Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Στην Α5 οι νέοι αστυνομικοί

Πέρασε από κόσκινο η Αστυνομική Ακαδημία - Θέμα χρόνου η μισθολογική αναβάθμιση

Υπουργείο και Αρχηγείο κάνουν σκέψεις για μερική εκπαίδευση των υφιστάμενων αστυνομικών που κατέχουν την κλίμακα Α3, με την παρακολούθηση μαθημάτων, ώστε να μεταβούν και αυτοί στην κλίμακα Α5
Ανοίγει, όπως φαίνεται, ο δρόμος για μισθολογική αναβάθμιση των νεοπροσληφθέντων αστυνομικών, αφού η πρώτη εικόνα των εμπειρογνωμόνων του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας Ανώτερης Εκπαίδευσης, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο για να αξιολογήσουν το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου (ΑΑΚ), ήταν θετική. Η αξιολόγηση γίνεται με στόχο να αναγνωριστεί το πρόγραμμα εκπαίδευσης της ΑΑΚ και κατ’ επέκτασιν το δίπλωμα που θα λάβουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι δόκιμοι αστυνομικοί. Σε περίπτωση που όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα σημάνει η έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην Αστυνομία, αφού τόσο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου όσο και ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου είχαν δηλώσει παλαιότερα πως μια τέτοια εξέλιξη θα τους έδινε το πράσινο φως, ώστε να διεκδικήσουν τη μισθολογική αναβάθμιση των νεοπροσληφθέντων αστυνομικών από την κλίμακα Α3 στην κλίμακα Α5.
Την έκαναν «φύλλο και φτερό»


Ειδικότερα, ομάδα εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό ήρθαν στην Κύπρο στις 16 Ιανουαρίου 2019 με σκοπό την αξιολόγηση του προγράμματος εκπαίδευσης -θεωρητικού και πρακτικού- που λαμβάνουν οι δόκιμοι αστυνομικοί στη χώρα μας, με απώτερο στόχο την αναγνώριση του διπλώματος το οποίο θα λάβουν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους, γιατί περί σπουδών πρόκειται με την αναβάθμιση που επήλθε στο πρόγραμμα τα τελευταία χρόνια. Ο Φορέας μαζί με εκπροσώπους του ΕΤΕΚ και του Πανεπιστημίου Κύπρου έκαναν «φύλλο και φτερό» το πρόγραμμα σπουδών στην ΑΑΚ, ενώ «ανέκριναν» διεύθυνση, εκπαιδευτές και σπουδαστές, οι οποίοι κλήθηκαν να πουν τις εντυπώσεις τους για το πρόγραμμα. Περαιτέρω, οι εμπειρογνώμονες επισκέφθηκαν την ΑΑΚ αλλά και τη Μηχανοκίνητη Μονάδα Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), όπου είδαν ιδίοις όμμασι τις εγκαταστάσεις όπου οι δόκιμοι αστυνομικοί περνούν από μία στρατιωτική εκπαίδευση 10 εβδομάδων.


Αυτό που φαίνεται να ικανοποίησε τον Φορέα, όμως, είναι η φοίτηση των δοκίμων αστυνομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αφού είναι η πρώτη φορά που, στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, θα παρακολουθήσουν μια σειρά μαθημάτων σε θέματα όπως η Ψυχολογία, η Κοινωνιολογία κ.α.. Συγκεκριμένα, οι δόκιμοι αστυνομικοί, που εισήχθησαν στην Ακαδημία τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2017, θα έχουν ένα εξάμηνο διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους τόσο στην ΑΑΚ όσο και στο Πανεπιστήμιο, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται τώρα στην ΑΑΚ και θα περάσουν από το Πανεπιστήμιο τον Σεπτέμβριο του 2019.
Θετική η πρώτη εντύπωση


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», η πρώτη εντύπωση του Φορέα ήταν θετική, καθώς οι εμπειρογνώμονες έμειναν ευχαριστημένοι, ωστόσο ο δρόμος για την αναγνώριση είναι ακόμη μακρύς. Οι εμπειρογνώμονες ετοίμασαν και απέστειλαν ήδη στην ΑΑΚ έκθεση, η οποία περιέχει θετικά σχόλια αλλά και κάποιες παρατηρήσεις. Απ' εκεί και πέρα, η Αστυνομία μέχρι τον Απρίλιο θα πρέπει να αποστείλει στους εμπειρογνώμονες τις δικές της απαντήσεις στα σχόλιά τους και μετά να προχωρήσει ο Φορέας με την αξιολόγηση του προγράμματος. Σχολιάζοντας το γεγονός ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε πως πλέον στην ΑΑΚ παρέχεται αναβαθμισμένη εκπαίδευση, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με αποτέλεσμα ο αστυνομικός να είναι πιο καταρτισμένος όταν τελειώσει την εκπαίδευσή του για να μπορεί ν' ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας.
Αποφασισμένοι Υπουργός και Αρχηγός
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις, τόσο του Υπουργού όσο και του Αρχηγού Αστυνομίας, οι προσλήψεις των δόκιμων αστυνομικών είχαν γίνει με πολύ αξιοκρατικές διαδικασίες, ενώ τα κριτήρια πρόσληψης ήταν αυστηρότερα από κάθε προηγούμενη φορά. Έτσι, αν τελικά δοθεί και επίσημα η έγκριση για περαιτέρω αναγνώριση του προγράμματος εκπαίδευσης του οποίου τυγχάνουν οι δόκιμοι αστυφύλακες στην ΑΑΚ, τότε αναμένεται πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Αρχηγείο θα προχωρήσουν με τις ενέργειες τις οποίες είχαν προαναγγείλει, δηλαδή την κατάθεση σχετικών προτάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο για μισθολογική αναβάθμιση των αστυνομικών.


Επί τούτου, ο Υπουργός σε παλαιότερές του δηλώσεις είχε πει πως η μισθολογική κλίμακα των αστυνομικών πρέπει να αλλάξει από την Α3.5.7 σε Α5.7, ώστε να ανταμείβονται με αυτά που δικαιούνται. Αυτό θα σημαίνει πως οι τώρα δόκιμοι αστυνομικοί, οι οποίοι αναμένεται να μονιμοποιηθούν τον Νοέμβριο του 2020, θα «πηδήξουν» στην κλίμακα Α5 και αυτό λόγω της αναβαθμισμένης εκπαίδευσης που έλαβαν, ενώ μέχρι σήμερα οι νεοπροσληφθέντες αστυνομικοί ξεκινούσαν από την κλίμακα Α3 και έπρεπε να «κλείσουν» 12 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα για να μπορούν να περάσουν στην κλίμακα Α5.


Για να μην υπάρχει όμως διάκριση, σύμφωνα με πηγές της «Σ», Υπουργείο και Αρχηγείο κάνουν σκέψεις για μερική εκπαίδευση των υφιστάμενων αστυνομικών που κατέχουν την κλίμακα Α3, με την παρακολούθηση μαθημάτων, τα οποία θα τους δώσουν την αναβάθμιση που απαιτείται, έτσι ώστε να μεταβούν και αυτοί στην κλίμακα Α5, χωρίς να χρειάζεται να «κλείσουν» 12 χρόνια στο Σώμα. Βέβαια, όλα αυτά είναι ακόμη στα αρχικά στάδια, καθώς υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος για να γίνουν οι όποιες αλλαγές μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι δόκιμοι.

Υποστηρίξτε τη