Κόστος Ζωής

«Κόκκινο» για τα νέα τέλη

Δεν περνά από τη Βουλή το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Έτοιμα να καταθέσουν σημαντικές τροποποιήσεις επί του αρχικού κυβερνητικού νομοσχεδίου που επιφέρει αυξήσεις φωτιά στα τέλη κυκλοφορίας κυρίως για τα μεταχειρισμένα οχήματα, με στόχο τη μείωση των ρύπων, δηλώνουν τα κόμματα. Προς το παρόν η κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών βρίσκεται στην αναμονή, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαβούλευση μεταξύ των επηρεαζόμενων μερών, η οποία θα διαρκέσει ένα μήνα. Σε περίπτωση, όμως, που δεν βρεθεί η χρυσή τομή στο πλαίσιο της διαβούλευσης και το επίμαχο νομοσχέδιο επιστραφεί στη Βουλή ως έχει, τότε το μπαλάκι θα είναι στο γήπεδο των κομμάτων, που δεν συμφωνούν με σημαντικές πρόνοιες του νομοσχεδίου. Βασική διαφωνία όλων είναι ο καθορισμός του ύψους των τελών κυκλοφορίας με βάση την ηλικία του οχήματος.
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων


Κατά την πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα τέλη κυκλοφορίας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, στις 18 Ιανουαρίου, εκφράστηκαν από πλευράς των επηρεαζόμενων μερών -κυρίως από πλευράς των εισαγωγέων μεταχειρισμένων οχημάτων- έντονες αντιδράσεις αλλά και καταγγελίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων των εισαγωγέων καινούργιων οχημάτων.


Παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι διαμαρτύρονταν επειδή, όπως είπαν, δεν προηγήθηκε διάλογος. Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε στη «Σ» ο πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου, το νομοσχέδιο τέθηκε εκ νέου σε διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, με την Επιτροπή Μεταφορών να τους δίνει ένα μήνα προθεσμία.


Όπως ανέφερε, το σημείο διαφωνίας είναι το ότι εισάγεται τέλος με βάση τα χρόνια και όχι μόνο με βάση τους ρύπους. Με αποτέλεσμα, όπως είπε, να παρατηρείται η εξής ανισορροπία: όταν δύο καταναλωτές αγοράσουν το ίδιο όχημα ηλικίας δύο ετών, το ένα από την αντιπροσωπία και το άλλο εισαχθεί από την Αγγλία, τότε για το ένα θα πληρώνουν 200 ευρώ για τέλη και για το άλλο 600 ευρώ.


Σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, η συζήτηση αναμένεται ότι θα συνεχιστεί στην Επιτροπή μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και, σε περίπτωση που βρεθεί η χρυσή τομή και δεν υπάρχουν διαφωνίες, θα τεθεί το συντομότερο προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος. Τονίζεται, πως, έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο, όσοι καταναλωτές αγοράσουν ή φέρουν από το εξωτερικό μεταχειρισμένο όχημα, δεν θα επηρεαστεί από τη νέα νομοθεσία και θα εντάσσεται στην υφιστάμενη ως έχει.


Εκτός των άλλων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών ζήτησε από την Κυβέρνηση να καταθέσουν στη Βουλή ένα νέο σχέδιο απόσυρσης οχημάτων, που να δίνει κίνητρα, καθώς -όπως είπε χαρακτηριστικά- «με αυτό που έφεραν ο καταναλωτής κερδίζει μόνο 350 ευρώ και είναι κοροϊδία».
Εξετάζουν την ίδια τροπολογία


Σε περίπτωση, πάντως, που εκπνεύσει η προθεσμία των βουλευτών χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα στις διαβουλεύσεις και το νομοσχέδιο επιστρέψει στη Βουλή ως είχε αρχικά, τότε όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή Μεταφορών -πλην του ΔΗΣΥ- αναμένεται να καταθέσουν μία κοινή τροπολογία, με στόχο να μην καθορίζονται τα τέλη με βάση την ηλικία του οχήματος.


Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Μεταφορών, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τροποποίησης του νομοσχεδίου, αναφέροντας πως είναι δικαίωμα της Βουλής να το πράξει, ωστόσο τόνισε πως η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να ξεφεύγει από τη λογική τού «ο ρυπαίνων πληρώνει». Απ' εκεί και πέρα, όπως είπε, θα γίνει διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και αναλόγως θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν. Περαιτέρω, τόνισε κι αυτός με τη σειρά του την ανάγκη θέσπισης σοβαρών κινήτρων για απόσυρση οχημάτων.


Από πλευράς του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αντρέας Φακοντής, δήλωσε στη «Σ» πως το νομοσχέδιο ως έχει δεν είναι αποδεκτό και τα μέλη του ΑΚΕΛ θα το απορρίψουν. Πρόσθεσε πως τα τέλη πρέπει να καθορίζονται με βάση τους ρύπους και όχι την ηλικία, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει ένα καλό σχέδιο για απόσυρση οχημάτων. Παράλληλα, όπως είπε, πρέπει να συζητηθεί και η κατάργηση του φόρου κατανάλωσης, που προτείνει η Κυβέρνηση, καθώς η απώλεια αυτή θα μετακυλιστεί στα τέλη κυκλοφορίας. «Αν δεν τα βρουν τα μέρη μεταξύ τους, μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις από τα κόμματα και θα είμαστε έτοιμοι να τις καταθέσουμε», τόνισε.


Περαιτέρω, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους, μιλώντας στη «Σ», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ετεροβαρές, καθώς, όπως είπε, ευνοεί τους εισαγωγείς καινούργιων οχημάτων και λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αν λάβουμε υπόψη ότι εάν αγοράσω καινούργιο όχημα από την Κύπρο μετά από 2 ή 3 χρόνια δεν θα έχω επιβάρυνση στα τέλη, ενώ αν το φέρω μεταχειρισμένο δύο χρόνων θα έχω επιβάρυνση. Ο κ. Μυριάνθους εξέφρασε την ετοιμότητα και της ΕΔΕΚ να καταθέσει τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι δεν θα δεχτούν να μείνουν στο απυρόβλητο οι εισαγωγές οχημάτων μεγάλης ηλικίας, ωστόσο τόνισε ότι τα οχήματα σύγχρονης τεχνολογίας από 1 μέχρι 5 ετών το πολύ δεν πρέπει να τύχουν μιας διαφορετικής μεταχείρισης.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Οικολόγοι, με τον βουλευτή του Κινήματος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου να δηλώνει στη «Σ» πως η πολιτική τους είναι ότι τα τέλη πρέπει να καθορίζονται με βάση τους ρύπους και όχι την ηλικία των οχημάτων. Μάλιστα, ο ίδιος έθεσε και σχετικό ερώτημα στη Νομική Υπηρεσία σχετικά με το δικαίωμα των καταναλωτών που αγοράζουν μεταχειρισμένα οχήματα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για άνιση μεταχείριση. Μία πιθανή τροπολογία επί του νομοσχεδίου, όπως είπε, είναι να μην υπάρχει αναφορά στην ηλικία αλλά μόνο στους ρύπους και να ισχύει για όλους και όχι μόνο για τα εισαγόμενα οχήματα. Περαιτέρω, όπως είπε, η ΕΔΕΚ αναμένει από την Κυβέρνηση ένα σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων, που να δίνει κίνητρα για αγορά μικρών οχημάτων με χαμηλούς ρύπους.
«Θα το αναπέμψει ο Πρόεδρος»


Από πλευράς της η ανεξάρτητη βουλευτής, μέλος της Επιτροπής Μεταφορών, Άννα Θεολόγου, εξέφρασε την άποψη ότι το νομοσχέδιο ως έχει παραβιάζει την αρχή τού «ο ρυπαίνων πληρώνει» απλώς και μόνο επειδή εξυπηρετούνται συμφέροντα των εισαγωγέων καινούργιων οχημάτων. Μιλώντας στη «Σ», σημείωσε πως το παράξενο είναι ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος συμφώνησε με τη ρύθμιση να πληρώνεις ανάλογα με τα χρόνια και όχι μόνο με τους ρύπους.


«Υπάρχει διάκριση στο κόστος που πληρώνει ο πολίτης για ένα ίδιο αυτοκίνητο και δεν πιστεύω ότι θα ψηφιστεί ως έχει το νομοσχέδιο», σημείωσε. «Δεν χρειάζεται καν να γίνουν τροποποιήσεις, απλώς θα το καταψηφίσουμε», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας παράλληλα πως θεωρεί ότι αν γίνουν τροποποιήσεις που αλλάζουν άρδην το νομοσχέδιο, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το αναπέμψει.
Οι αυξήσεις-φωτιά που προτείνει η Κυβέρνηση
Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή δύο νομοσχέδια, με τα οποία προτείνει την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης στα οχήματα και την αύξηση των τελών κυκλοφορίας, με βάση τις εκπομπές ρύπων και τον κυβισμό των οχημάτων. Τα νομοσχέδια προνοούν ότι η ετήσια άδεια κυκλοφορίας θα καθορίζεται κατ' αρχάς βάσει των ρύπων που εκπέμπει επιβατηγό αυτοκίνητο μέχρι 9 θέσεων. Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός για τους ρύπους θα γίνεται ως εξής:


μέρος μάζας μικρότερο ή ίσο των 120 gr/km - 0,50 σεντ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 60 ευρώ,


121 gr/km μέχρι 150 gr/km - 3 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 450 ευρώ,


151gr/km μέχρι 180gr/km - 6 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 1.080 ευρώ,


μεγαλύτερο των 180gr/km - 12 ευρώ ανά γραμμάριο, με ανώτατο ποσό τα 1.500 ευρώ.
Την ίδια ώρα, το σύνολο της ετήσιας άδειας θα επιβαρύνεται με εφάπαξ τέλος, ανάλογα με την ηλικία και τον τύπο καυσίμου του οχήματος, όταν αυτό θα εγγράφεται μεταχειρισμένο για πρώτη φορά. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε επιβατηγά οχήματα μέχρι 9 θέσεων και οχήματα μεταφοράς αγαθών μέγιστης μάζας 3,5 τόνων. Οι επιβαρύνσεις αρχίζουν ως εξής:


Οχήματα από 1 μέχρι 2 ετών: για βενζινοκίνητα δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση, ενώ για τα πετρελαιοκίνητα η επιβάρυνση καθορίζεται στα 100 ευρώ.


Οχήματα από 2 μέχρι 3 ετών: για βενζινοκίνητα 50 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 200 ευρώ.


Οχήματα από 3 μέχρι 4 ετών: για βενζινοκίνητα 100 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 300 ευρώ.


Οχήματα από 4 μέχρι 5 ετών: για βενζινοκίνητα 250 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 500 ευρώ.


Οχήματα από 5 μέχρι 8 ετών: για βενζινοκίνητα 500 ευρώ και πετρελαιοκίνητα 1000 ευρώ.


Οχήματα από 8 μέχρι 10 ετών: για βενζινοκίνητα υπάρχει επιβάρυνση 750 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 1500 ευρώ.


Οχήματα 10 ετών και άνω: για βενζινοκίνητα 1000 ευρώ και για πετρελαιοκίνητα 2000 ευρώ.


Παράλληλα, η Κυβέρνηση προτείνει με τα νομοσχέδια, ένα νέο σχέδιο παροχής κινήτρων με βάση το οποίο σε περίπτωση που κάποιος αποσύρει όχημα 15 ετών και άνω και αγοράσει καινούργιο, τότε θα του χαρίζεται η εγγραφή του οχήματος καθώς και η άδεια κυκλοφορίας για τα πέντε πρώτα χρόνια.