Υγεία

Πέραν των 70 ιατρών εγγράφηκαν στο ΓεΣΥ

Οι κατάλογοι του ΟΑΥ θα παραμείνουν ανοικτοί για τουλάχιστον 3 μήνες, άρα αναμένεται να κλείσουν στις 21 Απριλίου 2019

Ενθαρρυντικά ήταν τα πρώτα δείγματα των προθέσεων των ιατρών να συμβληθούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και να συμμετέχουν στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες, τις πρώτες πέντε πρώτες ημέρες, πέραν των 70 ιατρών εγγράφηκαν στους καταλόγους του ΓεΣΥ, παρά το κάλεσμα του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) να μην συμβληθούν με τον ΟΑΥ.


Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης, ανέφερε πως από την πρώτη εικόνα που έχει ο Οργανισμός, φαίνεται πως οι εγγραφές των ιατρών κινήθηκαν σε αρκετά καλά επίπεδα. Ο κ. Τσινωντίδης, ερωτηθείς για τον αριθμό των εγγραφών, επέλεξε να μην απαντήσει, ωστόσο αναφέρθηκε στα σεμινάρια που πραγματοποιεί ο Οργανισμός τις τελευταίες ημέρες για ενημέρωση των ιατρών, σημειώνοντας πως ήδη πραγματοποιήθηκαν σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα με πολύ μεγάλη προσέλευση, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, στη Λευκωσία συμμετείχαν πέραν των 170 ιατρών, ενώ στη Λεμεσό οι συμμετέχοντες ήταν γύρω στους εκατό. Το επόμενο σεμινάριο, σημείωσε, θα γίνει στην Πάφο, στις 2 Φεβρουαρίου.


Όσον αφορά τους καταλόγους, ο κ. Τσινωντίδης είπε πως θα παραμείνουν ανοικτοί για τουλάχιστον 3 μήνες, άρα, όπως είπε, αναμένεται να κλείσουν στις 21 Απριλίου. Περαιτέρω, ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των γιατρών που χρειάζεται να εγγραφούν στους καταλόγους για να μπορεί να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, εξήγησε ότι δεν υπάρχει ταβάνι. Ωστόσο, πρόσθεσε πως υπολογίζεται ότι ο μέσος όρος των δικαιούχων που αναλογεί ανά προσωπικό ιατρό ανέρχεται στους 1300, με ανώτατο όριο τους 2500, ενώ ο μέσος όρος των δικαιούχων παιδιών που αναλογεί ανά παιδίατρο ανέρχεται στα 775 με επίσης ανώτατο όριο τα 2500 παιδιά. Πάντως, μέχρι στιγμής, ο ίδιος δήλωσε ικανοποιημένος από τις εγγραφές, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, παρά τις όποιες αντιδράσεις υπήρχαν από πλευράς του ΠΙΣ.


Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) για αναβολή των εισφορών του ΓεΣΥ μέχρι να ολοκληρωθεί η σύμβληση των γιατρών και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΟΑΥ, ο κ. Τσινωντίδης τόνισε πως τα χρονοδιαγράμματα του ΓεΣΥ προνοούνται στη σχετική νομοθεσία και δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης.