Παιδεία

Τι προτείνει η ΟΕΛΜΕΚ για την αξιολόγηση μαθητών

Εισηγείται τη διενέργεια ενός διαγωνίσματος κατά τη διάρκεια των τετραμήνων και όχι στο τέλος τους

Την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ για την αξιολόγηση των μαθητών η οποία αξιοποιεί στοιχεία της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας για το «Ενιαίο Σύστημα Αξιολόγησης Μαθητή/Μαθήτριας», ωστόσο δεν περιλαμβάνει τη διενέργεια εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, παρουσιάζει σήμερα η «Σ». Η πρόταση, που δεν στάληκε ακόμη στο Υπουργείο Παιδείας καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019, θα τεθεί ενώπιον των μελών της οργάνωσης για να αποφασίσουν εάν την υιοθετούν, αφορά, σε πρώτη φάση, το Λύκειο και ακολούθως θα επεκταθεί και στο Γυμνάσιο, αφού αξιολογηθεί πρώτα η εφαρμογή της στις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Εξεταζόμενα μαθήματα


Η οργάνωση των καθηγητών προτείνει, στα εξεταζόμενα μαθήματα η γραπτή αξιολόγηση να έχει το 40% της βαθμολογίας και να περιλαμβάνει ένα ενιαίο κοινό διαγώνισμα 90 λεπτών ανά τετράμηνο, που θα ετοιμάζεται κεντρικά, για το οποίο ως εξεταστέα ύλη θα καθορίζεται το 50% της διδακτέας ύλης μέχρι τη διεξαγωγή του κοινού διαγωνίσματος και θα έχει 25% βαρύτητα, όπως επίσης και ένα προειδοποιημένο διαγώνισμα 45 λεπτών ανά τετράμηνο με 15% βαρύτητα.


Εισηγείται, επίσης, όπως η προφορική αξιολόγηση αποτελεί το 60% της βαθμολογίας και να περιλαμβάνει: μέχρι δύο μικρές (20λεπτες) γραπτές βαθμολογητέες ασκήσεις στην τάξη βάσει των Δεικτών Επιτυχίας/Επάρκειας (προειδοποιημένες) ή μέχρι δύο quiz ή παρόμοιων τύπων ασκήσεις ή ένα project, συμμετοχή του μαθητή στις καθημερινές εργασίες του μαθήματος στην τάξη ή στο εργαστήριο ή/και σε δραστηριότητες εκτός της αίθουσας διδασκαλίας και κατ’ οίκον εργασίες.
Τα κοινά διαγωνίσματα


Η ΟΕΛΜΕΚ προτείνει τα κοινά διαγωνίσματα για το Λύκειο να είναι ενιαία και να ετοιμάζονται κεντρικά από το Υπουργείο Παιδείας. Εισηγείται επίσης να διενεργούνται κατά τη διάρκεια των τετραμήνων (από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη του Α' τετραμήνου και από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη του Β’ τετραμήνου), χωρίς να υπάρχει λήξη μαθημάτων, ενώ τονίζει ότι δεν θα διενεργούνται τελικές εξετάσεις σε κάθε γνωστικό αντικείμενο στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.
Μη εξεταζόμενα μαθήματα


Όσον αφορά τα μη εξεταζόμενα μαθήματα, η ΟΕΛΜΕΚ εισηγείται όπως η γραπτή αξιολόγηση (40%), περιλαμβάνει ένα διαγώνισμα 45 λεπτών ανά τετράμηνο ή ένα project. Επίσης προτείνει όπως η προφορική αξιολόγηση (60%) περιλαμβάνει μία μικρή (20λεπτη) γραπτή βαθμολογητέα άσκηση στην τάξη βάσει των Δεικτών Επιτυχίας/Επάρκειας (προειδοποιημένη), ή μέχρι δύο quiz ή παρόμοιων τύπων ασκήσεις ή ένα project, συμμετοχή του μαθητή στις καθημερινές εργασίες του μαθήματος στην τάξη ή στο εργαστήριο ή/και σε δραστηριότητες εκτός της αίθουσας διδασκαλίας και κατ’ οίκον εργασίες.
Αναγκαίες συνθήκες για επιτυχή εφαρμογή


Σύμφωνα με την Οργάνωση των καθηγητών, αναγκαία συνθήκη για την επιτυχή εφαρμογή της συγκεκριμένη πρότασης είναι: α) η προσαρμογή της διδακτέας ύλης στον πραγματικά διαθέσιμο διδακτικό χρόνο (αναθεώρηση Αναλυτικών Προγραμμάτων), β) η πρόβλεψη επαρκούς χρόνου για την εφαρμογή άλλων μορφών αξιολόγησης, πέραν της γραπτής, γ) η δημιουργία τράπεζας υλικού αξιολόγησης για όλες τις μορφές αξιολόγησης και δ) η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε όλα τα θέματα που άπτονται της αξιολόγησης των μαθητών.