Αθλητικά Διεθνή

Βάφτισαν τους Σλάβους, «Μακεδόνες»

Εθνική παραχώρηση με μόλις 153 «ναι» Ελλήνων βουλευτών

Μουδιασμένοι παραμένουν οι απανταχού Έλληνες 48 ώρες μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή. Το γεγονός της αποδοχής εκχώρησης μακεδονικής ταυτότητας, γλώσσας και έθνους σε έναν σλαβικής προέλευσης λαό χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητα και επιβαλλόμενη δημοκρατική διαδικασία, όπως αυτή απορρέει από το ελληνικό Σύνταγμα, αποτελεί ακόμη και σήμερα το κύριο ζήτημα στις συζητήσεις ανθρώπων όλων των ηλικιών.
Τα δημοκρατικά ελλείμματα


Παρά τις συνεχείς υπενθυμίσεις του άρθρου 28 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο άλλοι αποκαλούν θεμέλιο και άλλοι αγκάθι -λόγω της εξουσιοδότησης παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας σε τρίτα κράτη- ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να το αψηφήσουν και να προχωρήσουν με ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, με απλή πλειοψηφία την οποία και κατέκτησαν με 2 επιπλέον ψήφους.


Ωστόσο, η μη ενεργοποίηση του άρθρου 28 αποτελεί «πολιτικό πραξικόπημα» στις δημοκρατικές διαδικασίες και αυτή η παραδοχή γίνεται ακόμη και από τους ίδιους τους υπέρμαχους της συμφωνίας, μεταξύ των στρωμάτων του λαού, οι οποίοι έχουν αποτάξει τον μανδύα του φανατισμού. Σύμφωνα με το άρθρο 28, παράγραφο 2, για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών, αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό το σημείο αποτελεί μόνο ένα από τα δημοκρατικά ελλείμματα.


Η μη σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών αποτελεί το δεύτερο, μη δημοκρατικό, ολίσθημα των κυβερνώντων. Σε αντίθεση με το 1992, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συγκάλεσε το Συμβούλιο των αρχηγών και δεν επιδιώχθηκε σε κανένα στάδιο επίτευξης της Συμφωνίας, από την περίοδο της διαβούλευσης μέχρι και την κύρωση, κοινή εθνική εξωτερική πολιτική, όπως πάντα συνέβαινε στο παρελθόν για τα εθνικά ζητήματα.


Σε όλα αυτά προστίθεται και το γεγονός της μη διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το άρθρο 44 του ελληνικού Συντάγματος, προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα» και το δεύτερο για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, εκτός από δημοσιονομικό ζήτημα. Ο Αλέξης Τσίπρας το 2015 ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος κάνοντας λόγο για κρίσιμο εθνικό ζήτημα. Προφανώς σε αντίθεση με την αποδοχή ενός μνημονίου, το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία» δεν είναι για τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας «κρίσιμο εθνικό ζήτημα». Τη δύναμη, ωστόσο, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε και η αξιωματική αντιπολίτευση σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού με βάση το Σύνταγμα, η πρόταση για δημοψήφισμα πρέπει να γίνει από τουλάχιστον 120 βουλευτές και για να εγκριθεί από την Ολομέλεια απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 150 βουλευτές.


Γυρίζοντας την πλάτη σε αυτά τα δεδομένα, ο νόμος που κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών με την υπερψήφισή του έχει γίνει πλέον νόμος του ελληνικού κράτους.
Ο δρόμος προς τη «Βόρεια Μακεδονία»


Τα «βαφτίσια» των Σκοπίων είναι θέμα ημερών. Οι διαδικασίες που απομένουν είναι πλέον θεσμικές και αναμένεται να ολοκληρωθούν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πριν η Ελλάδα μπει σε κλυδωνισμούς πρόωρων εκλογών. Άλλωστε γι’ αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση του Κυριάκου Μητσοτάκη κράτησε τον άσο της πρότασης μομφής στο μανίκι της και δεν τον «χαράμισε» για τη Μακεδονία.


Ήδη η Ελλάδα κίνησε τις διαδικασίες για αποστολή στα Σκόπια της ρηματικής διακοίνωσης με την οποία δηλώνει ξεκάθαρα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το εθνικό Κοινοβούλιο. Με την παραλαβή της ρηματικής διακοίνωσης η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ και σε αυτήν υποχρεούνται να ανατρέχουν και τα δύο μέρη της Συμφωνίας -τα ονόματα των οποίων δεν αναγράφονται στο κείμενο της συμφωνίας- για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις. Αυτόματα ενεργοποιείται και το αναθεωρημένο Σύνταγμα των Σκοπίων.


Μάλιστα, αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα εκείνων που θέλουν να δικαιολογήσουν τις αδικαιολόγητες αλυτρωτικές αναφορές της κυβέρνησης των Σκοπίων, ακόμη και στην ίδια την ανακοίνωση συγχαρητηρίων προς την Ελλάδα για την κύρωση της Συμφωνίας. Στην ανακοίνωση αναφέρει πως «η Δημοκρατία της Μακεδονίας» -όπως είναι το μη αναγνωρισμένο συνταγματικό όνομα της χώρας- «χαιρετίζει θερμά την απόφαση της ελληνικού Κοινοβουλίου να κυρώσει την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία μπαίνει τέλος σε μία διένεξη τριών δεκαετιών που εμπόδιζε την εξέλιξη στην περιοχή». «Δεν θέλουν να προκαλέσουν τον λαό τους, πριν την ενεργοποίηση του αναθεωρημένου συντάγματος», υποστήριξαν διπλωματικές πηγές, αγνοώντας πλήρως την πρόκληση που υφίσταται ο ελληνικός λαός.
Χωρίς επιστροφή


Αυτό που θα ακολουθήσει εντός της εβδομάδας που έρχεται είναι η ενημέρωση των διεθνών Οργανισμών και από τις δύο χώρες. Την πρώτη επιστολή ενημέρωσης θα παραλάβουν τα Ηνωμένα Έθνη, ακολούθως η Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αναγνωριστεί και επίσημα η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», και ακολούθως το ΝΑΤΟ, ώστε με επίσπευση να αρχίσουν οι διαδικασίες ένταξης στη συμμαχία. Δεν αποκλείεται το σχετικό Πρωτόκολλο Εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ να έρθει ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και των άλλων κρατών-μελών, για επικύρωση, πριν από το Πάσχα.


Η κύρωση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών μελών του ΝΑΤΟ σημαίνει ότι με τρόπο αμετάκλητο τα Σκόπια βαφτίζονται «Βόρεια Μακεδονία». Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης. Μεταξύ αυτών των βημάτων, αφού όμως πρώτα τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίσουν τη «Βόρεια Μακεδονία», οι δύο χώρες θα ανοίξουν τις πρεσβείες τους και θα αρχίσουν πλέον και επίσημα να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις, καταργώντας τον τυπικό χαρακτήρα των διπλωματικών αποστολών που η κάθε χώρα διατηρεί στην άλλη. Πλέον θα υπάρχει πρεσβεία της Ελλάδος στα Σκόπια και Γενικό Προξενείο στην Μπίτολα και αντίστοιχα θα υπάρχει Πρεσβεία της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» στην Αθήνα και Γενικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
Το περιβόητο erga omnes


Το επόμενο διάστημα τα Σκόπια θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες αλλαγές όλων των δημόσιων εγγράφων για χρήση στο εξωτερικό και εσωτερικό. Οι προθεσμίες για κάθε πτυχή είναι διαφορετικές. Τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και τα εσωτερικά έγγραφα που μπορούν να έχουν διεθνή χρήση και αναφέρονται σε «πΓΔΜ» θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί σε διάστημα 5 ετών από την ημέρα που τα Σκόπια θα παραλάβουν την ρηματική διακοίνωση της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση, οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε άνοιγμα ενός «διαπραγματευτικού κεφαλαίου» με την Ε.Ε. θα σημαίνει και την εκκίνηση πενταετίας για την αλλαγή των εσωτερικών δημόσιων εγγράφων στο πεδίο για το οποίο θα αρχίζει η διαπραγμάτευση για την ΕΕ.
Ο αγώνας για απαλοιφή των αλυτρωτισμών


Τα Σκόπια έχουν στη διάθεσή τους έξι μήνες, με την αρχή να γίνεται από την ενεργοποίηση της Συμφωνίας, προκειμένου να αποσύρουν πλήρως όλα τα σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας και αρχαίας Μακεδονίας, τα οποία καπηλεύτηκαν προηγούμενες κυβερνήσεις σε μια επιχείρηση εξεύρεσης εθνικής ταυτότητας του σλαβο-αλβανο-τουρκικού κράματος του λαού των Σκοπίων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και η χρήση του ήλιου της Βεργίνας με οποιονδήποτε τρόπο, αλλά και η αρχική σημαία του κράτους όταν αποσχίστηκε από τη Γιουγκοσλαβία και αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητο, η οποία φέρει επίσης τον ήλιο της Βεργίνας.


Θεωρητικά η αρχική αυτή σημαία, που καπηλεύεται την ελληνική ιστορία, αποσύρθηκε το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία, ωστόσο εξακολουθεί να κυματίζει σε διάφορους χώρους, μεταξύ των οποίων και σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Καμιά αναφορά δεν γίνεται για την ιδιωτική χρήση της σημαίας, αφού κανένας νόμος του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων δεν αναφέρεται σε αυτό, όπως ούτε και κάποια πρόνοια της συμφωνίας. Η χρήση του Συμβόλου στο έδαφος των Σκοπίων δεν έχει ποινικοποιηθεί και δεν επισύρει ποινή.
Θα κρίνουν και τον Παύλο Μελά


Με όλους τους τρόπους η κυβέρνηση της Ελλάδας επιχειρεί να πείσει τους πολίτες ότι δεν θα υπάρξει παραχάραξη της Ιστορίας των Ελλήνων και ότι, αντίθετα, η συμφωνία θα διαφυλάξει πλέον τον Ελληνισμό από τους αλυτρωτισμούς της παιδείας των Σκοπιανών. Η λειτουργία της επιτροπής, που θα εξετάσει τα σχολικά βιβλία και των δύο χωρών για να μπορέσουν να αφαιρεθούν οι αναφορές που θα κριθούν αλυτρωτικές, θα αρχίσει άμεσα.


Η διαδικασία, ωστόσο, αναμένεται να διαρκέσει για αρκετά χρόνια και οι εκατέρωθεν υποχωρήσεις κρίνονται ήδη αναγκαίες, γεγονός που εύλογα γεννά ερωτήματα σε σχέση με τα επίμαχα κεφάλαια της Ιστορίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, αλλά και την περίοδο των μαχών του Μακεδονικού Αγώνα. Υπό την κρίση των επιτροπών θα τεθούν μεταξύ άλλων ο Παύλος Μελάς και ο Τέλλος Άγρας.
Δεν κινδυνεύουν χαλβάς και ούζο


Οι ειδικές επιτροπές για τα εμπορικά σήματα θα πιάσουν αμέσως δουλειά. Δεν θα τεθούν υπό αμφισβήτηση σε καμιά περίπτωση τα προϊόντα για τα οποία η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) και γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), όπως είναι ο Μακεδονικός χαλβάς και το ούζο Μακεδονίας. Όλα τα προϊόντα με αναφορά σε Μακεδονία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν τίθενται υπό αίρεση. Παρόλα αυτά, εκκρεμούν αρκετές εμπορικές ονομασίες που απαιτούν την ανάλογη κατοχύρωση και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο και αυτά θα τεθούν υπό αμφισβήτηση την ώρα που προφανώς και επιχειρήσεις των Σκοπίων θα δοκιμάσουν να κατοχυρώσουν ανάλογα εμπορικά σήματα.
Το μέτωπο της Αλβανίας βρυχάται


Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας» μπορεί να μην έχει, προς το παρόν, απτά επιχειρήματα, ωστόσο στη βάση της θεωρίας, της προϋπάρχουσας ιδέας και των αναφορών του Έντι Ράμα από τα Σκόπια, αποτελεί ένα ισχυρό σενάριο, το οποίο μοιάζει να θερμαίνεται και να βρυχάται επικίνδυνα, κρούοντας κώδωνα κινδύνου για επιπρόσθετες εθνικές περιπέτειες.


Από τις πληροφορίες που αποκαλύπτει η κρυφή διπλωματία, αλλά και από τις ερμηνείες των φανερών επαφών, το σχέδιο Ράμα συνίσταται «στη συνένωση σε πρώτη φάση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο και σε δεύτερη φάση με το Τέτοβο του κράτους των Σκοπίων». Ήδη σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες αντιμετώπισης των μειονοτήτων της Αλβανίας σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, καθώς και η διευθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο τελευταίων. Κάποιοι υποστηρίζουν πως οι μεγάλες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν την αλλαγή των συνόρων που προωθείται, ωστόσο έγκυροι αναλυτές καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα των ισχυρών της δύσης να μειώσουν τη ρωσική και την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, με όποιο κόστος, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει απώλεια εθνικών ταυτοτήτων που ενοχλεί τους λαούς. Η Αλβανία ήδη κλείνει το μάτι στο Τέτοβο, μεθοδευμένα.


Όλα αυτά παράλληλα με το άνοιγμα του επόμενου εθνικού κεφαλαίου της Ελλάδας, που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Αλβανία και το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου. Προς το παρόν και μέχρι να καταλαγιάσει το αίσθημα του λαού με την παράδοση της εθνικής ταυτότητας της Μακεδονίας, το Μαξίμου τηρεί σιγήν ασυρμάτου. Σύντομα, όμως, αναμένεται να ανοίξει το τεφτέρι με τις σημειώσεις τού πάρε-δώσε, που και πάλι προσυπογράφει ο Νίκος Κοτζιάς.
Τα αλυτρωτικά στοιχεία της Συμφωνίας
· Η ιθαγένεια θα είναι Μακεδονική/Πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όπως θα εγγράφεται σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα.


· Η επίσημη γλώσσα θα είναι η «μακεδονική γλώσσα» όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977.


· Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο άρθρο 7 της συμφωνίας.


Το άρθρο 7


1. Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και ιστορική κληρονομιά.


2. Αναφορικά με το δεύτερο μέρος (Ελλάδα), με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας Ελλάδας αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο ελληνικός πολιτισμός, η Ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.


3. Αναφορικά με το δεύτερο μέρος της συμφωνίας (Σκόπια), με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο παραπάνω εδάφιο (άρθρο 7.2).


4. Το δεύτερο μέρος (Σκόπια) σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα, η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Επίσης, τα δύο μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά της χώρας δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την Ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής της Ελλάδας.