Κυπριακό

Κάλεσμα Λευκωσίας σε Ε.Ε.: «Βοηθήστε»

Χάραξε γραμμή σχέσεων καλής γειτονιάς και όχι λύσης ο Τσαβούσογλου

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία στήνει, ουσιαστικά, στον «τοίχο» για μη ενεργό στάση τους τελευταίους μήνες, στρέφει το βλέμμα της η Λευκωσία, που βλέπει το αδιέξοδο στο Κυπριακό να παρατείνεται, μεγεθύνοντας τα τουρκικά τετελεσμένα στα κατεχόμενα εδάφη και διευρύνοντας, παράλληλα, τον χώρο για εισαγωγή νέων, εκτός πλαισίου, προσεγγίσεων.


Την ίδια ώρα, ο Τσαβούσογλου, σε επίσκεψη αστραπή στα κατεχόμενα, ανανέωσε τις οδηγίες του προς το υποτελές μόρφωμα και πιστοποίησε την περιθωριοποίηση του Ακιντζί προς όφελος του σκληροπυρηνικού και υπέρ της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων αντί λύσης, λεγόμενου υπεξ, Κουντρέτ Οζερσάι.
Με ασπίδα τους Med7


Την Τρίτη φιλοξενείται στη Λευκωσία η 5η στη σειρά σύνοδος κορυφής των νοτίων χωρών της Ε.Ε., γνωστή ως Med7. Και η στόχευση της Λευκωσίας, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό -γιατί υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα στην ατζέντα-, είναι να βάλει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας την «εκ των ων ουκ άνευ», όπως θα χαρακτηρίζεται, ανάγκη για ενεργότερη και πιο επιθετική εμπλοκή της Ε.Ε. στα ανοικτά ζητήματα του Κυπριακού, τα οποία οδήγησαν σε τέλμα. Θέματα όπως η ασφάλεια και οι εγγυήσεις, αλλά και η λειτουργικότητα της λύσης, ώστε να μη δημιουργηθεί ένα κράτος μέλος 2ης κατηγορίας, θα μπορούσαν να λυθούν με τη σφραγίδα των Βρυξελλών, αν τελικά η πρωτεύουσα της Ε.Ε. αποφασίσει να αναλάβει τον ρόλο που της αρμόζει, έλεγαν στη «Σ» διπλωματικές πηγές.


Η ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής των Βρυξελλών, ειδικά αυτήν την περίοδο, δεν είναι καθόλου άσχετη, μας εξηγούσαν διπλωματικοί κύκλοι, με τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και την ντε φάκτο -μέχρι να γίνει ντε γιούρε- επικράτηση στο πολιτικό σκηνικό του αγαπημένου της Τουρκίας, Κουντρέτ Οζερσάι. Το γεγονός ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος ενεργεί ως οιονεί ηγέτης της τ/κ κοινότητας, αφήνοντας κυριολεκτικά στο περιθώριο τον Ακιντζί, μετατρέπει, είτε το θέλουμε είτε όχι, σε “ύστατη ευκαιρία” την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ. Αν ούτε τώρα τα πράγματα οδηγηθούν σε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή, που θα δημιουργεί ένα κανονικό κράτος, τότε η ιστορία του Κυπριακού θα αλλάξει και θα διολισθήσουν τα δεδομένα σε ατραπούς που συζητούνται μεν στο παρασκήνιο, αλλά ουδέποτε υπήρξαν πραγματικές επιλογές.
Ακιντζί, όπως Ταλάτ...


Βεβαίως, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, ο μόνος που κυριολεκτικά αντιμετωπίζει πολιτικούς πονοκεφάλους είναι η ελληνική κυπριακή πλευρά. Και αυτό, γιατί ενόψει της πολιτικής αλλαγής στα κατεχόμενα -που δεν έχει γυρισμό- πιέζεται (δήθεν) για να “εκμεταλλευτεί” την σε... αντίστροφη μέτρηση παρουσία του δήθεν διαλλακτικού Ακιντζί. Αμ, δε. Το δίλημμα, όπως τίθεται από τους θιασώτες της γρήγορης λύσης, αφαιρεί επιχειρήματα από τη διπλωματική φαρέτρα της ε/κ πλευράς, η οποία βλέπει, από τη μια, τον Ακιντζί να επιμένει σε λογικές λύσης με ολίγα στρατεύματα, ολίγες εγγυήσεις και σίγουρα οριζόντια αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ, και, από την άλλη, έναν Οζερσάι, που, παίζοντας καλά το παιχνίδι της Τουρκίας, ενεργεί ως δαμόκλειος σπάθη για λύση δύο κρατών.


Παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις, γίνεται σαφές ότι ο κ. Οζερσάι, έχοντας τη στήριξη της Άγκυρας, το παίζει σε διπλό ταμπλό, έχοντας το κεφάλι του ήσυχο. Δηλαδή, γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν χαλιέται από μία λύση, όπως την περιγράφει ο Μουσταφά Ακιντζί, γιατί αυτή κεφαλαιοποιεί τα ελάχιστα θέλω της, από την άλλη, ωστόσο, ενδεδυμένος τον μανδύα του μπαμπούλα της συνομοσπονδίας ή και της λύσης δύο κρατών, λειτουργεί ως το κίνητρο για να πιεστεί η ε/κ πλευρά να κλείσει άρον-άρον το ζήτημα, για να μη βρεθεί ενώπιον δυσμενέστερων δεδομένων. Αυτό, βεβαίως, θυμίζει την περίοδο Χριστόφια - Ταλάτ, όταν έφτασαν κοντά σε συμφωνία, αλλά υπήρξε αλλαγή στην ηγεσία, με τον σκληροπυρηνικό Έρογλου να τα τινάζει όλα στον αέρα.
Κρίσιμοι οι όροι αναφοράς


Αυτά θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν η ε/κ πλευρά, που αναμένει την Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία το επόμενο διάστημα, με στόχο να καταλήξει σε όρους αναφοράς που θα την βγάζουν από τη δύσκολη θέση. Πηγές από το Υπουργείο των Εξωτερικών έλεγαν επί του θέματος ότι, ακριβώς, λόγω των συνθηκών που περιγράψαμε πιο πάνω, το να καταλήξουμε σε αμοιβαία αποδεκτούς όρους αναφοράς που να περιγράφουν λεπτομερώς όλα τα ανοικτά ζητήματα και τη στόχευση, αλλά και τη διαδικασία που θα πρέπει από τούδε να ακολουθηθεί, θα αποτελέσει βάλσαμο και ένα μεγάλο εμπόδιο στον όποιο νέο ηγέτη στα κατεχόμενα να πράξει κατά το δοκούν.