Τράπεζες

Ύστατη ελπίδα το Ταμείο Αλληλεγγύης για κουρεμένους

Αναμονή και για το ξεκαθάρισμα με τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής

Τις ελπίδες τους στη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης φαίνεται να εναποθέτουν οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής, που εδώ και έξι χρόνια αναζητούν τρόπο να ανακτήσουν τα ποσά που έχασαν εν μιά νυχτί , μετά το bail-in του 2013. Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναμένεται να λάβει συνέχεια εντός των επόμενων εβδομάδων, όπου αναμένεται να τοποθετηθούν τα μέλη της επί του θέματος με απώτερο στόχο τα νομοσχέδια να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.


Κατά την προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, στις 14 Ιανουαρίου, η πρόθεση των εισηγητών του Ταμείου Αλληλεγγύης για να συμπεριληφθούν σε αυτό και εταιρείες προσέκρουσε σε συνταγματικά ζητήματα αλλά και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν στις κρατικές ενισχύσεις. Ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου για το Ταμείο Αλληλεγγύης, Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την πρόθεσή του να καταθέσει τροπολογία που θα προβλέπει συμπερίληψη εταιρειών, μετόχων αλλά και επαναπατρισθέντων.


Μιλώντας στη «Σ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, Άδωνις Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως το Ταμείο ενισχύθηκε με €55 εκατομμύρια ευρώ αλλά και μια λίστα ακινήτων της Κυβέρνησης, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που ουδόλως αντικατοπτρίζει το ύψος των 3 δισεκατομμυρίων που έχει κουρευτεί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, επίσης, ότι τα περιουσιακά στοιχεία της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, η οποία διάγει πλέον την έκτη χρονιά εξυγίανσης και διαχείρισης, έχουν μειωθεί δραματικά: από τα 900 εκατομμύρια έφτασαν στα 200 εκατομμύρια. Πέραν τούτου, ο Σύνδεσμος αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης, ούτως ώστε να διανεμηθεί το εναπομείναν ποσό στους δικαιούχους.


Σημείωσε, ακόμη, πως στα επόμενα βήματα είναι η σύσταση της Επιτροπής του Ταμείου Αλληλεγγύης, που θα συζητήσει και τους τρόπους εκταμίευσης των ποσών στους πολίτες που επλήγησαν από τις αποφάσεις του Eurogroup το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από το εν λόγω ταμείο, θα αποζημιωθούν και οι Κάτοχοι Αξιογράφων, με αξιώσεις που ανέρχονται περίπου σε €400 εκατομμύρια.