Ο Γενικός Εισαγγελέας και το Ανώτατο να διασώσουν το κύρος της Δικ

Οι δικαστές του Ανωτάτου και ο Γενικός Εισαγγελέας καλούνται να τιθασεύσουν εγωισμούς, να ηρεμήσουν σκοπιμότητες, να κατασιγάσουν θυμό και προσωπικά ζητήματα και να ξαναδώσουν στη Δικαιοσύνη σοβαρότητα, ποιότητα, κύρος και ευθυκρισία. Για να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και να δυναμώσουν και να στερεώσουν ένα κράτος δικαίου
Ποια είναι η θλιβερή εικόνα, η οποία έχει αποτυπωθεί στους πολίτες; Ότι, όλα σε αυτόν τον τόπο κατέρρευσαν ή καταρρέουν. Τίποτε δεν έμεινε όρθιο. Φαίνεται τα πάντα να σάπισαν και να βρόμισαν. Κυρίως οι θεσμοί. Έτσι, η κομματοκρατία, η ευνοιοκρατία, η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και η κακιστοκρατία επιβάλλονται και καταδυναστεύουν κράτος και ανθρώπους. Η διαφθορά, η ιδιοτέλεια, ο άκρατος και ακραίος ωφελιμισμός και ο ασύγγνωστος εγωισμός συνέτριψαν όλες εκείνες τις ωραίες αρετές, οι οποίες κάποτε χαρακτήριζαν τους Έλληνες της Κύπρου: Εντιμότητα, «ο λόος του αδρώπου», εργατικότητα, αξιοπρέπεια, φιλοπατρία, αυτοθυσία για τον τόπο, προσφορά, γνησιότητα, φιλότιμο.


Οι δάσκαλοι (και εννοώ όλους τους εκπαιδευτικούς), οι παπάδες, οι γιατροί, οι δικαστές, οι δικηγόροι, ήταν αγαπητοί και σεβαστοί όχι μόνο για τη μόρφωση και την προσφορά τους, αλλά και για την ακεραιότητα, την ευγένεια, το ανάστημα και την προσωπικότητά τους. Γενικά ομιλούντες, ήταν οι άξιοι και αποδεκτοί εκπρόσωποι μιας κοινωνίας, η οποία στηριζόταν στις αρχές και αξίες τις οποίες αυτές οι τάξεις αναδείκνυαν διά του παραδείγματος, του αναστήματος, της αμεροληψίας και του κύρους των. Τα τελευταία χρόνια, και κυρίως πρόσφατα, μία-μία αυτές οι τάξεις απαξιώνονται στη συνείδηση του απλού πολίτη, ο οποίος διαπιστώνει ότι, αρκετοί από αυτούς, στους οποίους αναζητούσε αποκούμπι και εμπιστευόταν, τον απογοητεύουν και τον απελπίζουν.


Προσέξτε: Σε διάστημα μόλις εφτά μηνών, τρεις σημαντικές τάξεις ανθρώπων κατάφεραν δι’ έργων, λόγων, παραλείψεων ή και ανεπίτρεπτων ενεργειών, δικών τους και άλλων, να απαξιωθούν στα μάτια της κοινής γνώμης: Πρώτα οι εκπαιδευτικοί, ύστερα οι γιατροί και τώρα οι δικαστές και οι δικηγόροι. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης, αρμόδιων υπουργών, κομμάτων και ημών των πολιτών.


Η πιο ανησυχητική εξέλιξη είναι η σοβαρή κατάσταση, η οποία παρατηρείται στη Δικαιοσύνη, μετά από ισχυρισμούς δικηγόρου για «πιθανό επηρεασμό της Δικαιοσύνης από συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο» και για «πιθανό επηρεασμό Δικαστών σε εκδικάσεις υποθέσεων συγκεκριμένου Τραπεζικού Οργανισμού, λόγω συγγενικών και/ή εργασιακών σχέσεων που διατηρούν με δικηγορικό γραφείο, που έχει τον ουσιαστικό χειρισμό όλων των σοβαρών υποθέσεων που σχετίζονται με την ίδια Τράπεζα».
«Πληγωμένη» αξιοπιστία


Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ισχυρισμοί του εν λόγω δικηγόρου και οι αντιδράσεις, διαξιφισμοί και υποψίες συντάραξαν συθέμελα το οικοδόμημα της Δικαιοσύνης. Μέχρι σήμερα, η Δικαιοσύνη και οι λειτουργοί της, παρά τα επιμέρους προβλήματα, δυσλειτουργίες, καθυστερήσεις στην απονομή της, στεκόταν ψηλά στην εκτίμηση και στη συνείδηση των πολιτών. Κρίνουμε ότι ο σάλος που προκλήθηκε με τους ισχυρισμούς για «πιθανό επηρεασμό της Δικαιοσύνης» από «συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο» και οι εκατέρωθεν αμφισβητήσεις πλήττουν καίρια το κύρος, την αξιοπιστία και την αμεροληψία της Δικαιοσύνης.


Δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε όσα λέγονται, καταγγέλλονται ή διαθρυλούνται για πρόσωπα και καταστάσεις. Όμως, θέλουμε να επισημάνουμε μερικά σημαντικά ζητήματα, που άπτονται ακριβώς του κύρους και της αμεροληψίας της Δικαιοσύνης στην Κύπρο και της εμπιστοσύνης που οι πολίτες καλούνται να έχουν προς αυτήν.


Το Ανώτατο Δικαστήριο και ο Γενικός Εισαγγελέας είναι οι κορυφές και οι θεματοφύλακες της Δικαιοσύνης και της απονομής της. Είναι διορισμένοι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Λογικά, θα έπρεπε να παρέμβει πυροσβεστικά και να κατασιγάσει τα πάθη και τις αντιπαραθέσεις, όντας και ο ίδιος νομικός. Όμως, ενδεχόμενη παρέμβασή του πιθανόν να όξυνε το κλίμα και ίσως να κατηγορείτο ότι δεν επέσπευσε τις επιβαλλόμενες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. Εξάλλου, είναι γνωστή η σύγκρουσή του με τον Γενικό Εισαγγελέα.


Συνεπώς, η ευθύνη για την αποκατάσταση του κύρους, της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη εναπόκειται στους δικαστές του Ανωτάτου και στον Γενικό Εισαγγελέα. Θα πει κάποιος: «Αφού πρώτα καθαρίσουν το σπίτι τους και ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους». Σωστά! Διότι, ήδη το κύρος του θεσμού έχει τρωθεί σχεδόν ανεπανόρθωτα από εκατέρωθεν υποβολές, ενέργειες και καταγγελίες. Όμως, ο τρώσας και ιάσεται! Οι δικαστές του Ανωτάτου και ο Γενικός Εισαγγελέας καλούνται να θέσουν την μάχαιρα στο θηκάρι, να μειώσουν τους τόνους και να ακούσουν τι μουρμουρά ο απλός πολίτης.


Είναι γεγονός ότι ο πολίτης απαιτεί, αιτιολογημένα, ταχύτερη και καλύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Ζητά αμερόληπτους και αδιάφθορους δικαστές, οι οποίοι να επιλέγονται με συγκεκριμένα, θεσμοθετημένα κριτήρια από ειδική, εγνωσμένου κύρους και αξιοπιστίας, Επιτροπή. Ο απλός πολίτης αξιώνει από τους δικαστές τού Ανωτάτου και τον Γενικό Εισαγγελέα να επαναφέρουν, να στερεώσουν και να ορθοτομήσουν ξανά το κύρος, την αμεροληψία και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και καλούνται να τιθασεύσουν εγωισμούς, να ηρεμήσουν σκοπιμότητες, να κατασιγάσουν θυμό και προσωπικά ζητήματα και να ξαναδώσουν στη Δικαιοσύνη σοβαρότητα, ποιότητα, κύρος και ευθυκρισία. Για να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Και να δυναμώσουν και να στερεώσουν ένα κράτος δικαίου.