Κόμματα

Φουλάρουν μηχανές για Ευρωεκλογές

Στην τελική ευθεία τα κόμματα – Εντείνονται οι ζυμώσεις

Τις τελευταίες πινελιές στα ευρωψηφοδέλτιά τους βάζουν τα κόμματα, τα οποία μπήκαν αισίως στη τελική ευθεία για τη νέα εκλογική αναμέτρηση, διεκδικώντας τις έξι έδρες που αναλογούν στην Κύπρο. Μέχρι στιγμής το μόνο κόμμα το οποίο ανακοίνωσε και επίσημα τους «εκλεκτούς» του για την κούρσα των Ευρωεκλογών είναι το ΑΚΕΛ, με τα υπόλοιπα κόμματα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να ανοίγουν τα χαρτιά του εντός Φεβρουαρίου. Κοινό στοίχημα για όλους, πέρα από ένα ισχυρό και πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, είναι «να σηκώσουν τον κόσμο από τον καναπέ» την ημέρα των εκλογών, καθώς κάθε ψήφος θα μετρά διπλά και τριπλά λόγω της αναμενομένης μεγάλης αποχής.
Τα πάντα ρει στον ΔΗΣΥ


Στην Πινδάρου δεν βιάζονται για ανακοινώσεις, καθώς το κυβερνών κόμμα αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα τους εκλεκτούς του περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ΔΗΣΥ αποσκοπεί σε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο, που θα του εξασφαλίσει άνετα τις δύο έδρες και το στοίχημα είναι τα υψηλά ποσοστά και, υπό δεδομένες συνθήκες, η διεκδίκηση ακόμα και μιας τρίτης έδρας (αν και το σενάριο αυτό συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες).


Για την ώρα, δεδομένη θεωρείται η επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον ευρωβουλευτή Λευτέρη Χριστοφόρου, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει και το δυνατό χαρτί, το οποίο ακούει στο όνομα Νίκος Τορναρίτης. Το όνομα του Ευρωπαίου επιτρόπου Χρίστου Στυλιανίδη «παίζει» έντονα, με τον ίδιο να φέρεται ότι αποδέχθηκε την πρόταση να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο. Το ίδιο, όπως όλα δείχνουν, ισχύει και για τη Στέλλα Κυριακίδου, η οποία φαίνεται πως επιθυμεί να «μπει» στη μάχη των Ευρωεκλογών. Δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα της Ελένης Σταύρου, η οποία μπήκε πρώτη στη διεκδίκηση της μάχης.
Έτοιμο το ΑΚΕΛ


Στην Εζεκία Παπαϊωάννου όλα είναι ξεκάθαρα, καθώς το κόμμα ανακοίνωσε ήδη τους υποψηφίους του, μετά από έντονες διεργασίες που είχαν προηγηθεί. Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ στις 19 Ιανουαρίου κατέληξε στα ονόματα που θα φιγουράρουν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις ευρωπαϊκές εκλογές και μπήκε στην τελική ευθεία. Το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαρτίζουν οι: Γιώργος Γεωργίου, Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου, Niyazi Kızılyürek, Γιώργος Κουκουμάς, Μαρίνα Νικολάου και ο ήδη Ευρωβουλευτής Νεοκλής Συλικιώτης. Η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων του ΑΚΕΛ ήταν προγραμματισμένη για χθες βράδυ.
Ψάχνουν τον έκτο στο ΔΗΚΟ


Σχεδόν έτοιμο είναι και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο φουλάρει μηχανές για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, με την πρόεδρο της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους να κατέρχεται στο ίδιο ψηφοδέλτιο, διεκδικώντας την επανεκλογή της στη Βουλή. Οι κομματικοί υποψήφιοι που είναι ήδη στη γραμμή εκκίνησης είναι ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης, η δημοσιογράφος Κατερίνα Χριστοφίδου και οι βουλευτές Ζαχαρίας Κουλίας και Μαρίνος Μουσιούττας. Απομένει ο έκτος εκλεκτός, με το ΔΗΚΟ να βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με ενδιαφερομένους κυρίως από την επαρχία Πάφου.
Μόνη η ΕΔΕΚ, αλλά με καλό ψηφοδέλτιο


Μετά από πολύμηνες συζητήσεις με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου και το ναυάγιο που επήλθε τόσο με τους Οικολόγους, όσο και με την Αλληλεγγύη, η ΕΔΕΚ επέλεξε τον μοναχικό δρόμο. Το ψηφοδέλτιο του κόμματος ωστόσο χαρακτηρίζεται ισορροπημένο και ελκυστικό, καθώς πέραν των πρωτοκλασάτων κομματικών στελεχών, συγκεντρώνει και ονόματα-κράχτες. Οι έξι υποψήφιοι της ΕΔΕΚ είναι ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης, ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, ο διεθνολόγος-αναλυτής Χρίστος Ιακώβου, η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου, ο πρώην επικεφαλής της ΔΕΟΚ Διομήδης Διομήδους και το πρώην στέλεχος της Αλληλεγγύης Θέα Νικολάου.
Έξω ο Λεβέντ, αλλά συνεχίζουν


Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών τρέχουν να κλείσουν την «τρύπα» που άφησε ο Τ/κ δημοσιογράφος και εκδότης, Σενέρ Λεβέντ, μετά το σκωτσέζικο ντους της απόσυρσης ενδιαφέροντος του δημοσιογράφου.


Ο Λεβέντ την Πέμπτη τούς ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας τους, καθώς θα κατέλθει με δικό του ψηφοδέλτιο. Τα δύο κόμματα πάντως αναμένεται να συνεχίσουν τη μεταξύ τους συνεργασία, αν και τώρα θα πρέπει να αναζητήσουν εκ των έσω λύσεις. Για την ώρα, οι μόνοι βέβαιοι υποψήφιοι είναι ο αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Αντρέας Θεμιστοκλέους και ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
Δεν βιάζονται στο ΕΛΑΜ


Ασκήσεις επί χάρτου και στο Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο θέλει να μπει δυναμικά στον «χορό» της διεκδίκησης μιας έδρας στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο τραπέζι βρίσκονται αυτήν τη στιγμή τα ονόματα των Γεάδη Γεάδη και Μάριου Βασιλείου, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της λίστας των ονομάτων που εξέφρασαν την ετοιμότητα να κατέλθουν ως υποψήφιοι. Στόχος του ΕΛΑΜ, όπως πληροφορείται η «Σ», είναι η συμμετοχή και εξωκομματικών στο ψηφοδέλτιο, ενώ θεωρούν αρκετά εφικτό το ενδεχόμενο της κατάκτησης της έκτης έδρας.
Πρώτο τεστ για ΔΗΠΑ


Στον στίβο των ευρωεκλογών εισέρχεται και η ΔΗΠΑ, η οποία παρότι μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, θα διεκδικήσει τις πιθανότητές της. Το νεοσύστατο κόμμα του Μάριου Καρογιάν αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο στις Ευρωεκλογές «αντιλαμβανόμενοι το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος. Στη ΔΗΠΑ παίζουν ήδη τρία ιδρυτικά στελέχη ως εν δυνάμει υποψήφιοι. Βέβαιη θεωρείται η κάθοδος για τους Γιάννο Λακκοτρύπη και Μαρίνο Κλεάνθους, ενώ έντονα ακούγεται το όνομα του ελεγκτή Βάκη Ιακώβου, ο οποίος έχει ισχυρά ερείσματα στη Λεμεσό.