Ελλάδα

Φιάσκο η «Novartis»

Καταρρέει η σκευωρία σε βάρος Σαμαρά και πολιτικών

Σε φιάσκο οδηγείται η πολύκροτη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και κυρίως το σκέλος των κατηγοριών σε βάρος δέκα πολιτικών προσώπων. Μετά από τους ισχυρισμούς του Νίκου Μανιαδάκη - που στις αρχές του 2018 προσερχόταν αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για να καταθέσει, υπό τον μανδύα του προστατευόμενου μάρτυρα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου»- και δεύτερος μάρτυρας θα προβεί σύντομα σε καταγγελίες περί άσκησης πιέσεων.


Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων ημερών ένας εκ των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» αναμένεται να δώσει ανάλογη με τον Μανιαδάκη μαρτυρία σχετικά με πιέσεις που δεχόταν και ο ίδιος από εισαγγελείς για να στοχοποιήσει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και να μιλήσει για δωροδοκίες. Σε τέτοια περίπτωση, δύο από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες θα έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρης της σκευωρίας που στήθηκε πριν από ένα χρόνο, ώστε να τύχουν δικαστικής έρευνας οι εν λόγω δέκα, μεταξύ των οποίων δύο πρώην πρωθυπουργοί, οι κ. Σαμαράς και Πικραμμένος, ο νυν κεντρικός τραπεζίτης, Γ. Στουρνάρας, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, ο νυν επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.
Οι τρεις μάρτυρες


Στις 8 Νοεμβρίου 2017 η μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσε ότι: «Η Novartis υποστήριζε οικονομικά την εταιρεία της γυναίκας του Μανιαδάκη με το όνομα ΨΗΜΙΤΗ, μέσω της οποίας δωροδοκήθηκε με 50.000 ευρώ». Ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» είχε καταθέσει πως ο Μανιαδάκης πήρε 120 χιλ. ευρώ από τη Novartis, ενώ σε τρίτη κατάθεσή της, η «Κελέση» ανέφερε ότι ο Μανιαδάκης πήρε 200 χιλ. ευρώ, μια κατάθεση που αργότερα άλλαξε επειδή διαμαρτυρήθηκε ο κατηγορούμενος. Υπενθυμίζεται ότι η όλη υπόθεση, όπως και το πόρισμα της προανακριτικής, στηρίχθηκε στις καταθέσεις των τριών μαρτύρων, οι οποίοι άφηναν υπόνοιες για τους συγκεκριμένους πολιτικούς, χωρίς όμως να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους.


Οι τελευταίες εξελίξεις, ακυρώνουν εκ των πραγμάτων τις προηγούμενες καταθέσεις των τριών, καθώς κατά παράβαση του ελληνικού νόμου, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων παρά το γεγονός ότι ήταν εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Novartis. Σημειώνεται, ότι ο Μανιαδάκης -που πέρασε πλέον στην αντίπερα όχθη και από μάρτυρας κατηγορίας έγινε ο ίδιος κατηγορούμενος- εντάχθηκε στο πρόγραμμα, παρότι υπήρχαν σε βάρος του καταγγελίες για δωροδοκία, ενώ από το βήμα της ελληνικής Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει τους μάρτυρες «ήρωες» κι όχι «κουκουλοφόρους» όπως τους έλεγε η αντιπολίτευση.
«Νομική πρωτοτυπία»


Σχολιάζοντας το «εκκρεμές» των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis, ειδικοί κάνουν λόγο για «νομική πρωτοτυπία», ενώ από την αντιπολίτευση γίνεται λόγος για «φιάσκο». Δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αφενός αμφισβητήθηκε έντονα η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων και αφετέρου ακόμα και πρόσωπα από τον χώρο των δικαστηρίων έλεγαν πως το «στοίχημα της Δικαιοσύνης είναι να... δέσει τις κατηγορίες με απτά στοιχεία και στέρεο αποδεικτικό υλικό».


Οι ύποπτες συναλλαγές για τις οποίες κατηγορήθηκε ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας από τον «Σαράφη» και την «Κελέση», που σε μεταγενέστερη κατάθεσή της ανακάλεσε όσα είχε αρχικά καταθέσει ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα για το πώς ο εν λόγω μάρτυρας κρίθηκε αξιόπιστος και κατάλληλος για να θεωρηθεί προστατευόμενος παρά τις καταθέσεις εις βάρος του, και μάλιστα για τόσο σοβαρή υπόθεση όσο η δικογραφία κατά 10 πολιτικών προσώπων.


Ο συνήγορος υπεράσπισής του, Θεόδωρος Μαντάς, επισημαίνει πως οι εισαγγελικές Αρχές είτε έκαναν λάθος όταν τον ενέταξαν στους μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος, αν είχαν υπόνοιες περί της ποινικής του εμπλοκής, είτε έκαναν λάθος τώρα που τον κατέστησαν κατηγορούμενο.
Μπήκαν στο σπίτι του


Στο μεταξύ, την περασμένη Παρασκευή διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας παρουσία εισαγγελέα στην οικία του Νίκου Μανιαδάκη, στον Διόνυσο, κατά τη διάρκεια της οποίας το σπίτι βρέθηκε άδειο. Νομικοί εκτιμούν ότι το... εύρημα του άδειου σπιτιού δεν αποκλείεται να επηρεάσει την περαιτέρω ποινική μεταχείρισή του.


Πάντως, ο κατηγορούμενος βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις αρμόδιες Αρχές, ενώ δημοσιεύματα θέλουν τον Ν. Μανιαδάκη να ζήτησε στις 27/12/2018 από την Εισαγγελία Διαφθοράς να προχωρήσει σε άρση των μέτρων προστασίας του. Από την πλευρά του, ο συνήγορός του επισκέφθηκε την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Μαρίνα Μπόζνου, ενημερώνοντάς την ότι ο εντολέας του είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Δικαιοσύνης και έτοιμος να απολογηθεί για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που του αποδίδεται.