Αναλύσεις

Με το αριστερό στο 2019 η τουρκική λίρα

Με το... αριστερό εισήλθε στο 2019 το τουρκικό νόμισμα, καθώς έχει απολέσει τουλάχιστον το 3,5% της αξίας του, έναντι του δολαρίου, κατά τη διάρκεια των πρώτων τριών ημερών του νέου έτους. Μάλιστα, όχι απλώς έχει παρουσιάσει τη χειρότερη επίδοση διεθνώς, αλλά είναι και σχεδόν διπλάσια της δεύτερης χειρότερης, η οποία ανήκει στη σουηδική κορώνα. Αιτία αποτελεί η ανησυχία των επενδυτών για μία πρώιμη και πρόωρη νομισματική «χαλάρωση», μετά την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.


Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, επικαλούμενη πληροφορίες του Bloomberg, αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της σουηδικής κορώνας ανέρχεται στο 2,1%, ενώ ακολουθεί η «βουτιά» της βρετανικής λίρας κατά 1,4%, του ουγγρικού φιορίνι κατά 1,4% και του νοτιοαφρικανικού ραντ κατά 1,3%.


Νωρίτερα, η στατική υπηρεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 20,3% τον Δεκέμβριο έναντι 21,6% τον Νοέμβριο και 25,5% τον Οκτώβριο. Το καλοκαίρι, η τουρκική λίρα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, εξαιτίας των ανησυχιών των επενδυτών για τις οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ερντογάν. Στο κλίμα ανησυχίας συνέβαλε, επίσης, τόσο η διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ, όσο και η επιβολή περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο των δύο χωρών.