Ημικρατικοί: Ένας θίασος… κεντροδεξιών ποικιλιών
Σάββατο 19 Ιαν 2019
Οι επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη δεν επιφύλασσαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, ούτε αναπάντεχες ανατροπές, αλλά χαρακτηρίζονται από πνεύμα μιας «λελογισμένης» εξισορρόπησης ανάμεσα στις διαχειριστικές/τεχνοκρατικές ανάγκες των ημικρατικών οργανισμών και στις πολιτικές προϋποθέσεις των διορισμών, αφού ο πολιτικός τους χαρακτήρας είναι πρόδηλος
Ένας πολυκομματικός... θίασος ποικιλιών, με κυρίαρχο το κεντροδεξιό χρώμα, είναι ο νέος χάρτης των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, όπως διαμορφώθηκε μετά τους διορισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη Πέμπτη.
Οι επιλογές του Προέδρου Αναστασιάδη δεν επιφύλασσαν ιδιαίτερες εκπλήξεις, ούτε αναπάντεχες ανατροπές, αλλά χαρακτηρίζονται από πνεύμα μιας «λελογισμένης» εξισορρόπησης ανάμεσα στις διαχειριστικές/τεχνοκρατικές ανάγκες των ημικρατικών οργανισμών και στις πολιτικές προϋποθέσεις των διορισμών, αφού ο πολιτικός τους χαρακτήρας είναι πρόδηλος.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των επιλογών του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η μείωση του ορίου ηλικίας - η συμμετοχή των νέων κάτω των 40 ετών στα συμβούλια αυξήθηκε κατά 5%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των επιλεγόμενων προσώπων είναι τα 48 έτη. Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια, αντιπροσωπεύοντας το 36% των συμβούλων (το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 30%), αύξηση η οποία αντανακλάται και στις Προεδρίες των ΗΚ, όπου στο 33% βρίσκονται γυναίκες, σε σύγκριση με 24% το 2016.
Ωστόσο, το σημαντικότερο, ίσως, χαρακτηριστικό των διορισμών είναι η προέλευση της πλειοψηφίας των διορισθέντων, που ανήκουν κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων. Επιλογή, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές προσηλώσεις της Κυβέρνησης περί... αναθρόνισης του σύγχρονου κράτους στους όρους λειτουργίας μιας επιχείρησης (ίδε μοντέλο κράτους-επιχείρησης), αλλά και στην ιδέα της σύστασης ενός κράτους κυριαρχούμενου και νομιμοποιημένου από τη θεωρούμενη «οικονομική ορθολογικότητα» της αγοράς.
Σ’ αυτό το στρατηγικό ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, οι δημόσιοι οργανισμοί ή οι δημόσιες υπηρεσίες, επιτελώντας μια παροχική λειτουργία προς την κοινωνία, απαιτείται να λειτουργούν ως επιχειρήσεις/εταιρείες, εκχωρώντας περισσότερες εξουσίες στον επιχειρηματικό τρόπο δράσης.
Επιβεβαιώνει, παράλληλα, τη διασύνδεση πολιτικών και επιχειρηματικών ελίτ, παρέχοντας, σ’ αυτές τις τελευταίες, τη δυνατότητα να εμφανίζονται ως φορείς και δράστες καθολικοποιητικών κοινωνικο-οικονομικών προταγμάτων, στο πλαίσιο μιας δημόσιας πολιτικής.
ΘΟΚ χωρίς... θεατρική εμπειρία
Την ίδια ώρα... αρνητικό ενδιαφέρον προκαλούν επιλογές σε συγκεκριμένους οργανισμούς όπου οι επιλεγέντες δεν έχουν καμία σχέση με το προσίδιο αντικείμενο - ίδε, για παράδειγμα, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (Πρόεδρος η Αντιγόνη Αθηαινίτη Παπαφιλίππου και Αντιπρόεδρος η Σούλα Κυθραιώτου Ζαβού, που μετείχαν και στο προηγούμενο συμβούλιο). Δυστυχώς, η... διάχυση της μη εξειδικευμένης γνώσης και εμπειρίας όσον αφορά το Θέατρο συντελείται σε ολόκληρο σχεδόν το πλέγμα των δραστηριοτήτων του Οργανισμού, αφού ο Πρόεδρος του ΔΣ έχει την «αρμοδιότητα να καταρτίζει επιτροπές όταν είναι αναγκαίες για την ενίσχυση των εργασιών του Οργανισμού. Οι επιτροπές αυτές αποτελούνται από μέλη του ΔΣ και οι εισηγήσεις τους υποβάλλονται στο ΔΣ για λήψη σχετικών αποφάσεων».
Το κεντροδεξιό... μοίρασμα
Όσον αφορά την πολιτική προέλευση των μελών των ΔΣ, αυτή αποτελεί ένα κεντροδεξιό σύνθεμα, με πρωτεύουσα την παρουσία συμβούλων προερχομένων από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, αλλά και τη ΔΗΠΑ, του Μάριου Καρογιάν, σε μια, κατά το μάλλον ή ήττον, εξισορροπητική σύνθεση.
Δεν απουσιάζουν, ωστόσο, επιλογές ατόμων προσκείμενων στο ΑΚΕΛ, όμως, η κύρια μέριμνα του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν να ικανοποιήσει τα πολιτικά του στηρίγματα εντός Βουλής, απευθυνόμενος, κυρίως, προς το ΔΗΚΟ.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε στον επαναδιορισμό αρκετών συμβούλων που συμμετείχαν στα προηγούμενα συμβούλια, ενώ ανέθεσε τις Προεδρίες ουκ ευάριθμων ΔΣ σε υφιστάμενα, ήδη, μέλη.
Ποιος, πού
Συγκεκριμένα, στην ΑΗΚ, Πρόεδρος διορίστηκε η δικηγόρος Έμιλη Γιολίτη και Αντιπρόεδρος ο Μιχάλης Κωμοδρόμος. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατήρησε ως μέλος τη δικηγόρο Αγνή Σιάλαρου (πρώην ΔΗΚΟ, νυν ΔΗΠΑ), ενώ διόρισε τον επιχειρηματία Πολύβιο Λεμονάρη, υποψήφιο του ΔΗΚΟ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Διόρισε, ταυτόχρονα, ως νέο μέλος του ΔΣ, τον πρώην πρόεδρο της ΡΑΕΚ, Γιώργο Σιαμμά, που πρόσκειται στο ΑΚΕΛ. Επαναδιορισμό είχαμε στην Προεδρία της Cyta, με την οικονομολόγο Ρένα Ρουβιθά Πάνου να συνεχίζει, ενώ επαναδιορίστηκαν η τραπεζικός Λένια Ματθαίου (ΔΗΠΑ) και ο επιχειρηματίας Γιάννης Κρεμμός (ΔΗΚΟ). Στην Αντιπροεδρία της Cyta διορίσθηκε ο μέχρι πρότινος Αντιπρόεδρος του ΚΟΤ, Κώστας Κουμής, ο οποίος ήταν ο βασικός υποψήφιος της επαρχίας Αμμοχώστου για το Υφυπουργείο Τουρισμού.
Στην Προεδρία του ΚΟΑ, ο Πρόεδρος διόρισε τον πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ενώ ως μέλη την προερχόμενη από το ΑΚΕΛ, Δώρα Κυριάκου, τον προερχόμενο από το ΔΗΚΟ, Ανδρόνικο Ανδρονίκου και τον Ανδρέα Μυλωνά, ως προερχόμενο από τη ΔΗΠΑ. Αναβάθμισε, ταυτόχρονα, τον ρόλο της Καίτης Χατζηκυριάκου Λουκαΐδου, διορίζοντάς την Αντιπρόεδρο.
Στην Αρχή Λιμένων ο Πρόεδρος διόρισε (επαναδιορισμός) Πρόεδρο τον διευθυντή της εταιρείας Τρικωμίτη (Suzuki) Πέτρο Κρασσά και Αντιπρόεδρο τη λογίστρια Τατιάνα Μιχαηλίδου, η οποία θεωρείται ότι πρόσκειται στο ΔΗΚΟ. Επαναδιορίζεται, επίσης, ο επιχειρηματίας Γιάννης Κωνσταντίνου, που θεωρείται ότι προέρχεται από τη ΔΗΠΑ. Ο Πρόεδρος διόρισε, ακόμα, ως μέλος την υποψήφια του ΔΗΣΥ στις βουλευτικές εκλογές Άρτεμη Σαββίδου και τον υποψήφιο της Συμμαχίας Πολιτών Απόστολο Νικολάου.
Στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου διορίστηκε ο μέχρι πρότινος Πρόεδρος στον Οργανισμό Ανάπτυξης Γης, Ανδρέας Φράγκου, ενώ προσκείμενος στο ΑΚΕΛ θεωρείται ο διορισθείς Ιορδάνης Παλληκαράς. Ως μέλη του ΔΣ προερχόμενα από ΔΗΠΑ και ΔΗΚΟ θεωρούνται οι Χάρης Νεοφύτου και Νεόφυτος Λαμπερτίδης αντίστοιχα.
Στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης ο κ. Αναστασιάδης τοποθέτησε ως Πρόεδρο, τον Πρόεδρο της οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ, Μάριο Πελεκάνο. Προσκείμενος στη ΔΗΠΑ θωρείται ο δρ Μιχάλης Μιχαήλ και στο ΔΗΚΟ ο Κυριάκος Τσιουπανής.