίνια και παράπονα. Δυσφορία και μουρμουρητά, τα οποία, ωστόσο, αν τα βάλει κανείς στη ζυγαριά, απέναντι στην πλούσια και ευεργετική για τη γη και τον υπόγειο υδροφορέα, βροχόπτωση, δεν πιάνουν ούτε το 1% σε βαρύτητα.


Η φετινή χρονιά μπήκε με το δεξί και η βροχόπτωση αυτή θα μας βγάλει από μεγάλους μπελάδες. Αν στην εξίσωση προστεθεί και ο παράγοντας χιόνια, που σήμερα είναι αισίως στον Όλυμπο στα 70 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους στα 50 εκατοστά, τότε οι ευοίωνες προβλέψεις ότι θα έχουμε ροή νερού στα φράγματα μέχρι τον Απρίλη μόνο ικανοποίηση μπορούν να δημιουργούν.