Ειδήσεις

Κοκκινίζει απόψε το φεγγάρι

Ολική έκλειψη σελήνης, ξημερώματα Δευτέρας

Ολική έκλειψη Σελήνης, ή αλλιώς το φαινόμενο του «κόκκινου φεγγαριού», θα σημειωθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας και θα έχουμε την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε, αφού θα είναι ορατό απ' όλη την Κύπρο. Όπως εξήγησε μιλώντας στη «Σ» ο Αστροφυσικός, Χρύσανθος Φάκας, το φαινόμενο πρακτικά θα είναι ορατό στο κυπριακό κοινό από τις 05:34, όταν η Σελήνη θα αρχίσει να εισέρχεται στη σκιά της Γης, ενώ στις 06:41, που η Σελήνη θα εισέλθει ολόκληρη στη σκιά της Γης, θα παρατηρούμε την ολική έκλειψη Σελήνης.


Σύμφωνα με τον κ. Φάκα, το φαινόμενο δεν θα παρατηρηθεί στην ολότητά του διότι στις 06:52 θα ανατείλει ο Ήλιος, ο οποίος πρακτικά θα σηματοδοτήσει τη λήξη του φαινομένου από την Κύπρο. Ωστόσο, πρόσθεσε, θα συνεχίζει να εξελίσσεται στο ουράνιο στερέωμα και μετά τις 06:52, χωρίς όμως να είναι ορατό από την Κύπρο, διότι ο Ήλιος θα ανατείλει και η Σελήνη θα δύσει.


Ο κ. Φάκας εξήγησε πως έκλειψη ενός ουρανίου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλλει ανάμεσα σε δύο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δύο αυτά σώματα να μην έχουν οπτική επαφή. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως είπε, την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική «σύμπτωση» του Ηλιακού μας συστήματος.


Η σύμπτωση αυτή, συνέχισε, είναι ότι η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια.
Γιατί γίνεται κόκκινο


Σύμφωνα με τον κ. Φάκα, κατά τη διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη Σελήνη και τον Ήλιο και έτσι αποκρύβει τον Ήλιο από τη Σελήνη. «Κατά τη διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη, διότι η Γη διαθλά και σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη γίνεται κόκκινη», πρόσθεσε. Αυτό, όπως είπε, έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης να αρχίζει η Σελήνη να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη. «Έτσι, ένας γήινος παρατηρητής στις 05:34 θα ξεκινήσει να παρατηρεί την αλλοίωση της φωτεινότητας της Σελήνης και όσο η Σελήνη εισέρχεται περισσότερο στη σκιά της Γης, και ειδικά γύρω στις 06:41, θα παρατηρήσει τη Σελήνη να γίνεται ολόκληρη κόκκινη», εξήγησε. Ο κ. Φάκας παρότρυνε το κοινό να βγει να δει το φεγγάρι που θα γίνεται κόκκινο και να απολαύσει το θέαμα.


Καταληκτικά και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Φάκας μάς είπε πως το κυπριακό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξαναπαρακολουθήσει έκλειψη της Σελήνης το καλοκαίρι, στις 16 Ιουλίου 2019, η οποία όμως δεν θα είναι ολική αλλά μερική.