Κυπριακό

«Mη μου τους κύκλους τάραττε»

Παρατεταμένη «ανομβρία», με την Τουρκία να κλοτσάει την μπάλα

Φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ, που δημιούργησε η αποτυχία της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά, ψάχνει το Προεδρικό, που βλέπει κάθε σχεδιασμό και πλάνο για επανέναρξη των συνομιλιών να τίθεται στον πάγο, λόγω έλλειψης βούλησης από την τουρκική πλευρά.


Η στασιμότητα, φυσικά, τροφοδοτεί φυγόκεντρες δυνάμεις, πρωτίστως όπως αυτές εκφράζονται από τον Κουντρέτ Οζερσάι, την ίδια ώρα που μεγαλώνει τον χώρο για τις λεγόμενες άτυπες διαβουλεύσεις.


Και όλα αυτά, ενώ αναμένονται αυστηρά μηνύματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου επικεντρώνεται πλέον το ενδιαφέρον, ενόψει της έγκρισης του ψηφίσματός του για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στις 30 του μήνα.
Τελευταία ευκαιρία;


Μπορεί η έκθεση του Γενικού Γραμματέα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να ικανοποίησε εν μέρει (το σημείο για το φυσικό αέριο δεν άρεσε) τη Λευκωσία, ωστόσο στο Προεδρικό και στο Υπουργείο Εξωτερικών δεν παύουν να ανησυχούν. Όχι γι’ αυτήν καθαυτή την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης -είναι πλέον δεδομένη-, αλλά για τα μηνύματα που αναμένεται να στείλει με το ψήφισμά του το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Από την περιρρέουσα στη Νέα Υόρκη ατμόσφαιρα, αλλά και από τις τοποθετήσεις διαφόρων εμπλεκομένων προκύπτει ως αβίαστο συμπέρασμα ότι η αποστολή Λουτ είναι ίσως μια από τις τελευταίες ευκαιρίες για κορύφωση της διαδικασίας, που θα επιτρέψει, έτσι, να μην προκύψουν αλλαγές στην παρουσία ή τους όρους εντολής των κυανοκράνων. Αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν κατ’ ευχήν, είναι σαφές, μας έλεγαν διπλωματικές πηγές, ότι πολύ δύσκολα θα ξεπεραστεί αναίμακτα ο σκόπελος της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Ιούλιο.


Άλλωστε, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, φρόντισε και όργωσε ήδη τα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ είχε συναντήσεις και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ουάσιγκτον, απαιτώντας αλλαγή του ρόλου των κυανοκράνων και μετατροπή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ από στρατιωτική σε πολιτική δύναμη. Κάτι που, αν προωθηθεί, θα φέρει μαζί του μύρια κακά, ενώ θα ανοίξει την Κερκόπορτα για δήθεν συνεργασία των δύο πλευρών σε διάφορα επεισόδια, που θα σημαίνει και έμμεση αναγνώριση των παράνομων αρχών.
Ατύπων συνέχεια...


Όσο λοιπόν οι εξελίξεις μετατίθενται, άλλο τόσο μεγαλώνει ο χώρος για τις, για πολλούς, αναγκαίες άτυπες επαφές. Όλων με όλους απαιτεί η Τουρκία, αλλά περιορίζονται τώρα σε ανταλλαγή απόψεων με την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Τελευταία προς τούτη την κατεύθυνση εξέλιξη, η κοινωνική συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και σφόδρα πιεζόμενο από τις... μη εξελίξεις στο Κυπριακό, Μουσταφά Ακιντζί.


Απόσταγμα της συνάντησης, όπως πληροφορήθηκε η «Σημερινή», οι φόβοι του κατοχικού ηγέτη ότι, ενόψει αδιεξόδου και διαφόρων κινήσεων ελέγχου από την Τουρκία, τα πράγματα θα δυσκολέψουν και τα ηνία θα περάσουν σε πολιτικούς των Τ/κ που διαφωνούν με τη βάση λύσης του Κυπριακού. Αρχής γενομένης από τον κύριο Οζερσάι, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ δηλώσεων περί αλλαγής του στρατηγικού στόχου, που θα πρέπει να μετατραπεί σε συνεργασία των δύο κοινοτήτων και όχι διαμοιρασμό της εξουσίας. Όπερ μεθερμηνευόμενον, Συνομοσπονδία.
Συντηρεί την άποψή του...


Το ότι τα πράγματα στο Κυπριακό ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί, επιβεβαιώνει με τις δικές του τοποθετήσεις και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο οποίος, με τη σειρά του, συντηρεί την εικόνα ότι, από το κάδρο των σκέψεων της ε/κ πλευράς, δεν πρέπει να αφαιρεθεί ένας ευρύτερος προβληματισμός για το πού οδεύει το εθνικό θέμα. Χωρίς να λέει πολλά, υπονοεί, όμως, πολύ περισσότερα, ο έχων το πρόσταγμα της διαπραγμάτευσης Νίκος Αναστασιάδης και κρατά σε εγρήγορση άπαντες.


Τελευταία αναφορά του με νόημα, αυτή στην κοπή της βασιλόπιτας του Συγκροτήματος ΔΙΑΣ και της Τηλεόρασης Σίγμα. Αρκέστηκε να πει -λέγοντας, όμως, πίσω από τις γραμμές πάρα πολλά-, ότι το 2019 θα είναι καθοριστική χρονιά για το Κυπριακό. «Πρέπει», σημείωσε με νόημα, «επιτέλους, με ρεαλισμό και πραγματισμό, να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να κάνουμε εκείνες τις επανορθωτικές κινήσεις που θα φέρουν την ειρήνη». Και ο νοών νοείτω...