Κόμματα

Τι σπούδασαν οι πολιτικοί μας ηγέτες

Από πολιτικοί μηχανικοί και δικηγόροι μέχρι οικονομολόγοι και γιατροί

«Δεν ξέρει τίποτα και νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι προορίζεται για καριέρα πολιτικού», έλεγε κάποτε ο Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, Ιρλανδός συγγραφέας, προσπαθώντας να καθορίσει τη στόφα του ατόμου το οποίο θα μπορούσε να ασχοληθεί με την πολιτική. Ένα απόφθεγμα που θα ήταν τρομακτικό ή και άδικο να ασπαστούμε.


Για να ακολουθήσεις καριέρα πολιτικού και δη πολιτικού ηγέτη ή ηγέτη μιας ολόκληρης χώρας, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κατεύθυνση στο πανεπιστήμιο από το οποίο μπορείς να αποφοιτήσεις με πτυχίο ηγέτη χώρας ή πολιτικής παράταξης, ωστόσο, διαχρονικά οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες στον δυτικό κόσμο έχουν σπουδάσει είτε Νομική είτε Οικονομικά.


Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν σπουδάσει Νομική, ενώ υπάρχει και μια χώρα που ο αρχηγός του κράτους δεν έχει πτυχίο. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Stefan Lofven, o οποίος παρακολούθησε μόνον ένα χρόνο μαθήματα στο πανεπιστήμιο.


Τι έχουν σπουδάσει όμως οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής;


Από τη Νομική και τον Παπανδρέου


Ξεψαχνίζοντας τα βιογραφικά σημειώματά τους, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως και στην Κύπρο, η πλειοψηφία των πολιτικών έχουν στο κάδρο τους πτυχίο Νομικής, με πρώτο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London. Η πολιτική μπήκε στη ζωή του στα φοιτητικά του χρόνια, όταν αναμίχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου επί προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, η εμπλοκή του στην πολιτική διανθίστηκε, έχοντας ενεργό ρόλο στον ΔΗΣΥ, ενώ η εξέλιξή του με το πέρασμα των χρόνων είναι γνωστή, καθώς κατάφερε να αναρριχηθεί στο ύψιστο πολιτειακό αξίωμα.


Τη νομική επιστήμη ακολούθησε και ο (κατά πολύ νεότερος) ανθυποψήφιος του Προέδρου της Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε και εργάστηκε ως δικηγόρος, ενώ από το 2006 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής. Το 2013 εξελέγη πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.


Οι μηχανικοί της... πολιτικής


Τον τομέα της Μηχανικής ακολούθησε η πλειοψηφία των πολιτικών μας. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο North East London Polytechnic, ασχολήθηκε όμως ενεργά με την πολιτική κατά τη διάρκεια των σπουδών του. Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (Ε.Φ.Ε.Κ.) Αγγλίας και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων «Πρωτοπορία».


Πολιτικός μηχανικός σπούδασε και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ), ενώ παρακολούθησε μαθήματα Παιδαγωγικών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και έτυχε μετεκπαίδευσης στο Ρίμινι της Ιταλίας. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Στροβόλου, ενώ πήρε τα ηνία του ΑΚΕΛ από τον Δημήτρη Χριστόφια και βρίσκεται από το 2001 στα έδρανα της Βουλής.


Ο επικεφαλής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, σπούδασε επίσης πολιτικός μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών. Η πολιτική έγινε καθημερινή και αποκλειστική του ενασχόληση από το 2001, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, ενώ το 2015 ανέλαβε τα ηνία των Οικολόγων, ως πρόεδρος.


Μάστερ στα Οικονομικά


Από την άλλη, ακολουθώντας τα όσα ισχύουν και στο εξωτερικό όσον αφορά στην επιλογή σπουδών των πολιτικών ηγετών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έλαβε πτυχίο Οικονομικών και Λογιστικής από το New York Institute of Technology των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εισήλθε ενεργά στο πολιτικό γίγνεσθαι το 1991, όταν και εξελέγη δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς. Η μετέπειτα πορεία του τον οδήγησε στα έδρανα της Βουλής, στο υπουργικό αξίωμα, ξανά πίσω στα έδρανα και στην προεδρική καρέκλα του κυβερνώντος κόμματος.


Ιατρική και... Φιλοσοφία


Καταρρίπτοντας τον «νόμο» που θέλει τους πλείστους πολιτικούς να έχουν σπουδάσει Νομική και Οικονομικά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος επέλεξε την Ιατρική, καθώς εξασφάλισε πτυχίο Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου. Η πρώτη επαφή του με την πολιτική καταγράφεται στο μακρινό 1973, όταν υπήρξε ενεργό μέλος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας ΕΔΕΝ. Αργότερα εξελέγη βουλευτής με το σοσιαλιστικό κόμμα και από το 2015 διατελεί πρόεδρος της ΕΔΕΚ.


Γιατρός είναι και η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η οποία ξεχωρίζει για τη δράση της ως εθελοντής γιατρός σε εμπόλεμες ζώνες. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, η κ. Θεοχάρους έλαβε το πτυχίο της στην Ιατρική και Φιλοσοφία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Παιδοχειρουργική στο Μάντσεστερ και το Παρίσι. Παράλληλα, έλαβε τον τίτλο της δόκτορος Φιλοσοφίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη Βοστώνη (B.C.E.T.S.). Η κα Θεοχάρους εξελέγη βουλευτής αλλά και ευρωβουλευτής όπου και παραμένει έως σήμερα, αναλαμβάνοντας παράλληλα και τα ηνία του κόμματός της.


Στον τομέα της Ιατρικής είναι και οι σπουδές του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, ο οποίος σπούδασε Ραδιολογία - Ακτινολογία στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι.) Αθηνών. Η ανάμειξή του με την πολιτική ήρθε παράλληλα με τις σπουδές του ως στέλεχος του Λαϊκού Συνδέσμου Χρυσή Αυγή, ενώ διετέλεσε επί χρόνια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Εθνικιστικού Κινήματος. Το 2008 ίδρυσε το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) και οκτώ χρόνια αργότερα έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος του λεγόμενου εθνικιστικού μετώπου στα έδρανα της κυπριακής Βουλής.