Συνεντεύξεις

DEBATE: Επίδομα θέρμανσης για τα ορεινά

Μάριος Μαυρίδης και Άννα Θεολόγου αντιπαρατίθενται για την οικονομική πολιτική

ΣΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΗΣΥ, ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΥΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


1. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών ζητούν επιτακτικά την επαναφορά του επιδόματος θέρμανσης, που περικόπηκε το 2011. Θεωρείτε ορθό να ικανοποιηθεί το αίτημά τους;


2. Η ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού καλύπτεται από το Σχέδιο Εστία ή χρειάζονται περαιτέρω μέτρα;


3. Η μείωση στην τιμή των καυσίμων κατά 6 σεντ το λίτρο είναι επαρκές μέτρο αντιστάθμισης των φορολογικών επιβαρύνσεων για τα νοικοκυριά;


4. Είναι δίκαια τα αιτήματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα όσον αφορά την επαναφορά μισθών και επιδομάτων στα προ της κρίσης επίπεδα;


5. Είναι ή όχι προς όφελος των πολιτών να προχωρήσει η Κυβέρνηση με τη μερική αποκρατικοποίηση της CYTA;


6. Σε ποιο συγκεκριμένο τομέα (παρακαλώ κατονομάστε) του δημόσιου τομέα υπάρχει ακόμα «λίπος» και περιθώρια εξοικονόμησης;


7. Πρέπει ή όχι ν’ αυξηθεί ο κατώτατος μισθός;
ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
«Από τη μια θέλουμε αύξηση των δαπανών και από την άλλη εκφράζουμε δυσαρέσκεια για την αύξηση των φόρων»

1. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να στηρίζει τους πολίτες σε ό,τι αφορά μιαν αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι κάτοικοι των ορεινών είναι μια ομάδα ανθρώπων που διατηρεί ζωντανές τις συγκεκριμένες περιοχές, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας. Πιστεύω ότι οι ορεινές περιοχές χρειάζονται και δικαιούνται τη στήριξη του κράτους για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Πέραν τούτου, όμως, χρειάζονται τη στήριξη του κράτους στη βάση κοινωνικών κριτηρίων, όπως και πολλοί άλλοι σε αστικές περιοχές. Με βάση τα πιο πάνω, πιστεύω ότι η Πολιτεία πρέπει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στους κατοίκους ορεινών περιοχών κατά συγκεκριμένο και στοχευμένο τρόπο. Δηλαδή, αυτοί που ζουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές και έχουν οικονομική ανάγκη, θα πρέπει να λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης.
2. Το Σχέδιο Εστία είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει οικονομικά τους δανειολήπτες που μπορούν να πληρώνουν μέρος της δόσης του δανείου τους, το οποίο έχει ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. Δεν καλύπτει τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν καθόλου τα δάνειά τους, όπως είναι οι ευάλωτες ομάδες, και δεν καλύπτει επίσης αυτούς που δεν πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια του Σχεδίου. Συνεπώς, η Κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες με άλλους τρόπους, όπως είναι η κοινωνική στέγη, το ενοίκιο κ.λπ. Υπάρχει βεβαίως και μια άλλη λύση, πιο ριζοσπαστική, να αγοράσει η Κυβέρνηση τα δάνεια των ευάλωτων ομάδων, μαζί και τις κατοικίες τους. Αυτή η επιλογή, όμως, χρειάζεται σοβαρή μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι εφικτή, με βάση τα οικονομικά του κράτους. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δανειολήπτες θα μπορούν να παραμένουν στα σπίτια τους χωρίς να κινδυνεύουν με έξωση και θα πληρώνουν μικρό ενοίκιο στην Κυβέρνηση.
3. Δεν είναι επαρκές μέτρο αντιστάθμισης των φορολογικών επιβαρύνσεων, καθώς δεν αγγίζει αυτούς που πραγματικά επιβαρύνονται με τις φορολογίες που επιβάλλει το κράτος. Ως γνωστόν, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα πληρώνουν αναλογικά περισσότερα σε φόρους σε σχέση με τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα, διότι ξοδεύουν όλα σχεδόν τα εισοδήματά τους. Με άλλα λόγια, ένα νοικοκυριό με χαμηλά εισοδήματα πληρώνει μεγαλύτερο ποσοστό των εισοδημάτων του σε φόρους παρά ένα νοικοκυριό με υψηλότερα εισοδήματα, κυρίως λόγω ΦΠΑ, φόρων κατανάλωσης και άλλων τελών. Το πρόβλημα βεβαίως είναι ο μεγάλος δημόσιος τομέας που δαπανά οκτώ δισεκατομμύρια από το Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα. Το κράτος θα έπρεπε να λειτουργεί με λιγότερο κόστος, διότι συντηρείται με φορολογίες που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Το καλύτερο, λοιπόν, μέτρο που θα μπορούσε να προωθήσει η Κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους πολίτες από τις βαριές φορολογίες είναι να μειώσει το κράτος.
4. Έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν επαναφορά των απολαβών τους στα προ της κρίσης επίπεδα, όμως αυτό επηρεάζει τα οικονομικά του κράτους. Για να μπορεί το κράτος να αναπληρώσει τις απολαβές των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να αυξήσει τις φορολογίες. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε και την πίτα σωστή και τον σκύλο χορτάτο. Αν, λοιπόν, η Κυβέρνηση επιθυμεί αύξηση των απολαβών των εργαζομένων στο Δημόσιο, θα πρέπει να βρει και τα ανάλογα έσοδα, τα οποία βεβαίως προέρχονται από φορολογίες. Δηλαδή, από τη μια θέλουμε αύξηση των δαπανών και από την άλλη εκφράζουμε δυσαρέσκεια για την αύξηση των φόρων.
5. Όλοι οι ημικρατικοί οργανισμοί θα πρέπει να λειτουργούν υπό συνθήκες ανταγωνισμού για να προσφέρουν στους πολίτες, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις χαμηλότερες τιμές, καλύτερη ποιότητα, περισσότερες επιλογές αλλά και καινοτομίες. Τα μονοπώλια αυξάνουν τις τιμές και περιορίζουν την ποιότητα. Σήμερα η ΑΤΗΚ λειτουργεί και επιβιώνει υπό συνθήκες ανταγωνισμού, άρα δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησής της, διότι είναι και ασύμφορο - όσα χρήματα εισπράξει η κυβέρνηση θα τα πληρώσει σε αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους. Αν η ΑΤΗΚ καταφέρει να επιβιώσει και μακροπρόθεσμα, τότε αυτό θα είναι η καλύτερη εξέλιξη. Για να μπορέσει όμως να το πράξει, θα πρέπει να μειώσει τα κόστη της και να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, δεν πιστεύω ότι η πώληση της ΑΤΗΚ θα προσθέσει αξία στην κοινωνία.
6. «Λίπος» υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες και τμήματα της Κυβέρνησης και σε όλους τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό εύκολα κάποιος μπορεί να το διαπιστώσει με μιαν ανάλυση των προϋπολογισμών τους. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι προϋπολογισμοί είναι φουσκωμένοι για να έχουν οι υπηρεσίες να ξοδεύουν χωρίς περιορισμούς. Απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι για όλα σχεδόν τα χρόνια, οι πραγματικές δαπάνες στον προϋπολογισμό είναι χαμηλότερες από τις προϋπολογιζόμενες. Δηλαδή, οι υπηρεσίες ξοδεύουν όσα μπορούν και ακόμα περισσεύουν χρήματα. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Θα έλεγα ότι το λίπος στο οποίο αναφέρεστε στην ερώτησή σας αφορά υπηρεσίες που θα έπρεπε να προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας αντί ο δημόσιος, όμως δεν θα μπω στον πειρασμό να τις αναφέρω, αφού η αναφορά μου δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα.
7. Ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να είναι τέτοιος, που να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση στον εργαζόμενο και ο καθορισμός του θα πρέπει γίνεται με βάση τα λογικά έξοδα διαβίωσης για ένα άτομο. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει το ύψος του κατώτατου μισθού να μην επηρεάζει τις θέσεις εργασίας από τις επιχειρήσεις ούτε και τα κίνητρα εργασίας από τους εργαζόμενους. Δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω κατά πόσον ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξηθεί, αυτό είναι δουλειά των τεχνοκρατών και ερευνητών. Αυτό που γνωρίζω πολύ καλά όμως είναι ότι ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται σύμφωνα με την αξία της παραγωγής του, και όχι απαραίτητα με τη θέση που κατέχει ή τα προσόντα που διαθέτει.
ΑΝΝΑ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
«Με το να συζητείται εκ νέου η αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ χωρίς να προσπαθήσουμε πρώτα να εκσυγχρονίσουμε τον οργανισμό, το μόνο που διαφαίνεται είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων»

1. Θεωρώ ότι, λόγω των καιρικών φαινομένων ως έχει διαφανεί από τον φετινό χειμώνα, θα πρέπει να επαναφερθεί το επίδομα θέρμανσης. Οι κάτοικοι των ορεινών περιοχών είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και νέοι με χαμηλά εισοδήματα, που στηρίζονται στις γεωργοκτηνοτροφικές δραστηριότητες κατά κύριο λόγο και σίγουρα η εν λόγω περικοπή επιβάρυνε το διαθέσιμο εισόδημά τους. Το ποσό αυτό θα αποτελούσε σημαντικό βοήθημα για τους ιδίους, όσον αφορά τη διαβίωσή τους στις ορεινές περιοχές ιδιαίτερα σε περιόδους έντονου χειμώνα, όπως είναι η φετινή χρονιά. Το Κράτος θα μπορούσε να διαθέτει αυτό το πόσο στη βάση αξιολόγησης των αναγκών σε χρονιαία βάση. Είναι και αυτό ένα σημαντικό μέτρο στήριξης του κόσμου στις ορεινές περιοχές που αποτρέπει την ενίσχυση του φαινομένου της αστυφιλίας.
2. Το Σχέδιο Εστία, δυστυχώς, δεν βοηθά τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι ή οι λήπτες ΕΕΕ, καθότι δεν θα πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια στη βάση των πληρωμών των δόσεων για να ενταχθούν στο σχέδιο και εδώ παραμένει ο κίνδυνος να χάσουν την πρώτη κατοικία. Η εισήγησή μου προς την Κυβέρνηση ήταν να εξετάσουν και την κλιμακωτή επιδότηση στη βάση των εισοδηματικών δεδομένων, δηλαδή αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι να επιδοτούνται περισσότερο από 1/3 της δόσης σε σχέση με αυτούς που το έχουν λιγότερη ανάγκη, ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι από το εν λόγω Σχέδιο.
3. Το εν λόγω μέτρο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση, γιατί διαχρονικά παρουσιάζεται το φαινόμενο στην αγορά, όταν υπάρχει μείωση της τιμής των πετρελαιοειδών στις διεθνείς αγορές, να μην παρουσιάζεται η ανάλογη μείωση στην αγορά και όταν υπάρχει αύξηση της τιμής να αυξάνονται αμέσως οι τιμές των καυσίμων. Πιστεύω ότι αυτή η μείωση που επήλθε δεν θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και μακάρι να έχω λάθος εκτίμηση. Επίσης, να μην αφαιρούμε από την εξίσωση το γεγονός ότι θα υπάρξουν άλλες επιβαρύνσεις στο θέμα των μεταφορών, όπως είναι η αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
4. Δυστυχώς, η οικονομία δεν έφτασε στα επίπεδα όπου βρισκόταν πριν από την οικονομική κρίση για να μπορεί να τεκμηριωθεί δικαίως το εν λόγω αίτημα, καθότι έχουμε ένα υψηλότατο δημόσιο χρέος ως Κράτος και φαινόμενα ανεργίας και αστέγων να ταλανίζουν την κοινωνία. Όταν θα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο οικονομικής ευρωστίας ως ήμασταν πριν από την οικονομική κρίση και εφόσον γίνουν οι σωστές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα η μισθολογική μεταρρύθμιση, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι δικαίως συζητούν για επαναφορά των μισθών και των επιδομάτων.
5. Ο Υπουργός Οικονομικών, κατά την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2018, ένεκα προεδρικών εκλογών, ανέφερε ότι δεν υπήρχε λόγος να προχωρήσει στην αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ πλέον. Ως εκ τούτου, με το να συζητείται εκ νέου η αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ χωρίς να προσπαθήσουμε πρώτα να εκσυγχρονίσουμε τον οργανισμό, το μόνο που διαφαίνεται είναι η εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Αυτό δεν θα ήταν επιθυμητό για τα οικονομικά του Κράτους, καθώς θα χάσουμε πολλά εκατομμύρια έσοδα από τις δραστηριότητας της ΑΤΗΚ.
6. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τμήμα του Δημοσίου όπου δεν υπάρχει «λίπος». Η λύση δεν είναι απλώς η συνεχής πρόσληψη νέων υπαλλήλων. Με τη σωστή και κυρίως αντικειμενική αξιολόγηση των υφιστάμενων υπαλλήλων και την τοποθέτηση ικανών, προσοντούχων και άξιων ατόμων σε νευραλγικά πόστα του Δημοσίου θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα του Δημοσίου, έχοντας έναν ισχυρό ποιοτικό δημόσιο τομέα.
7. Ναι, ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί καθότι τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα είναι οι τάξεις που «επιστρέφουν» το χρήμα πίσω στην αγορά μέσω της κατανάλωσης και υποβοηθούν την οικονομική δραστηριότητα. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούν να ικανοποιούν ανάγκες που δεν καλύπτονται από τον χαμηλό κατώτατο μισθό και στερούνται βασικών αγαθών, όπως είναι π.χ. η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.