Παιδεία

Καλά κρατεί ο πονοκέφαλος

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις εξετάσεις τετραμήνων

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί τοποθετούνται φανερά εναντίον του νέου θεσμού εξετάσεων με το τέλος κάθε τετραμήνου, μεταφέροντας αντιπροτάσεις για αποτελεσματικότερες αξιολογήσεις και προειδοποιώντας για μέτρα σε περίπτωση που οι διαδικασίες προχωρήσουν χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι. Το Υπουργείο Παιδείας ήδη έχει μπροστά του τις θέσεις της ΟΕΛΜΕΚ και των μαθητών και όλοι αναμένουν τη συνέχεια.


Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους δήλωσε στη «Σ» γι' ακόμη μια φορά ότι η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων έρχεται σε σύγκρουση με όλη τη φιλοσοφία των αναλυτικών προγραμμάτων. Εμείς, θέλοντας να απαριθμήσουμε τα όποια θετικά και αρνητικά της ενδεχόμενης εφαρμογής των εξετάσεων των τετραμήνων, συγκεντρώσαμε τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από Υπουργείο και οργανωμένα σύνολα και τις παραθέτουμε πιο κάτω.
Σύστημα που θα βελτιώσει μαθητές;


Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, οι εξετάσεις θα εφαρμοστούν στην Α’ και Β’ τάξη του Λυκείου από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ την αμέσως επόμενη θα εφαρμοστεί και στη Γ’ Λυκείου. Θα χωρίζονται σε δύο τετράμηνα και αυτές θα αφορούν τα τέσσερα κύρια μαθήματα. Ο τελικός βαθμός θα συνυπολογίζεται από το 40% του βαθμού της εξέτασης και από το 60% σε προφορική αξιολόγηση του μαθητή από τον καθηγητή. Θα αποτελούν το 50% της διδακτέας ύλης του τετραμήνου και θα έχουν διάρκεια 90 λεπτών. Όταν λέμε προφορική αξιολόγηση, εννοούμε την αξιολόγηση του μαθητή μέσα από εννέα διαφορετικές μορφές.


Από τις εννέα μορφές ο υπεύθυνος διευθυντής θα επιλέγει μόνο τρεις για κάθε μάθημα και θα είναι κοινές για όλους. Κατ’ οίκον εργασία, γραπτές ασκήσεις, ατομικές ή συνεργατικές εργασίες, συμμετοχή του μαθητή σε καθημερινές εργασίες, κουίζ, δραστηριότητες αυτοαξιολόγησης, είναι μόνο μερικές από τις μορφές προφορικής αξιολόγησης. Στόχος του νέου συστήματος είναι να μειώσει την παραπαιδεία και να δημιουργήσει μαθητές με κρητική σκέψη, όπως δηλώνει το Υπουργείο.
Αξιολόγηση κάτω από πίεση;


Από την άλλη πλευρά οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν ουκ ολίγες φορές τη διαφωνία τους προς το νέο αυτό μέτρο εφόσον, όπως λένε οι ίδιοι, ο τρόπος εφαρμογής του συστήματος θα ενισχύσει περισσότερο την παραπαιδεία αντί να τη μειώσει.


Συγκεκριμένα, τα αρνητικά που έχει η εφαρμογή των εξετάσεων ως έχουν, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, είναι:


· Αύξηση του άγχους και της πίεσης των μαθητών.


· Δημιουργία πιεστικού και βεβαρημένου σχολικού προγράμματος, γεγονός που έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εκπαιδευτικούς και μαθητές.


· Ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που δεν θα λειτουργήσουν.


· Μείωση διδακτικού χρόνου, μετατρέποντας τα τετράμηνα σε τρίμηνα, την ίδια στιγμή που ο όγκος της διδακτέας ύλης παραμένει τεράστιος.


· Κίνδυνος να επιστρέψουμε στα δασκαλοκεντρικά μοντέλα μάθησης, αφού δεν θα υπάρχει χρόνος για συζήτηση και μαθητοκεντρική προσέγγιση.
Μαθητές έξω από τις τάξεις


Με καθόλου καλό μάτι δεν είδαν τις εξελίξεις οι μαθητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν τα νέα εξεταστικά μέτρα που θέλει να εισάγει το Υπουργείο. Μάλιστα, προχώρησαν σε προειδοποιητικά μέτρα βγαίνοντας έξω από τις τάξεις για δύο περιόδους την περασμένη Παρασκευή, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τη διαμαρτυρία αν δεν εισακουστούν οι απόψεις τους. Για ελλιπή πληροφόρηση κάνει λόγο η Παιδοβουλή σχετικά με το θέμα των τετραμήνων, ζητώντας να συνεχιστεί ο διάλογος χωρίς ενέργειες που να τορπιλίζουν την προσπάθεια που γίνεται για ένα καλύτερο σύστημα προς όφελός τους.


Από την άλλη μεριά οι οργανωμένοι γονείς, σε συνεδρία που είχαν την περασμένη Τετάρτη, συγκέντρωσαν τις δικές τους θέσεις και προτάσεις, τις οποίες θα καταθέσουν ενώπιον του Υπουργού στις 25 Ιανουαρίου, όταν θα μιλήσουν για τα θέματα αξιολόγησης. Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, δήλωσε στη «Σ» ότι «καλό θα ήταν να παραμείνουμε ψύχραιμοι έως ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος. Προτάσεις υπάρχουν και θα τις καταθέσουμε, οι οποίες πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουν τον τρόπο αξιολόγησης του μαθητή και θα διευκολύνουν πολλές καταστάσεις».