Υγεία

Ο οδικός χάρτης του ΓεΣΥ

Οι ημερομηνίες σταθμοί για την εφαρμογή του νέου συστήματος

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή του πολυσυζητημένου Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), ξεκίνησε με την αλλαγή του έτους. Μετά από χρόνια συζητήσεων, αντιπαραθέσεων, σχεδιασμών και επανασχεδιασμών, το ΓεΣΥ με το νέο έτος θα περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Αν και οι αντιδράσεις και οι διαφωνίες των ιατρών δεν εξαλείφθηκαν ακόμη, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) δηλώνει έτοιμος και αποφασισμένος να προχωρήσει κανονικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος. Με βάση τα τελικά επίσημα χρονοδιαγράμματα, που τέθηκαν από το Yπουργείο Υγείας και τον ΟΑΥ, εντός του 2019 θα εφαρμοστεί η πρώτη φάση του ΓεΣΥ, ενώ ένα χρόνο μετά θα έχουμε την πλήρη εφαρμογή του συστήματος.


Κατά την πρώτη φάση της εφαρμογής του, το ΓεΣΥ θα παρέχει στους δικαιούχους μόνο εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, στo πλαίσιo της οποίας θα εισαχθεί ο θεσμός του προσωπικού ιατρού και του ειδικού ιατρού, ενώ θα καλύπτονται επίσης τα φάρμακα και οι εργαστηριακές εξετάσεις. Με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος, θα παρέχεται στους δικαιούχους και η ενδονοσοκομειακή φροντίδα, γι’ αυτό θα αυξηθούν και οι εισφορές των πολιτών, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την 1η Μαρτίου φέτος.


Βέβαια, για να εφαρμοστούν όλα τα πιο πάνω, προέχουν οι εγγραφές στους καταλόγους του ΟΑΥ των παροχέων, δηλαδή των ιατρών, των φαρμακοποιών και των εργαστηρίων, όπως επίσης και οι εγγραφές των δικαιούχων. Το πρώτο βήμα της εφαρμογής του νέου συστήματος, όπως ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου ο ΟΑΥ, θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου με τη διοργάνωση σεμιναρίων από τον οργανισμό, κατά τα οποία θα γίνεται επεξήγηση της διαδικασίας υποβολής αίτησης εγγραφής των παροχέων. Πάντως, εμείς μαζέψαμε τις πιο σημαντικές ημερομηνίες του ΓεΣΥ και σας παρουσιάζουμε τον οδικό χάρτη της εφαρμογής του.
21 Ιανουαρίου 2019 - Αρχίζουν οι εγγραφές των παροχέων που θα συμβληθούν με τον ΟΑΥ για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ.


21 Φεβρουαρίου 2019 - Ξεκινούν οι εγγραφές των δικαιούχων στους καταλόγους του ΟΑΥ.


1η Μαρτίου 2019 - Οι πολίτες αρχίζουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ.


1η Ιουνίου 2019 - Τίθεται σε εφαρμογή η πρώτη φάση του ΓεΣΥ, που καλύπτει την εξωνοσοκομειακή φροντίδα.


1η Μαρτίου 2020 - Αυξάνονται οι εισφορές των πολιτών γιατί θα προστεθούν στο σύστημα και οι υπόλοιπες υπηρεσίες.


1η Ιουνίου 2020 - Το Γενικό Σύστημα Υγείας τίθεται σε πλήρη εφαρμογή και καλύπτει πλέον και την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.