Ειδήσεις

Η μικρή επιταγή μεγάλωσε

Η Υπουργός, με δηλώσεις της στη «Σ» σε ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 9 Δεκεμβρίου 2018 με τίτλο «Συνταξιούχοι στα όρια φτώχιας», είχε προαναγγείλει ότι θα μεγαλώσει η μικρή επιταγή

Από τη θεωρία στην πράξη πέρασε η εισήγηση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, όσον αφορά την αύξηση στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου ή αλλιώς στη λεγόμενη μικρή επιταγή. Η Υπουργός, με δηλώσεις της στη «Σ» σε ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 9 Δεκεμβρίου 2018 με τίτλο «Συνταξιούχοι στα όρια φτώχιας», είχε προαναγγείλει ότι θα μεγαλώσει η μικρή επιταγή, κάτι που έγινε πραγματικότητα μετά από απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο την εβδομάδα που μας πέρασε.


Η αύξηση θα κυμανθεί από €20 έως €50, αναλόγως του ύψους του ετήσιου εισοδήματος κάθε χαμηλοσυνταξιούχου, και θα επηρεάσει περίπου 38.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, περιλαμβανομένων και των χαμηλοσυνταξιούχων που λαμβάνουν το Επίδομα Χαμηλοσυνταξιούχου μέσω του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η συνολική ετήσια δαπάνη θα ανέλθει σε €19,6 εκατομμύρια.


Σε περίπτωση ζεύγους δικαιούχων, που είναι και οι δύο συνταξιούχοι, θα λαμβάνουν τόσο το επίδομα όσο και την προτεινόμενη αύξηση και οι δύο συνταξιούχοι ξεχωριστά. Για παράδειγμα, για ζεύγος συνταξιούχων το εισοδηματικό όριο καθορίζεται στα €15.486 και σε περίπτωση ζεύγους που λαμβάνουν και οι δύο την κατώτατη σύνταξη ύψους €357 μηνιαίως, θα λαμβάνουν συνολικά και οι δύο ποσό €1.114. Σημειώνεται ότι η αύξηση δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως εισόδημα για σκοπούς του Σχεδίου Χαμηλοσυνταξιούχων ή άλλων Σχεδίων που προνοούν για εισοδηματικό όριο.


Σχολιάζοντας την εν λόγω αύξηση, η ΕΚΥΣΥ υπενθυμίζει στους συνταξιούχους που έχασαν το δικαίωμα να λαμβάνουν τη μικρή επιταγή πριν από τρία χρόνια, ότι μπορούν να υποβάλουν αίτηση το αργότερο μέχρι 31/12/2019 για να επανακτήσουν το δικαίωμά τους. Δικαιούχοι στο επίδομα χαμηλοσυνταξιούχοι είναι τα νοικοκυριά που το εισόδημά τους είναι κάτω από το όριο της φτώχιας, δηλαδή στην περίπτωση του ενός ατόμου κάτω από €10.324 τον χρόνο και στο νοικοκυριό 2 ατόμων κάτω από €15.486 τον χρόνο.