Εργασία

Στον αέρα αυξήσεις και προσλήψεις

Βαρύ το κόστος του ΓεΣΥ για τις επιχειρήσεις

Ορατός είναι ο κίνδυνος για πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων αλλά και των νέων προλήψεων από τις επιχειρήσεις, ενόψει της επικείμενης εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Αιτία η έναρξη των εισφορών, το κόστος των οποίων ίσως αποδειχθεί βαρύ για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένες εισηγήσεις για ελάφρυνση του εν λόγω κόστους έθεσαν εδώ και καιρό ενώπιον του
Υπουργείου Οικονομικών η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.
Οι προθέσεις των επιχειρήσεων


Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, αρχικά ανέφερε πως η ένσταση της ΟΕΒ όσον αφορά στις εισφορές του ΓεΣΥ ήταν ότι θα έπρεπε να ήταν ισόποσες για εργαζομένους και εργοδότες και ότι δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει η καταβολή τους πριν από την ολοκλήρωση της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Περαιτέρω, ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι από τον Μάρτιο του 2019 το κόστος των επιχειρήσεων θα είναι αυξημένο κατά 2,35%, καθώς εκτός από το 1,85% που θα επωμίζονται για τις εισφορές στο ΓεΣΥ, με τον νέο χρόνο αυξάνονται και οι εισφορές στις κοινωνικές ασφαλίσεις κατά 0,5%.


Ερωτηθείς για το αν μπορούν να ανταποκριθούν οι κυπριακές επιχειρήσεις στο κόστος του ΓεΣΥ και αν υπάρχουν κίνδυνοι, είπε πως αυτό που προκύπτει από την αξιολόγηση των προθέσεων των επιχειρήσεων είναι ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η αναθεώρηση των απολαβών των εργαζομένων κατά το 2019, ενώ επιπτώσεις θα έχουμε και στον προγραμματισμό για τις νέες προσλήψεις. Το θετικό, πρόσθεσε, είναι ότι δεν υπάρχουν προθέσεις για απολύσεις.
Εισηγήσεις για φοροελαφρύνσεις


Με στόχο τη μείωση του κόστους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, η ΟΕΒ εδώ και μήνες εισηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα: να καταργηθεί η εισφορά του εργοδότη στο ταμείο κοινωνικής συνοχής ύψους 2% επί του μισθολογίου, να μειωθεί από 1,2% σε 0,6% η εισφορά στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού και να μειωθεί από 12,5% σε 10% η εταιρική φορολογία. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σ», πρόκειται για εισηγήσεις οι οποίες αυτό το διάστημα τυγχάνουν μελέτης από το αρμόδιο υπουργείο. Στο ίδιο πλαίσιο, τις δικές του εισηγήσεις για φοροελαφρύνσεις έθεσε στην κυβέρνηση και το ΚΕΒΕ.


Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΚΕΒΕ, Μάριο Τσιακκή, το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τις εισφορές των επιχειρήσεων, οι οποίες για την πρώτη φάση του ΓεΣΥ θα ανέρχονται στο 1,85% και για τη δεύτερη φάση -δηλαδή με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ- θα αυξηθούν στο 2,65%, θα πρέπει να ελαφρύνει. Ένας τρόπος, όπως είπε, είναι η μείωση του εταιρικού φόρου κατά 2,5%, ώστε να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν προ Τρόικας.
Προς κατάργηση οι ιδιωτικές ασφάλειες


Ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει με την εισαγωγή των εισφορών από πλευράς επιχειρήσεων και εργαζομένων, είναι τα ιδιωτικά συμβόλαια ασφάλισης υγείας που παρέχουν οι εργοδότες στους υπαλλήλους τους και επωμίζονται μαζί το κόστος. Ερωτηθείς εάν θα καταργηθούν τα εν λόγω σχέδια, ο κ. Τσιακκής εξήγησε ότι αυτό θα το αποφασίσει η κάθε επιχείρηση σε συνεννόηση με τους εργαζομένους της. Βέβαια, πρόσθεσε πως με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, η οποία θα επέλθει από την 1η Ιουνίου του 2020, θα τεθεί στο τραπέζι η κατάργηση των ασφαλιστικών σχεδίων, καθώς οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να πληρώνουν εις διπλούν.


«Εμείς προτρέψαμε τις επιχειρήσεις να κρατήσουν τον πρώτο χρόνο τουλάχιστον τα σχέδιά τους και ίσως και για τον δεύτερο χρόνο μέχρι να δούμε ότι το σύστημα λειτουργεί ομαλά», συμπλήρωσε. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο κ. Αντωνίου από πλευράς ΟΕΒ, σημειώνοντας πως είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις να πληρώνουν διπλά για τις ίδιες καλύψεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως όταν φανεί ότι το ΓεΣΥ λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό, τότε θα καταργηθούν ή θα προσαρμοστούν αναλόγως τα σχέδια για τις παροχές που δεν καλύπτει το ΓεΣΥ.
Στην πρίζα οι ασφαλιστικές


Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του εμποροβιομηχανικού κόσμου, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), Ανδρέας Αθανασιάδης, ανέφερε στη «Σ» πως εναπόκειται στην κάθε επιχείρηση το τι θα πράξει, ενώ πρόσθεσε πως ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σε συνεννόηση με τους πελάτες με τους οποίους διατηρούν ομαδικά συμβόλαια και συζητούν τις πιθανές τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν στα υφιστάμενα συμβόλαια για να συνεχιστούν τουλάχιστον γι’ αυτή τη μεταβατική περίοδο.


Από εκεί και πέρα, όπως είπε, τα σχέδια των ασφαλιστικών εταιρειών θα διαφοροποιηθούν αναλόγως με το πώς θα λειτουργεί η ιδιωτική ιατρική μετά το ΓεΣΥ, κάτι το οποίο δεν ξεκαθάρισε ακόμη. «Προς το παρόν είμαστε σε αναμονή», ανέφερε καταληκτικά.


Αυτοί που είπαν «όχι» στο ΓεΣΥ
Μία μετά την άλλη οι εταιρείες των γιατρών καλούν τα μέλη τους να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ. Μέχρι στιγμής οι κλάδοι που δηλώνουν ότι δεν θα συμβληθούν με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) είναι οι εξής:
- Γαστρεντερολόγοι
- Παιδίατροι
- Ενδοκρινολόγοι
- Ωτορινολαρυγγολόγοι
- Πυρηνικοί ιατροί
- Ρευματολόγοι
- Εντατικολόγοι
- Ουρολόγοι
- Ακτινολόγοι
- Αγγειοχειρουργοί
- Γναθοπροσωποχειρουργοί


Όχι στο ΓεΣΥ είπαν και οι ιδιώτες γιατροί, διά στόματος της παγκύπριας οργάνωσής τους, ενώ την ίδια ώρα, κάθε επικοινωνία με τον ΟΑΥ διέκοψε και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ), ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να εισηγηθεί στα μέλη του να συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ.