Υγεία

Λαϊκή απαίτηση το ΓεΣΥ

Οι πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο σύστημα

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ΓεΣΥ δίνει η κοινή γνώμη η οποία, παρά τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες των γιατρών, εναποθέτει τις ελπίδες της στο νέο προωθούμενο από την κυβέρνηση σύστημα. Αυτό προκύπτει από σειρά δημοσκοπήσεων που διεκπεραίωσε το IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, για λογαριασμό της «Σημερινής» της Κυριακής, που κατέδειξαν ότι οι περισσότεροι πολίτες επενδύουν στο ΓεΣΥ για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, τις οποίες θεωρούν προβληματικές.


Παράλληλα δηλώνουν ότι θέλουν και πρέπει το νέο σύστημα να εφαρμοστεί βάσει των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή εντός του 2019. Σημαντική είναι επίσης η πεποίθηση του κόσμου ότι εν τέλει η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις των παροχέων υγείας οι οποίες εντείνονται μέρα με τη μέρα.
Το συμφέρον του πολίτη


Όπως διαφάνηκε σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Μάιο του 2018, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί πως το ΓεΣΥ είναι προς συμφέρον των ιδίων. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση εάν πιστεύουν ότι με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του απλού πολίτη, το 79% απάντησε «ναι», το 15% «όχι», ενώ ένα 6% απάντησε «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».


Ακολούθως, σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, οι πλείστοι ερωτηθέντες (39%), απαντώντας σε παρόμοια ερώτηση, ανέφεραν πως κατά την άποψή τους με το ΓεΣΥ εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κόσμου, παρά των γιατρών (13%) ή των μεγάλων εταιρειών (21%). Στάση αναμονής επέλεξε να διατηρήσει το 11% των ερωτηθέντων, μη εκφράζοντας γνώμη.
Σίγουροι ότι θα εφαρμοστεί


Στην ίδια δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (61%) εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, την ώρα που ένα υψηλό ποσοστό που δεν περνά απαρατήρητο (39%) δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα προχωρήσει τελικά το νέο σύστημα υγείας στον τόπο μας.


Παράλληλα, στην τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα μας περί τα τέλη Δεκεμβρίου, η οποία αφορούσε στις προκλήσεις της Κύπρου για το 2019, οι πλείστοι πολίτες «ψήφισαν» υπέρ της προώθησης του Σχεδίου Υγείας στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων. Παράλληλα, σε ερώτηση για το ποιες θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά, ψηλά στις επιλογές των πολιτών (μετά την οικονομία και το Κυπριακό) ήταν το ΓεΣΥ (38%). Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες -το 51%- θεωρούν ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν από γιατρούς, εν τέλει το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί. Απαισιοδοξία δηλώνει το 38% των πολιτών, ενώ το 11% επέλεξε να μην εκφέρει άποψη.