Υγεία

Σπίτι χωρίς γρίπη γίνεται;

Ένας στους δύο ταλαιπωρείται με συμπτώματα

Μια βδομάδα διήρκεσαν τα συμπτώματα της ίωσης στην πεντάχρονη κόρη μου, η οποία, αν και ξεπέρασε τις εμπύρετες ημέρες, εντούτοις εξακολουθεί να παλεύει με ξηρό βήχα. Μόνο στην τάξη της απουσίαζαν δώδεκα παιδιά. Στο σχολείο όλο έλειπαν τα μισά. Φαίνεται ότι διανύουμε τη «high season» των ιών και των μικροβίων, που κάνουν πάρτι στους χώρους μας, εφόσον λόγω του κρύου κλειδαμπαρωνόμαστε μέσα και αφήνουμε ελεύθερο το πεδίο στα μικρόβια να ζήσουν και να μεταφερθούν ανενόχλητα από τον έναν στον άλλο.


Ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης μίλησε στη «Σ» για την έξαρση της γρίπης και τόνισε τι πρέπει να προσέξουμε, ώστε τα «αθώα» συμπτώματά της να μην αποβούν μοιραία! Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο, ο λόγος της έξαρσης των ιώσεων δεν είναι τόσο ο κρύος καιρός, όσο ο εγκλεισμός μας σε μικρούς ζεστούς χώρους χωρίς καθαρό αέρα αλλά και η μειωμένη αντίστασή μας, λόγω εποχής, στα μικρόβια.
Μια γριπούλα είναι, θα περάσει!


Ο Δρ Βωνιάτης ξεκαθάρισε ότι η γρίπη, που θεωρούν οι πλείστοι ακόμη ως μια ήπια ασθένεια, μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες. «Άτομα μεγάλης ηλικίας, ή άτομα με προβλήματα υγείας, καπνιστές και μικρά παιδιά ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά. Ο ιός είναι επικίνδυνος γιατί μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα, όπως λοίμωξη του αναπνευστικού, καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα με τις επιπλοκές της γρίπης και καταλήγουν συνήθως σε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια σοβαρής μορφής, η οποία ίσως να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μπορεί ακόμη να οδηγήσει και στον θάνατο».
Δεν είναι κάτι νέο


Διανύουμε την περίοδο της κορύφωσης, σύμφωνα με τον Δρα Βωνιάτη. «Βρισκόμαστε στην κορύφωση της επιδημίας και αυτό θα διαρκέσει μέχρι και τον Φεβρουάριο. Αυτό όμως δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι εποχική γρίπη, στην οποία όμως πρέπει να δώσουμε την απαραίτητη σημασία». Αυτήν τη στιγμή ένας στους δύο ταλαιπωρείται με τα συμπτώματα της γρίπης. Τα νοσηλευτήρια ασφυκτιούν και ο κόσμος εξακολουθεί να πηγαινοέρχεται, ελπίζοντας πως θα βρει άμεση ανταπόκριση.


Ο επιδημιολόγος τόνισε τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, ώστε να περάσουμε ανώδυνα την εποχική γρίπη. «Τα συμπτώματα είναι ο ψηλός πυρετός (στους ενήλικες η θερμοκρασία να είναι άνω των 38 βαθμών), η υπερβολική καταβολή δυνάμεων, ο έντονος βήχας, ο ερεθισμός στον λαιμό. Αν κάποια από τα συμπτώματα δεν υποχωρούν εύκολα ή εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, που δεν είναι συνηθισμένα, όπως η δύσπνοια, τότε θα πρέπει να τρέξουμε αμέσως στον ειδικό».


Δύο με τρεις θάνατοι τον χρόνο


Η γρίπη δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί, τόνισε ο Δρ Βωνιάτης. «Υπάρχουν δύο με τρεις θάνατοι τον χρόνο που προέρχονται από τις επιπλοκές της ασθένειας, όμως αφορούν άτομα με πολύ βεβαρημένο ιστορικό υγείας. Οι ιατρικές μας υπηρεσίες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, ώστε να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, ακόμη και τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν φροντίδας στην εντατική μονάδα θεραπείας», δήλωσε ο ειδικός, θέλοντας να ξεκαθαρίσει πως δεν χρειάζεται να δημιουργείται πανικός για την εποχική αυτή ασθένεια, η οποία όμως για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά θα πρέπει να γίνει έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη από μέρους μας. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του, γι' αυτό καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη και να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής για να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις».
Τι να κάνεις για να μην αρρωστήσεις (εσύ και τους άλλους!)
· Εμβολιασμός (απαραίτητος σε ευάλωτες ομάδες)
· Καλό πλύσιμο χεριών
· Ζεστά άνετα ρούχα
· Αποφυγή κλειστών χώρων με πολύ κόσμο
· Άρρωστα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο
· Το φτάρνισμα να γίνεται σε χαρτομάντηλο ή στην κλείδωση του αγκώνα (και όχι στη φούχτα το χεριού)
· Καλό αερισμός του σπιτιού
· Μείωση (διακοπή καλύτερα) του καπνίσματος.